Страпацада (Strapatsada / στραπατσάδα) – популярна страва грецької кухні. Базовими інгредієнтами страпацади є яйця, помідори та оливкова олія. Через доступність і низьку вартість цих інгредієнтів страпацада дуже популярна у всіх регіонах Греції. Її часто подають на сніданок, на обід або як легке перекушування. Через швидкий час приготування зазвичай подається відразу, але можна подавати і в холодному вигляді. Страпацада також зустрічається під назвами кагіанас (kagianas) або коскосела (koskosela).
Нижче ми наводимо традиційний грецький рецепт страпацади. Крім базових інгредієнтів, греки також додають фету та різні трави: м’яту, чебрець, орегано, базилік або свіжий кріп.
- Куряче яйце 2 шт.
- Помідор 200 гр.
- М’ята свіжа кілька шт
- Олія оливкова 3-4 ст. л.
- Цукор-пісок щіпка
- Перець чорний мелений за смаком
- Сіль за смаком
- Помідори вимити та дрібно нарізати чи протерти.
- У сковороді розігріти оливкову олію. Покласти помідори, додати цукор, сіль та чорний перець. Тушкувати на повільному вогні протягом 10-15 хвилин до одержання густого соусу.
- Дрібно нарізати листя м’яти та додати в сковороду до помідорів.
- У миску розбити яйця і збовтати за допомогою вилки до однорідності.
- Яєчну масу влити в сковороду та перемішати. Готувати протягом 3-5 хвилин до готовності яєць.
- Готову страпацаду перекласти на тарілку і прикрасити гілкою свіжої м’яти.
Подавати страпацаду відразу після приготування зі скибочкою свіжого хліба.