Варто тільки поставити деко з ватрушками в духовку, як будинок відразу наповнюється теплом і затишком. Відмінний вибір для вихідних! Замість родзинок до сиру можна додати свіжі ягоди, тушковані яблука або груші, апельсинові цукати.
Інгредієнти
Порції: –+
- Масло вершкове 100 г.
- Молоко коров’яче пастерезоване 250 мл.
- Цукор-пісок 130 г.
- Сіль
- Куряче яйце 3 шт.
- Борошно пшеничне 500 г.
- Сухі дріжджі 1 ч. л.
- Цукрова пудра
- Для начинки:
- Сир 18% 600 г.
- Цукор-пісок 150 г.
- Сметана 25% розведена 1 ч. л. води або молока (якщо знадобиться) 2 ст. л.
- Родзинки 1 стакан
- Лимон цедра 1 шт.
Кроки
- Приготуйте тісто. Наріжте вершкове масло невеликими шматочками і розтопіть.
- Підігрійте молоко, щоб воно стало теплим, але не гарячим, і розчиніть в ньому цукор і сіль.
- Додайте до молока яйця і добре перемішайте.
- Змішайте борошно з дріжджами. Всипте половину борошна в молочну суміш і розмішайте. Поступово підсипати борошно, поки у вас не вийде м’яке, еластичне тісто.
- Додайте розтоплене масло і вимісити тісто руками, 5 хв., скачайте в кулю. Покладіть в миску, накрийте рушником і поставте підходити в тепле місце на 1-1,5 год.
- Приготуйте начинку. Протріть сир через сито, а потім збийте міксером з цукром і яйцями. Якщо начинка виходить занадто густа, додайте трохи сметани.
- Додайте в начинку лимонну цедру і родзинки і перемішайте. Приберіть в холодильник до використання.
- Коли тісто збільшиться в об’ємі в два рази, злегка помніть його і розділіть на 12 однакових шматочків. Скачайте їх в кульки і покладіть на деко, застелене пергаментом, на невеликій відстані один від одного. Прикрийте рушником і залиште на 15 хв.
- Розігрійте духовку до 170 °С. Дном невеликої чарки зробіть поглиблення в центрі кожної кульки і заповніть їх начинкою. Збийте яйце, що залишилося з 2 ст. л. води і змастіть тісто пензликом.
- Поставте деко в духовку і випікайте ватрушки 25-30 хв. Готові ватрушки остудіть і посипте цукровою пудрою.