Заготовки з червоної смородини

Смородина якою б не була, білою, червоною, чорною – ягода надзвичайно корисна (одного вітаміну С в ній більше, ніж в лимоні), ароматна, особлива, пікантна. Заготовити слід всі її види на зиму. Вона прекрасно піддається будь-якій харчовій обробці, включаючи термічну.

Заготовки з чорної смородини

Дуже поширений рецепт приготування варення з чорної смородини, яке вариться буквально п’ять хвилин. Зате і вітамінів з цієї ягоди зберігає величезну кількість. На півтора кг ягід для такого варення знадобляться половина склянки водички і кіло цукру.

Ягідки перебираємо, очищаємо, промиваємо в друшляку під проточною водою, обсушуємо зручним способом. Наливаємо воду в посуд, в якій будемо варити варення, насипаємо цукор і на повільному вогні доводимо його до кипіння і повного розчинення. Сироп закипів? Всипаємо в нього ягоди, доводимо до кипіння і кип’ятимо ще також на повільному вогні хвилин п’ять. Гарячим розливаємо в стерилізовані банки, які також потрібно закрити стерилізованими кришками.

До речі, якщо бажаєте, щоб ягоди в такому варенні були одна до однієї і не зморщувалися від нагрівання, перед тим, як покладіть їх в сироп обдайте окропом, а ще краще на три хвилини опустіть в киплячу воду і швидко відкиньте на друшляк.

Заготовки з білої смородини

Таким же чином (як і білу) можна приготувати червону смородину. А можна змішати ці два види ягід. Вийде желе зі смородини з особливим смаком. Але головний його плюс – красивий прозорий вигляд, відсутність насіння. Таке желе можна не тільки вживати з шматочком хліба і чаєм, але і робити з ним випічку, де джем буде використовуватися у вигляді начинки.

Цукру з розрахунку на кіло ягід вам знадобиться також кілограм. Також буде потрібна вода – половина літра. Ягідки перебираємо, прибираємо з них гілочки, кладемо в посуд і заливаємо холодною водою. Кожен кілограм ягід заливаємо в такому випадку половиною літра води. Ставимо ягоду на плиту, доводимо до кипіння, але не кип’ятимо! Буквально перед самим закипанням знімаємо посуд з вогню.

Розчин від ягід потрібно відцідити. А ягоди в ситі перетираємо товкачем. Тримаємо при цьому сито над зцідженою водою, щоб сік від смородини стік в неї. Цього буде не достатньо для повного віджимання ягід. Тому кладемо макуха в марлю (в кілька шарів) і ще гарненько віджимаємо над водою.

Сік фільтруємо через марлю. Насипаємо в нього цукор, знову ставимо на плиту. Варитися таке желе має половину години на невеликому вогні. Розливаємо його по банках, заздалегідь простерилізованим. Коли воно охолоне, желе стане густим, так як в ягодах смородини міститься сильна желируюча речовина.

Можна банки з таким желе зберігати під капроновими кришками. Але тоді поставити банки з ним потрібно в холодильник.

Як смачно замаринувати часник з червоною смородиною
45 хв50114
Оригінальна закуска, що складається з маринованого часнику з червоною смородиною – це прекрасне доповнення до будь-яких м’ясних страв і гарнірів.
варення з червоної смородини на зиму без варіння
30 хв6091
Дуже смачне ароматне і неймовірно корисне варення. Ягоди тут не піддаються термічній обробці взагалі, а це означає, що в них залишається максимум вітамінів.
Джем з червоної смородини з вишнею на зиму в банках
2 год 0 хв40124
Дуже смачний кисло-солодкий джем, який ідеально підійде і для додавання в випічку, і для самостійного вживання. Він виходить досить густим.
варення з порічок і апельсина
1 год 30 хв20178
Дуже ніжне варення без кісточок з просто неймовірним ароматом. Червона смородина відмінно поєднується з помаранчевим апельсином – це один з кращих дуетів для ласощі.
джем з червоної і чорної смородини
0160
Смачний ніжний джем з двох видів смородини. Ідеальне поєднання ягід: злегка кислувата червона і солодка чорна. Вони знаходяться “на одній хвилі”
варення з червоної смородини та малини
50 хв20154
Дуже смачне варення з двох видів ягід. Солодка малина відмінно поєднується з кислуватою червоною смородиною. А який у варення аромат! Це відмінні і корисні
Джем-желе з червоної смородини з загусником Конфітюрка
60 хв20153
Ще один варіант джему з червоної смородини. Густий, в міру солодкий і дуже-дуже ароматний. Готувати його простіше, ніж попередній варіант – ягоди потрібно
джем з червоної смородини
1 год 30 хв10194
Цей рецепт для тих, хто любить однорідне за текстурою варення, схоже на джем. Робиться воно, звичайно, довше, але результат того вартий.
45 хв10107
Вельми просте в приготуванні варення, яке виходить в міру густим і дуже смачним. Всього 3 інгредієнта, один з яких це вода, і зовсім трошки вашого часу.
варення з чорної смородини в мультиварці
1 год 40 хв50222
Ще один дуже простий рецепт смачного варення з чорної смородини. Готується за часом воно довше, ніж попередні, але дуже і дуже легко. Вам не потрібно стежити
Варення "П'ятихвилинка" з чорної смородини на зиму
25 хв40102
Для вас ще один легкий рецепт смачного ароматного варення з чорної смородини, яке ідеально підходить для зимової заготовки. Густе, в міру солодке, дуже
варення з чорної смородини з цукром без варіння
12 год 0 хв80109
За даним рецептом дуже легко приготувати смачне і корисне варення без уварювання. Завдяки тому, що ягоди не піддаються термічній обробці, в них залишається
перетерте варення з чорної смородини
40 хв60119
Цей рецепт, навпаки, припаде до вподоби тим, хто любить варення ніжної однорідної консистенції. Ягоди смородини перебиваються блендером в однорідну масу
варення з чорної смородини з цілими ягодами
55 хв80118
Для любителів варення, в якому є цільні ягідки смородинки, підійде цей рецепт. За консистенцією воно виходить густим, як желе. При цьому ягоди практично
1 год 5 хв40297
Вашій увазі представлений дуже простий рецепт смачного варення з чорної смородини. Воно готується настільки просто, що впорається навіть починаюча господиня