Гостинні господині ретельно продумують не тільки новорічне, а й різдвяне меню. Що приготувати на Різдво 2021 швидко і смачно — пропонуємо кілька рецептів з покроковими фото. Всі страви прості і корисні.
КУТЯ З РИСУ З АПЕЛЬСИНОВИМ СОКОМ
На Різдво – 2021 можна приготувати свої улюблені страви. Але є те, що на святковому столі має бути обов’язково – це кутя як символ благополуччя і достатку. За старих часів її готували з пшениці, але сьогодні особливою популярністю користується рисова кутя, яка виходить більш ніжною і смачною.

Інгредієнти:
- 1 склянка рису;
- 100 г родзинок;
- 100 г кураги;
- 100 г чорносливу;
- 100 г мигдалю;
- 100 г фундука;
- 2,5 склянки апельсинового соку;
- 1 ст. л. меду.

Приготування:
- Добре промитий рис пересипаємо в каструлю, заливаємо апельсиновим соком і варимо до готовності.
- Фундук і очищений мигдаль обсмажуємо на сухій сковороді, а потім подрібнюємо горіхи невеликими шматочками.
- Нарізаємо курагу.
- Подрібнюємо чорнослив.
- Ізюм при необхідності запарюємо, а потім разом з іншими сухофруктами і горіхами висипаємо до готового рису. Додаємо мед, перемішуємо.
Ізюм і все сухофрукти краще додавати в рис перед самою подачею – при довгому зберіганні вони втрачають смак. А якщо в рецепті використовуються свіжі фрукти, то вони можуть забродити.

САЛАТИ І ЗАКУСКИ НА РІЗДВО
На Різдво – 2021 необов’язково готувати вишукані салати і закуски. Нехай страви будуть простими, але смачними. За старих часів готували вінегрет, заливне і домашні ковбаси, але сьогодні є більш цікаві рецепти, все з фото.

Заливна “Курочка під снігом”
Інгредієнти
- ціла курка;
- морква;
- 1 цибулина;
- сіль, запашний перець;
- 1-2 зубчики часнику;
- 1-2 плавлених сирка;
- 0,5-1 л заливки.
На 1 л заливки:
- 1 л курячого бульйону;
- 20 г желатину;
- 2 ст. л. хрону;
- 5 ст. л. майонезу;
- сік 1 лимона.
Приготування:
- З тушки птиці зрізаємо зайвий жир, обробляємо на шматочки, складаємо в каструлю, заливаємо чистою водою і ставимо на вогонь.

- Як тільки вода почне кипіти, знімаємо піну, для смаку і аромату кладемо цілу цибулину, моркву. Додаємо сіль, запашний перець і варимо до повної готовності (приблизно годину).
- Після з бульйону дістаємо всі овочі, курку. Рідина проціджуємо, а куряче м’ясо відокремлюємо від кісток.


- Отримане філе відразу кладемо в форму, потім зверху посипаємо дрібно порубаним часником і тонким шаром натираємо на крупній тертці плавлені сирки.
- Відміряємо склянку бульйону, даємо йому охолонути і замочуємо желатин.
- У бульйон кладемо хрін, майонез, все розмішуємо.

- Набряклий желатин прогріваємо, додаємо в заливку, а слідом — сік невеликого лимона, перемішуємо.
- Заливаємо куряче м’ясо, зверху посипаємо рубаним свіжим кропом і прикрашаємо за своїм бажанням, наприклад, вирізаними з моркви квіточками.

- Ставимо заливне в холодильник до повного застигання.

Для заливного краще використовувати будь-яку частину курки, крім грудки, для цієї страви вона сухувата.
Язик по-царськи
Інгредієнти:
- 1 відварений свинячий язик;
- 100 г твердого сиру;
- 200 г печериць;
- 2 яйця;
- зелень і майонез за смаком;
- сіль і перець за смаком.

Приготування:
- Очищені печериці ріжемо невеликими кубиками, відправляємо на сковороду і обсмажуємо в невеликій кількості олії до готовності. В процесі гриби солимо і перчимо.

- Варені яйця ріжемо тонкими кружечками.

- На дрібній тертці натираємо будь-який сир твердих сортів.
- Свинячий язик попередньо відварюємо, чистимо і ріжемо невеликими скибочками.
- Кожен шматочок свинячого мови змащуємо майонезом, зверху кладемо обсмажені гриби і знову наносимо тонку сіточку з майонезу.

- Тепер на гриби кладемо варене яйце, потім трохи майонезу, присипаємо все тертим сиром і прикрашаємо закуску гілочками свіжого кропу.

Свинячий язик – справжній делікатес. Варити його потрібно не менше двох годин з додаванням солі і спецій, тоді він вийде смачним і ніжним.
Салат “Різдвяний вінок”
Інгредієнти:
- 300 г курячого філе;
- 350 г маринованих грибів;
- 250 г ананасів (консервованих);
- 100 г твердого сиру;
- 4 яйця;
- 1 цибулина.
Для заправки:
- 250-300 мл густого йогурту;
- 1 ст. л. гірчиці.
Маринад для цибулі:
- 100 мл води;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 ст. л. оцту;
- 0,5 ч. л. солі.
Для прикраси:
- зелень кропу;
- йогурт;
- черрі.
Приготування:
- Почнемо з цибулі, так як її потрібно замаринувати. Для цього овоч кришимо дрібними кубиками, підсипаємо до нього сіль і цукор, вливаємо оцет і гарячу воду. Перемішуємо і залишаємо на 10 хвилин.

- Мариновані гриби ріжемо маленькими шматочками, пересипаємо в миску.
- З додаванням солі і спецій відварюємо філе птиці (краще зробити це заздалегідь), після нарізаємо шматочками і відправляємо м’ясо до печериць.

- Додаємо нарізані кубиками консервовані ананаси і натертий на дрібній тертці сир.
- Варені яйця також подрібнюємо за допомогою великої терки, пересипаємо в миску до решти інгредієнтів, додаємо мариновану цибулю.

- Для заправки змішуємо густий йогурт з гірчицею, відправляємо вийшов соус в салат, добре все перемішуємо і переходимо до формування страви.
- На широку тарілку ставимо роз’ємне кільце, в центр — стакан або банку з водою. При цьому форму і банку змащуємо рослинною олією.

- Викладаємо салат у форму, розрівнюємо і потім все зайве прибираємо.
- Поверх салату наносимо сіточку тільки з одного йогурту, прикрашаємо вінок половинками черрі і зеленню кропу.

Щоб куряче м’ясо в салаті було соковитим, після варіння охолоджуємо філе прямо в бульйоні.
ГАРЯЧІ СТРАВИ ДЛЯ РІЗДВЯНОГО СТОЛУ
У кожній національній кухні є свої традиційні різдвяні страви. Так, на Русі обов’язково готували свинину, а в заможних сім’ях святковий стіл прикрашав запечений з кашею молочний порося.
Але якщо ви не знаєте, що приготувати швидко і смачно на Різдво в 2021 році, то можна подати на стіл індичку з журавлинним соусом, як в Англії, коропа з грибною начинкою, як в Чехії, або запеченого з яблуками гусака, як в Німеччині.

Індичка з журавлинним соусом
Інгредієнти:
- 600 г індички (стейки);
- чебрець, розмарин;
- сіль і перець за смаком.
Для соусу:
- 200 г журавлини;
- 1 апельсин;
- 150 мл червоного вина (сухого);
- 2 ст. л. меду;
- будь-який підсолоджувач за смаком.
Приготування:
- Якщо є час і бажання, то можна запекти індичку цілком, але якщо потрібно приготувати страву швидко, тоді беремо стейки з грудки індички. М’ясо солимо, перчимо, присмачуємо олією, додаємо листочки розмарину і чебрецю, перемішуємо і залишаємо на 15 хвилин.

- В цей час підготуємо соус. У сотейник відправляємо журавлину, вливаємо вино, а також додаємо сік і цедру одного апельсина. Ставимо на вогонь і варимо до тих пір, поки ягоди не почнуть лопатися.

- Потім журавлину перетираємо занурювальним блендером, вийшов соус залишаємо остигати.

- Повертаємося до стейків, які відправляємо на сковороду і обсмажуємо по 3-4 хвилини з кожного боку. А щоб м’ясо вийшло ніжним і м’яким, загортаємо у фольгу і залишаємо на 10 хвилин.

- У остиглому соусі розмішуємо мед, пробуємо на смак. Якщо соус вийшов занадто кислим, додаємо ще меду або будь-який інший підсолоджувач.
- Викладаємо нарізану скибочками індичку на тарілку, поливаємо соусом і подаємо з запеченою картоплею і овочами.

В індичці, як і в курячій грудях, мало жиру, тому якщо перетримати м’ясо на вогні, воно вийде сухим і несмачним.
Різдвяний Короп по-чеськи
Інгредієнти:
- Короп вагою в 1,3 кг;
- 150 г печериць;
- 100 г ріпчастої цибулі;
- 2 ст. л. лимонного соку;
- 50 г вершкового масла;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- На сковороді з розігрітою рослинною олією обсмажуємо дрібно нашатковану цибулю протягом трьох хвилин. Потім додаємо дрібно нарізані печериці.

- Як тільки зайва рідина випарується, кладемо шматочок вершкового масла, солимо, перчимо і смажимо 3-4 хвилини.
- Очищеного, випатраного крапу добре натираємо зовні і всередині сіллю і перцем. Після фаршируємо грибною начинкою.

- Змащуємо тушку вершковим маслом і відправляємо в духовку на 15 хвилин (температура 180 °С).
- Після рибу дістаємо, поливаємо розтопленим маслом і запікаємо ще 15 хвилин.
- Готового коропа змащуємо ще раз маслом і подаємо до столу.


Якщо слідувати чеським традиціям, то коропа за 3 дні до приготування потрібно вимочити в пиві.
Різдвяний гусак з яблуками
Інгредієнти:
- гусак вагою в 4,5 кг;
- для розсолу на 1 л води 25 г солі.
Для маринаду на 1 кг ваги птиці:
- 1 ч. л. гірчиці;
- 1 ст. л. меду;
- по ½ ч. л. солі і перцю;
- ½ ч. л. сухого часнику;
- ¼ ч. л. приправ для курки;
- цедра ½ апельсина.
Для начинки:
- 4-5 кислих яблук;
- 1-2 апельсина;
- 100 г чорносливу;
- 100 г кураги.
Приготування:
- Готуємо тушку гусака: обрізаємо внутрішній жир, зрізаємо крайні фаланги крил, на гузке обов’язково видаляємо залози. Замочуємо птицю в Солоному розсолі на дві доби.
- Для маринаду в мед додаємо всі спеції, прянощі, гірчицю і цедру половини апельсина. Ретельно розмішуємо.
- Для начинки беремо апельсини, зчищаємо з них шкірку і кожен розрізаємо на чотири частини. Яблука також ділимо на чотири частини і вирізаємо насіння.
- У загальну ємність відправляємо яблука, апельсини, курагу і чорнослив, перемішуємо.
- Половиною всієї порції маринаду натираємо гусака всередині, фаршируємо фруктами, черевце сколюємо зубочистками або зашиваємо нитками.
- Розріз на шиї також злегка промазуємо маринадом. Якщо є місце, закладаємо фрукти, шкірку сколюємо або зашиваємо.
- Глибоке деко застилає фольгою, кладемо гусака, ретельно обмазуємо з усіх боків маринадом, що залишився.
- Запечатуємо птицю в фольгу і залишаємо на кілька годин, а краще на ніч. Після відправляємо в розігріту до 140 °С духовку, запікаємо з розрахунку 1 годину на 1 кг птиці.
- Через половину необхідного часу гусака розгортаємо і поливаємо витопився жиром і соком. Повторюємо процедуру кожні 20-30 хвилин.
- Як тільки гусак буде готовий, розгортаємо фольгу і готуємо його ще 20-30 хвилин.

Сухофрукти і апельсини кладемо в начинку за бажанням, головний інгредієнт — це кислі або кисло-солодкі яблука.
ДЕСЕРТ
Жоден святковий стіл не обходиться без десертів. На Різдво 2021 можна спекти козулі — швидке і смачне блюдо російської кухні у вигляді різних тварин. Можна також приготувати різдвяне поліно-смачний торт французької кухні або англійський пудинг. Рецептів з фото дуже багато, вибирайте те, що подобається найбільше.

Різдвяне поліно
- 120 г борошна;
- 5 яєць;
- 100 г цукру.
Для крему:
- 3 апельсина;
- 200 г вершкового масла;
- 2 яєчних жовтки;
- 200 г цукру;
- 40 г кукурудзяного крохмалю.

Для прикраси:
- 200 г темного шоколаду;
- 70 г вершкового масла;
- 7 г цукру;
- 10 г борошна;
- 0,5 ч. л. розпушувача;
- 30 мл яєчного білка;
- 20 г журавлини;
- харчовий барвник (зелений).
Приготування:
- Почнемо з бісквіта. Насамперед відокремлюємо жовтки і білки. Другі збиваємо до легкої піни. Потім поступово підсипаємо цукор і продовжуємо збивати до утворення стійких піків.

- У збиті білки по одному додаємо жовтки, при цьому працювати міксером не припиняємо.
- У 2-3 підходи всипаємо просіяне борошно, перемішуємо лопаткою і викладаємо тісто на деко, застелене пергаментом.

- Тісто рівномірно розподіляємо по деку, ставимо в духовку на 10-15 хвилин (температура 180 °С).
- Готовий бісквіт відразу перекладаємо на рушник, прибираємо пергамент і звертаємо в рулет, залишаємо остигати.

- Для крему з апельсинів вичавлюємо сік, проціджуємо, півсклянки нектару залишаємо, решта виливаємо в сотейник і ставимо на вогонь.
- Жовтки розтираємо з цукровим піском.
- У соку, що залишився розводимо крохмаль. Як тільки сік закипить, додаємо цукор з жовтками і вливаємо розведений крохмаль. При постійному помішуванні заварюємо крем до закипання.
- Після масу охолоджуємо, а потім змішуємо зі збитим вершковим маслом.

- Для просочення варимо сироп. Все просто: в рівних пропорціях змішуємо цукор з водою. Доводимо до кипіння, варимо 2-3 хвилини.
- Остиглий бісквіт розгортаємо, добре просочуємо сиропом, а потім зверху рівномірно розподіляємо заварний крем.

- Бісквіт з кремом акуратно загортаємо в рулет, потім в плівку і прибираємо на пару годин в холодильник.

- Тепер, як на фото, з бісквіта робимо поліно.

- Для прикраси в миску кладемо шматочки шоколаду і вершкового масла. Топимо на водяній бані до отримання однорідної маси.

- Шоколадною глазур’ю покриваємо рулет, імітуючи кору дерева.
- Також для прикраси збиваємо яєчний білок з цукром, потім просіваємо борошно і розпушувач. Додаємо зелений харчовий барвник, збиваємо.
- Масою наповнюємо пластикові стаканчики на 1/3 об’єму, ставимо в мікрохвильовку на 1 хвилину.
- Як тільки бісквітний мох охолоне, прикрашаємо поліно разом з ягідками журавлини. Зверху присипаємо цукровою пудрою.

Головне — не перетримати бісквіт в духовці, інакше не вийде згорнути його в рулет.
Різдвяний пудинг

- 250 г сухофрукти;
- 15 г горіхів;
- 1 яйце;
- 70 г крихт білого хліба;
- 70 мл апельсинового соку;
- цедра 1 апельсина;
- 50 г вершкового масла;
- 50 г цукру;
- 1 ч. л. кориці;
- 0,5 ч. л. запашного перцю;
- 1 ч. л. екстракту ванілі.
Приготування:
- У миску відправляємо будь-які сухофрукти і горіхи за смаком, додаємо до них сік і цедру апельсина, вбиваємо яйце, кладемо всі прянощі і в кінці крихти свіжого білого хліба. Все добре перемішуємо.
- Отриману масу розкладаємо по змазаним маслом формах, накриваємо фольгою і фіксуємо гумками.
- Формочки ставимо в каструлю з киплячою водою і під кришкою готуємо протягом 1,5-2 годин. Можна приготувати пудинг в мультиварці в режимі «Пар».
- Готовий виріб перекладаємо на тарілку і подаємо в теплому вигляді, прикрасивши кремом, вершками і свіжими ягодами.
У процесі приготування дуже важливо стежити за рівнем води. Формочки повинні бути у воді наполовину.
За традицією на різдвяний стіл готують 12 страв, але при бажанні на Різдво— 2021 швидко і смачно можна приготувати те, що об’єднає традиції різних націй. Тоді ваше свято буде самим незвичайним, а частування різноманітним і дуже смачним.