Що приготувати на Різдво 2021 року

меню на різдво 2021

Гостинні господині ретельно продумують не тільки новорічне, а й різдвяне меню. Що приготувати на Різдво 2021 швидко і смачно — пропонуємо кілька рецептів з покроковими фото. Всі страви прості і корисні.

КУТЯ З РИСУ З АПЕЛЬСИНОВИМ СОКОМ

На Різдво – 2021 можна приготувати свої улюблені страви. Але є те, що на святковому столі має бути обов’язково – це кутя як символ благополуччя і достатку. За старих часів її готували з пшениці, але сьогодні особливою популярністю користується рисова кутя, яка виходить більш ніжною і смачною.

КУТЯ З РИСУ

Інгредієнти:

  • 1 склянка рису;
  • 100 г родзинок;
  • 100 г кураги;
  • 100 г чорносливу;
  • 100 г мигдалю;
  • 100 г фундука;
  • 2,5 склянки апельсинового соку;
  • 1 ст. л. меду.

Приготування:

  1. Добре промитий рис пересипаємо в каструлю, заливаємо апельсиновим соком і варимо до готовності.
  2. Фундук і очищений мигдаль обсмажуємо на сухій сковороді, а потім подрібнюємо горіхи невеликими шматочками.
  3. Нарізаємо курагу.
  4. Подрібнюємо чорнослив.
  5. Ізюм при необхідності запарюємо, а потім разом з іншими сухофруктами і горіхами висипаємо до готового рису. Додаємо мед, перемішуємо.

Ізюм і все сухофрукти краще додавати в рис перед самою подачею – при довгому зберіганні вони втрачають смак. А якщо в рецепті використовуються свіжі фрукти, то вони можуть забродити.

САЛАТИ І ЗАКУСКИ НА РІЗДВО

На Різдво – 2021 необов’язково готувати вишукані салати і закуски. Нехай страви будуть простими, але смачними. За старих часів готували вінегрет, заливне і домашні ковбаси, але сьогодні є більш цікаві рецепти, все з фото.

салати на різдво

Заливна “Курочка під снігом”

Інгредієнти

  • ціла курка;
  • морква;
  • 1 цибулина;
  • сіль, запашний перець;
  • 1-2 зубчики часнику;
  • 1-2 плавлених сирка;
  • 0,5-1 л заливки.

На 1 л заливки:

  • 1 л курячого бульйону;
  • 20 г желатину;
  • 2 ст. л. хрону;
  • 5 ст. л. майонезу;
  • сік 1 лимона.

Приготування:

  • З тушки птиці зрізаємо зайвий жир, обробляємо на шматочки, складаємо в каструлю, заливаємо чистою водою і ставимо на вогонь.
  • Як тільки вода почне кипіти, знімаємо піну, для смаку і аромату кладемо цілу цибулину, моркву. Додаємо сіль, запашний перець і варимо до повної готовності (приблизно годину).
  • Після з бульйону дістаємо всі овочі, курку. Рідина проціджуємо, а куряче м’ясо відокремлюємо від кісток.
  • Отримане філе відразу кладемо в форму, потім зверху посипаємо дрібно порубаним часником і тонким шаром натираємо на крупній тертці плавлені сирки.
  • Відміряємо склянку бульйону, даємо йому охолонути і замочуємо желатин.
  • У бульйон кладемо хрін, майонез, все розмішуємо.
  • Набряклий желатин прогріваємо, додаємо в заливку, а слідом — сік невеликого лимона, перемішуємо.
  • Заливаємо куряче м’ясо, зверху посипаємо рубаним свіжим кропом і прикрашаємо за своїм бажанням, наприклад, вирізаними з моркви квіточками.
  • Ставимо заливне в холодильник до повного застигання.

Для заливного краще використовувати будь-яку частину курки, крім грудки, для цієї страви вона сухувата.

Язик по-царськи

Інгредієнти:

  • 1 відварений свинячий язик;
  • 100 г твердого сиру;
  • 200 г печериць;
  • 2 яйця;
  • зелень і майонез за смаком;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • Очищені печериці ріжемо невеликими кубиками, відправляємо на сковороду і обсмажуємо в невеликій кількості олії до готовності. В процесі гриби солимо і перчимо.
  • Варені яйця ріжемо тонкими кружечками.
  • На дрібній тертці натираємо будь-який сир твердих сортів.
  • Свинячий язик попередньо відварюємо, чистимо і ріжемо невеликими скибочками.
  • Кожен шматочок свинячого мови змащуємо майонезом, зверху кладемо обсмажені гриби і знову наносимо тонку сіточку з майонезу.
  • Тепер на гриби кладемо варене яйце, потім трохи майонезу, присипаємо все тертим сиром і прикрашаємо закуску гілочками свіжого кропу.
Язик по-царськи

Свинячий язик – справжній делікатес. Варити його потрібно не менше двох годин з додаванням солі і спецій, тоді він вийде смачним і ніжним.

Салат “Різдвяний вінок”

Інгредієнти:

  • 300 г курячого філе;
  • 350 г маринованих грибів;
  • 250 г ананасів (консервованих);
  • 100 г твердого сиру;
  • 4 яйця;
  • 1 цибулина.

Для заправки:

  • 250-300 мл густого йогурту;
  • 1 ст. л. гірчиці.

Маринад для цибулі:

  • 100 мл води;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1 ст. л. оцту;
  • 0,5 ч. л. солі.

Для прикраси:

  • зелень кропу;
  • йогурт;
  • черрі.

Приготування:

  • Почнемо з цибулі, так як її потрібно замаринувати. Для цього овоч кришимо дрібними кубиками, підсипаємо до нього сіль і цукор, вливаємо оцет і гарячу воду. Перемішуємо і залишаємо на 10 хвилин.
  • Мариновані гриби ріжемо маленькими шматочками, пересипаємо в миску.
  • З додаванням солі і спецій відварюємо філе птиці (краще зробити це заздалегідь), після нарізаємо шматочками і відправляємо м’ясо до печериць.
  • Додаємо нарізані кубиками консервовані ананаси і натертий на дрібній тертці сир.
  • Варені яйця також подрібнюємо за допомогою великої терки, пересипаємо в миску до решти інгредієнтів, додаємо мариновану цибулю.
  • Для заправки змішуємо густий йогурт з гірчицею, відправляємо вийшов соус в салат, добре все перемішуємо і переходимо до формування страви.
  • На широку тарілку ставимо роз’ємне кільце, в центр — стакан або банку з водою. При цьому форму і банку змащуємо рослинною олією.
  • Викладаємо салат у форму, розрівнюємо і потім все зайве прибираємо.
  • Поверх салату наносимо сіточку тільки з одного йогурту, прикрашаємо вінок половинками черрі і зеленню кропу.
Салат "Різдвяний вінок"

Щоб куряче м’ясо в салаті було соковитим, після варіння охолоджуємо філе прямо в бульйоні.

ГАРЯЧІ СТРАВИ ДЛЯ РІЗДВЯНОГО СТОЛУ

У кожній національній кухні є свої традиційні різдвяні страви. Так, на Русі обов’язково готували свинину, а в заможних сім’ях святковий стіл прикрашав запечений з кашею молочний порося.

Але якщо ви не знаєте, що приготувати швидко і смачно на Різдво в 2021 році, то можна подати на стіл індичку з журавлинним соусом, як в Англії, коропа з грибною начинкою, як в Чехії, або запеченого з яблуками гусака, як в Німеччині.

ГАРЯЧІ СТРАВИ ДЛЯ РІЗДВЯНОГО СТОЛУ

Індичка з журавлинним соусом

Інгредієнти:

  • 600 г індички (стейки);
  • чебрець, розмарин;
  • сіль і перець за смаком.

Для соусу:

  • 200 г журавлини;
  • 1 апельсин;
  • 150 мл червоного вина (сухого);
  • 2 ст. л. меду;
  • будь-який підсолоджувач за смаком.

Приготування:

  • Якщо є час і бажання, то можна запекти індичку цілком, але якщо потрібно приготувати страву швидко, тоді беремо стейки з грудки індички. М’ясо солимо, перчимо, присмачуємо олією, додаємо листочки розмарину і чебрецю, перемішуємо і залишаємо на 15 хвилин.
  • В цей час підготуємо соус. У сотейник відправляємо журавлину, вливаємо вино, а також додаємо сік і цедру одного апельсина. Ставимо на вогонь і варимо до тих пір, поки ягоди не почнуть лопатися.
  • Потім журавлину перетираємо занурювальним блендером, вийшов соус залишаємо остигати.
  • Повертаємося до стейків, які відправляємо на сковороду і обсмажуємо по 3-4 хвилини з кожного боку. А щоб м’ясо вийшло ніжним і м’яким, загортаємо у фольгу і залишаємо на 10 хвилин.
  • У остиглому соусі розмішуємо мед, пробуємо на смак. Якщо соус вийшов занадто кислим, додаємо ще меду або будь-який інший підсолоджувач.
  • Викладаємо нарізану скибочками індичку на тарілку, поливаємо соусом і подаємо з запеченою картоплею і овочами.
Індичка з журавлинним соусом

В індичці, як і в курячій грудях, мало жиру, тому якщо перетримати м’ясо на вогні, воно вийде сухим і несмачним.

Різдвяний Короп по-чеськи

Інгредієнти:

  • Короп вагою в 1,3 кг;
  • 150 г печериць;
  • 100 г ріпчастої цибулі;
  • 2 ст. л. лимонного соку;
  • 50 г вершкового масла;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • На сковороді з розігрітою рослинною олією обсмажуємо дрібно нашатковану цибулю протягом трьох хвилин. Потім додаємо дрібно нарізані печериці.
  • Як тільки зайва рідина випарується, кладемо шматочок вершкового масла, солимо, перчимо і смажимо 3-4 хвилини.
  • Очищеного, випатраного крапу добре натираємо зовні і всередині сіллю і перцем. Після фаршируємо грибною начинкою.
  • Змащуємо тушку вершковим маслом і відправляємо в духовку на 15 хвилин (температура 180 °С).
  • Після рибу дістаємо, поливаємо розтопленим маслом і запікаємо ще 15 хвилин.
  • Готового коропа змащуємо ще раз маслом і подаємо до столу.
Короп по-чеськи

Якщо слідувати чеським традиціям, то коропа за 3 дні до приготування потрібно вимочити в пиві.

Різдвяний гусак з яблуками

Інгредієнти:

  • гусак вагою в 4,5 кг;
  • для розсолу на 1 л води 25 г солі.

Для маринаду на 1 кг ваги птиці:

  • 1 ч. л. гірчиці;
  • 1 ст. л. меду;
  • по ½ ч. л. солі і перцю;
  • ½ ч. л. сухого часнику;
  • ¼ ч. л. приправ для курки;
  • цедра ½ апельсина.

Для начинки:

  • 4-5 кислих яблук;
  • 1-2 апельсина;
  • 100 г чорносливу;
  • 100 г кураги.

Приготування:

  1. Готуємо тушку гусака: обрізаємо внутрішній жир, зрізаємо крайні фаланги крил, на гузке обов’язково видаляємо залози. Замочуємо птицю в Солоному розсолі на дві доби.
  2. Для маринаду в мед додаємо всі спеції, прянощі, гірчицю і цедру половини апельсина. Ретельно розмішуємо.
  3. Для начинки беремо апельсини, зчищаємо з них шкірку і кожен розрізаємо на чотири частини. Яблука також ділимо на чотири частини і вирізаємо насіння.
  4. У загальну ємність відправляємо яблука, апельсини, курагу і чорнослив, перемішуємо.
  5. Половиною всієї порції маринаду натираємо гусака всередині, фаршируємо фруктами, черевце сколюємо зубочистками або зашиваємо нитками.
  6. Розріз на шиї також злегка промазуємо маринадом. Якщо є місце, закладаємо фрукти, шкірку сколюємо або зашиваємо.
  7. Глибоке деко застилає фольгою, кладемо гусака, ретельно обмазуємо з усіх боків маринадом, що залишився.
  8. Запечатуємо птицю в фольгу і залишаємо на кілька годин, а краще на ніч. Після відправляємо в розігріту до 140 °С духовку, запікаємо з розрахунку 1 годину на 1 кг птиці.
  9. Через половину необхідного часу гусака розгортаємо і поливаємо витопився жиром і соком. Повторюємо процедуру кожні 20-30 хвилин.
  10. Як тільки гусак буде готовий, розгортаємо фольгу і готуємо його ще 20-30 хвилин.
Різдвяний гусак

Сухофрукти і апельсини кладемо в начинку за бажанням, головний інгредієнт — це кислі або кисло-солодкі яблука.

ДЕСЕРТ

Жоден святковий стіл не обходиться без десертів. На Різдво 2021 можна спекти козулі — швидке і смачне блюдо російської кухні у вигляді різних тварин. Можна також приготувати різдвяне поліно-смачний торт французької кухні або англійський пудинг. Рецептів з фото дуже багато, вибирайте те, що подобається найбільше.

десерт на різдво

Різдвяне поліно

  • 120 г борошна;
  • 5 яєць;
  • 100 г цукру.

Для крему:

  • 3 апельсина;
  • 200 г вершкового масла;
  • 2 яєчних жовтки;
  • 200 г цукру;
  • 40 г кукурудзяного крохмалю.

Для прикраси:

  • 200 г темного шоколаду;
  • 70 г вершкового масла;
  • 7 г цукру;
  • 10 г борошна;
  • 0,5 ч. л. розпушувача;
  • 30 мл яєчного білка;
  • 20 г журавлини;
  • харчовий барвник (зелений).

Приготування:

  • Почнемо з бісквіта. Насамперед відокремлюємо жовтки і білки. Другі збиваємо до легкої піни. Потім поступово підсипаємо цукор і продовжуємо збивати до утворення стійких піків.
  • У збиті білки по одному додаємо жовтки, при цьому працювати міксером не припиняємо.
  • У 2-3 підходи всипаємо просіяне борошно, перемішуємо лопаткою і викладаємо тісто на деко, застелене пергаментом.
  • Тісто рівномірно розподіляємо по деку, ставимо в духовку на 10-15 хвилин (температура 180 °С).
  • Готовий бісквіт відразу перекладаємо на рушник, прибираємо пергамент і звертаємо в рулет, залишаємо остигати.
  • Для крему з апельсинів вичавлюємо сік, проціджуємо, півсклянки нектару залишаємо, решта виливаємо в сотейник і ставимо на вогонь.
  • Жовтки розтираємо з цукровим піском.
  • У соку, що залишився розводимо крохмаль. Як тільки сік закипить, додаємо цукор з жовтками і вливаємо розведений крохмаль. При постійному помішуванні заварюємо крем до закипання.
  • Після масу охолоджуємо, а потім змішуємо зі збитим вершковим маслом.
  • Для просочення варимо сироп. Все просто: в рівних пропорціях змішуємо цукор з водою. Доводимо до кипіння, варимо 2-3 хвилини.
  • Остиглий бісквіт розгортаємо, добре просочуємо сиропом, а потім зверху рівномірно розподіляємо заварний крем.
  • Бісквіт з кремом акуратно загортаємо в рулет, потім в плівку і прибираємо на пару годин в холодильник.
  • Тепер, як на фото, з бісквіта робимо поліно.
  • Для прикраси в миску кладемо шматочки шоколаду і вершкового масла. Топимо на водяній бані до отримання однорідної маси.
  • Шоколадною глазур’ю покриваємо рулет, імітуючи кору дерева.
  • Також для прикраси збиваємо яєчний білок з цукром, потім просіваємо борошно і розпушувач. Додаємо зелений харчовий барвник, збиваємо.
  • Масою наповнюємо пластикові стаканчики на 1/3 об’єму, ставимо в мікрохвильовку на 1 хвилину.
  • Як тільки бісквітний мох охолоне, прикрашаємо поліно разом з ягідками журавлини. Зверху присипаємо цукровою пудрою.
Різдвяний рулет

Головне — не перетримати бісквіт в духовці, інакше не вийде згорнути його в рулет.

Різдвяний пудинг

Різдвяний пудинг
  • 250 г сухофрукти;
  • 15 г горіхів;
  • 1 яйце;
  • 70 г крихт білого хліба;
  • 70 мл апельсинового соку;
  • цедра 1 апельсина;
  • 50 г вершкового масла;
  • 50 г цукру;
  • 1 ч. л. кориці;
  • 0,5 ч. л. запашного перцю;
  • 1 ч. л. екстракту ванілі.

Приготування:

  1. У миску відправляємо будь-які сухофрукти і горіхи за смаком, додаємо до них сік і цедру апельсина, вбиваємо яйце, кладемо всі прянощі і в кінці крихти свіжого білого хліба. Все добре перемішуємо.
  2. Отриману масу розкладаємо по змазаним маслом формах, накриваємо фольгою і фіксуємо гумками.
  3. Формочки ставимо в каструлю з киплячою водою і під кришкою готуємо протягом 1,5-2 годин. Можна приготувати пудинг в мультиварці в режимі «Пар».
  4. Готовий виріб перекладаємо на тарілку і подаємо в теплому вигляді, прикрасивши кремом, вершками і свіжими ягодами.

У процесі приготування дуже важливо стежити за рівнем води. Формочки повинні бути у воді наполовину.

За традицією на різдвяний стіл готують 12 страв, але при бажанні на Різдво 2021 швидко і смачно можна приготувати те, що об’єднає традиції різних націй. Тоді ваше свято буде самим незвичайним, а частування різноманітним і дуже смачним.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь