Приготування капусти по-грузинськи з буряком
Настав піст, і в кожному будинку на обід подають квашену капусту. Рецепт такої яскравої за кольором та гострої за смаком капусти має грузинське коріння. У кожному районі Грузії квасять капусту по-різному. Відмінності між рецептами – у наборі зелені, буряк може бути сирий або варений, гострота капусти залежить від кількості пекучого перцю в ній.
Процес приготування капусти по-грузинськи також може бути різним: природне бродіння, як у нашому випадку, і капуста, маринована з оцтом. В обох випадках характерною особливістю страви буде додавання буряка. Користь вживання квашеної капусти важко переоцінити!
Як приготувати “Капуста по-грузинськи з буряком” покроково з фото в домашніх умовах
- Капуста білокачанна 200 гр.
- Кінза 1 пучок
- Перець чилі 1 шт.
- Буряк 500 гр.
- Часник 1 головка
- Розсіл
- Вода 1 л.
- Гвоздика 7 шт.
- Лавровий лист 2 шт.
- Перець запашний 7 шт.
- Цукор-пісок 20 гр.
- Сіль 30 гр.
- Насамперед приготуємо розсіл. Для цього потрібно взяти воду, сіль, цукор, лавровий лист, перець запашний, гвоздику.
- Закип’ятити 1 літр води, додати 1 столову ложку солі з гіркою та 1 десертну ложку цукру. Розмішати. Додати прянощі: лавровий лист (2 штуки), запашний перець (7 штучок), гвоздику (7 штук). Кілька хвилин дати покипіти. Остудити. Можливо, вам знадобиться 1,5 чи 2 порції розсолу. Все залежить від посуду, в якому ви будете квасити капусту.
- Підготувати для закваски капусту, буряк, часник, гострий перець, кінзу. Вибирайте невеликі за розміром качани капусти та бульби буряків, щоб нарізка була зручною.
- Качан капусти (2000 г) очистити від верхнього листя. Розрізати навпіл. Кожну половинку капусти нарізати невеликими шматками, щоб зручно було наколоти вилкою.
- Буряк (500 г) вимити, почистити, нарізати півкільцями.
- Часник (1 голівку) почистити. Відокремити зубчики.
- Гострий перець (1 штуку, а для тих, хто хоче гострішу капусту, можна взяти 2 перчики) розрізати вздовж, видалити з нього насіння і зрізати білі внутрішні прожилки. Щоб пішла зайва гіркота, потримайте перець під холодною проточною водою. Нарізати шматочками перець.
- У глибоку каструлю викласти заготовки шарами. На дно каструлі укласти частину підготовленого буряка.
- Зверху розкласти частину підготовленої капусти.
- Знову розкласти шар буряка.
- Додати зубчики часнику та шматочки перцю.
- Кінзу (1 невеликий пучок) вимити, просушити. Накрити зеленню шари овочів.
- Знову викласти шар капусти.
- Останнім має бути шар буряка.
- Залити капусту з буряком остиглим розсолом.
- Накрити капусту блюдцем відповідного розміру. Зверху поставити вантаж, який ущільнить капусту, розсіл повністю повинен покрити. Залишити у теплому місці для прискорення процесу бродіння. Процес закваски капусти може проходити за 4-5 днів (залежить від температури у кімнаті). Необхідно куштувати капусту на смак.
- Щодня прибирати піну, що утворюється, протикати капусту дерев’яною паличкою до дна, в декількох місцях, щоб випустити гази, що утворюються при бродінні. А якщо ні, то капуста стане гіркою і з неприємним запахом.
Готову капусту поставити в холодильник для зупинки бродіння. За день капуста буде готова. Подавати капусту як самостійну страву, приправити олією.