Тішпішті

Тішпішті (Tishpishti) – традиційний десерт, який сефардські євреї готують під час таких свят як Рош ха-Шана (Єврейський Новий рік) чи Песах. Особливо популярний тішпішті серед сефардських євреїв у Туреччині.

Тішпішті є пирогом з мелених горіхів, іноді з додаванням яблук або манної крупи. Готовий тішпішті просочують цукровим сиропом, охолоджують і нарізують на порційні шматки.

Нижче ми наводимо традиційний турецький рецепт тішпішті з волоських горіхів. Волоські горіхи можна частково замінити мигдалем або фундуком. Якщо ви готуєте тішпішті на Песах, то соду додавати не потрібно, а півсклянки волоських горіхів можна замінити на півсклянки маци. Горіхи для тишпішті потрібно розмолоти дуже дрібно, щоб вийшло борошно.

Інгредієнти
Порції: +4
Кроки
1 год 15 хвДрук
  • Змішати в каструлі 2 склянки цукру, 1 склянку води та 2 ст. ложки лимонного соку. Довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму і періодично варити помішуючи, близько 8-10 хвилин, поки сироп не загусне. Зняти з вогню та остудити.
  • Додати апельсинову чи квіткову воду і добре перемішати. Відкласти сироп убік.
  • Жовтки відокремити від білків. Помістити жовтки в миску та збити міксером до блідо-жовтого кольору. Поступово всипати 2/3 склянки цукру та збити до отримання густої світлої маси.
  • У невелику миску видавити 2 ст. ложки апельсинового соку, додати харчову соду та розмішати. Отриману суміш додати до яєчних жовтків, туди ж додати ваніль, корицю та гвоздику. Перемішати.
  • Додати терту цедру та подрібнені волоські горіхи.
  • В іншій чистій сухій мисці збити яєчні білки до утворення твердих піків. Третину отриманої білкової маси додати до горіхової маси і перемішати. Потім акуратно перекласти білки, що залишилися.
  • Прямокутну форму розміром приблизно 25*35 см змастити маслом і вилити туди отримане тісто.
  • Випікати тішпішті в попередньо розігрітій до 180 С духовці протягом 25-35 хвилин. Готовність перевірити зубочисткою.
  • Вийняти тішпішті з духовки і дати охолонути протягом 10 хвилин.
  • Нарізати тішпішті на ромбоподібні шматки. У кількох місцях проткнути кожен шматок зубочисткою, а потім рівномірно просочити гарячий тішпішті заздалегідь приготованим цукровим сиропом.

Прибрати тішпішті в холодильник, повністю остудити і подавати до столу.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь