Тішпішті (Tishpishti) – традиційний десерт, який сефардські євреї готують під час таких свят як Рош ха-Шана (Єврейський Новий рік) чи Песах. Особливо популярний тішпішті серед сефардських євреїв у Туреччині.
Тішпішті є пирогом з мелених горіхів, іноді з додаванням яблук або манної крупи. Готовий тішпішті просочують цукровим сиропом, охолоджують і нарізують на порційні шматки.
Нижче ми наводимо традиційний турецький рецепт тішпішті з волоських горіхів. Волоські горіхи можна частково замінити мигдалем або фундуком. Якщо ви готуєте тішпішті на Песах, то соду додавати не потрібно, а півсклянки волоських горіхів можна замінити на півсклянки маци. Горіхи для тишпішті потрібно розмолоти дуже дрібно, щоб вийшло борошно.
- Волоський горіх мелений 2 склянки
- Куряче яйце 10 шт.
- Цукор-пісок 2+2/3 склянки
- Вода 1 склянка
- Апельсин 1 шт.
- Лимон 1 шт.
- Апельсинова чи рожева вода 1 ст. л.
- Харчова сода 2 ч. л.
- Ваніль 1 ч. л.
- Кориця мелена 1.5 ч. л.
- Мелена гвоздика ⅛ ч. л.
- Змішати в каструлі 2 склянки цукру, 1 склянку води та 2 ст. ложки лимонного соку. Довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму і періодично варити помішуючи, близько 8-10 хвилин, поки сироп не загусне. Зняти з вогню та остудити.
- Додати апельсинову чи квіткову воду і добре перемішати. Відкласти сироп убік.
- Жовтки відокремити від білків. Помістити жовтки в миску та збити міксером до блідо-жовтого кольору. Поступово всипати 2/3 склянки цукру та збити до отримання густої світлої маси.
- У невелику миску видавити 2 ст. ложки апельсинового соку, додати харчову соду та розмішати. Отриману суміш додати до яєчних жовтків, туди ж додати ваніль, корицю та гвоздику. Перемішати.
- Додати терту цедру та подрібнені волоські горіхи.
- В іншій чистій сухій мисці збити яєчні білки до утворення твердих піків. Третину отриманої білкової маси додати до горіхової маси і перемішати. Потім акуратно перекласти білки, що залишилися.
- Прямокутну форму розміром приблизно 25*35 см змастити маслом і вилити туди отримане тісто.
- Випікати тішпішті в попередньо розігрітій до 180 С духовці протягом 25-35 хвилин. Готовність перевірити зубочисткою.
- Вийняти тішпішті з духовки і дати охолонути протягом 10 хвилин.
- Нарізати тішпішті на ромбоподібні шматки. У кількох місцях проткнути кожен шматок зубочисткою, а потім рівномірно просочити гарячий тішпішті заздалегідь приготованим цукровим сиропом.
Прибрати тішпішті в холодильник, повністю остудити і подавати до столу.