Серед усієї випічки найбільше люблю пироги. З величезної кількості рецептів можна знайти як прості і швидкі, так і хитромудрі, більше нагадують торт. А нещодавно я знайшла золоту середину. Татарський тришаровий пиріг складається з пісочного тіста і начинки. Але може дати фору будь-якого десерту. У чому ж секрет?
Справа в тому, що Національна Татарська випічка поєднала в собі відразу три смачних начинки. Кожна з них відокремлена тонким шаром тіста, так що ви сміливо можете замінити наповнювач. Це може бути чорнослив, варення або свіжі ягоди. Знаю, що ви любите експериментувати. Тільки стежте, щоб начинка не була занадто рідкою.
- Борошно пшеничне 500 гр.
- Сіль 1 щіп.
- Розпушувач 1 ч. л.
- Курага 250 гр.
- Волоський горіх 200 гр.
- Масло вершкове 200 гр.
- Цукор-пісок 260 гр.
- Молоко коров’яче 150 мл.
- Лимон 2 шт.
- Вимийте лимони, розріжте на невеликі шматочки і пропустіть через м’ясорубку. В отриману масу додайте 100 г цукру і 3 ст.л. без гірки борошна, перемішайте.
- Дуже дрібно поріжте горіхи і змішайте з 100 г цукру. Курагу пропустіть через м’ясорубку або подрібніть блендером.
- Перетріть руками в крихту 450 г борошна і холодне вершкове масло. Всипте сіль, цукор і розпушувач, перемішайте. Зробіть в суміші поглиблення, влийте молоко і замісити тісто.
- Розділіть тісто навпіл. Викладіть одну половину на припорошений борошном стіл і розкачайте в тонкий пласт. Помістіть його в форму діаметром 22 см, застелену пергаментним папером, і сформуйте бортики.
- На основу викладіть горіхову начинку, залишивши 1-2 ст.л. на посипання. Менший шматок тіста розділіть на 3 рівних частини і розкачайте кожну в пласт. Накрийте начинку одним листом, зробіть бортики і добре з’єднайте листи тіста між собою.
- Потім викладіть курагу і накрийте її листом тіста з бортиками. Знову скріпіть краю. Зверху розподіліть лимонну начинку і накрийте останнім пластом. Запечатайте краю пирога і посипте його горіхами.
- Розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте пиріг протягом 50 хвилин. Дайте випічці повністю охолонути у формі і тільки тоді нарізайте.
Першим в очі кидається приголомшливий вид тришарового пирога в розрізі. Хочеться милуватися цією красою, але бажання спробувати апетитну випічку все ж сильніше. З кожним шматочком смаки плавно перетікають з одного в інший, змішуються і дарують незабутню насолоду. Спробувавши цей пісочний пиріг одного разу, ви захочете готувати його знову і знову.