Моя керамічна форма для кексів не встигає охолонути, настільки часто я нею користуюся. Роблю в ній і сирні запіканки на сніданок, і власне кекси, і основні страви. Наприклад, пастуший пиріг. Але останнім часом випікаю в ній відривний яблучний пиріг. Чули про таке? Що ж, зараз для нього самий сезон!
У чому принадність даної випічки, одним реченням описати неможливо. По-перше, відривний яблучний пиріг зручний як в приготуванні, так і в споживанні. Його я готую з продуктів, що завжди знайдуться в холодильнику. А за смаком ласощі нагадують шарлотку. Тільки подача більш цікава. Оцініть!
- Вода 75 мл.
- Молоко коров’яче 75 мл.
- Масло вершкове 180-200 гр.
- Цукор-пісок 170 гр.
- Ванілін за смаком
- Сіль 1 щіпка
- Дріжджі 7 гр.
- Куряче яйце 3 шт.
- Борошно пшеничне 530 гр.
- Яблуко 2 шт.
- Яєчний жовток 1 шт.
- У глибокій мисці з’єднайте воду з молоком і яйцями. Перемішайте інгредієнти виделкою. Додайте до них 75 г м’якого вершкового масла і швидкорозчинні сухі дріжджі.
- Знову перемішайте продукти. Всипте в миску з сумішшю 90 г цукру, ванілін і сіль. Далі поступово додавайте борошно, в процесі змішуючи його з рідкою масою віночком.
- Спочатку замішуйте тісто в мисці, а потім перекладіть його на стіл. Сформуйте вимішане м’яке тісто в кулю, перемістіть його в миску і накрийте плівкою.
- Приберіть тісто в холодильник на годину. Тим часом очистіть яблука від серцевини, м’якоть разом зі шкіркою наріжте слайсами, як на картинці. Можете скропити їх лимонним соком.
- Тісто, що підійшло поділіть на 16 однакових частин, з кожної скачайте кульку. Кульки накрийте пакетом, залиште їх підніматися на 10 хвилин.
- Потім розкачайте кульки на присипаній борошном поверхні в однакові коржі (близько 11 см в діаметрі). Форму для кексів (у мене в розмірі 11 на 25 см) вистеліть пергаментом.
- Кожний корж змастіть вершковим маслом, посипте 1 ч.л. цукру. Викладіть поверх цукру 2 яблучних слайса у вигляді плоду. Складіть коржі один на одного по 2-3 шт. за раз.
- Викладіть їх у форму горизонтально, накрийте пакетом і відправте в теплу духовку на расстойку. Через 30 хвилин змастіть заготовку збитим жовтком. Випікайте пиріг в розігрітій до 180 ⁰ С духовці 35 хвилин.
Готовому ласощів дайте повністю охолонути, полийте його цукровою або шоколадною глазур’ю. Подавайте відривний яблучний пиріг до теплого молока або какао. До слова, коржі з тіста на додачу до цукру іноді посипаю корицею і меленим імбиром. Тоді випічка набуває ще більш привабливий аромат. Як вам рецепт? Не забудьте зберегти!