Фергес (Fërges) – одна з національних страв албанської кухні. Фергес є запечені з сиром фета овочі або м’ясо. Виділяють два основні різновиди фергес: фергеса тиране (Fergesë e Tiranës), яке готується з болгарського перцю та фергесе ме мелчі (Fergese me melçi), приготоване з печінки. Фергеса тиране – це вегетаріанське блюдо, яке частіше подають як гарнір, тоді як фергесе ме мелчі, або як його ще називають на півночі, таве деу (Tave Dheu), подається як основна страва.
Нижче ми наводимо традиційний албанський рецепт фергесу тирані. В Албанії прийнято готувати його у глиняному посуді. Це надає натуральний автентичний смак і чудово виглядає. Вказана кількість інгредієнтів розрахована на одну велику форму або дві маленькі форми діаметром 15 см та глибиною 5 см.
- Перець болгарський 5 шт.
- Помідор 400 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Сир Фета 150 гр.
- Грецький йогурт 40 гр.
- Масло вершкове 20 гр.
- Борошно пшеничне 20 гр.
- пластівці перцю чилі 1 ч. л.
- Базилік 2 ст. л.
- Перець чорний мелений за смаком
- Сіль за смаком
- Олія оливкова за смаком
- Червоний перець запекти на грилі, потім скласти в миску і щільно накрити блюдцем чи тарілкою. Залишити буквально на кілька хвилин. Це потрібно для того, щоб шкірка легко відокремлювалася від м’якоті.
- Очистити перці від шкірки та нарізати кубиками.
- Цибулю дрібно нарізати.
- У сковороді розігріти 1 ст. ложку оливкової олії, покласти цибулю та обсмажити до розм’якшення близько 3 хвилин, потім перекласти цибулю в миску і відкласти убік.
- Покласти в сковороду червоний перець, нарізані помідори кубиками і подрібнений базилік і тушкувати на середньому або сильному вогні протягом 10 хвилин. Суміш має загуснути.
- Додати цибулю, перемішати і залишити остигати.
- У сотейнику розтопити вершкове масло. Додати борошно і перемішати до отримання однорідної маси без грудочок.
- Додати в сотейник сир фета та варити, постійно помішуючи. Як тільки сир розтане, має вийти густа маса.
- Додати йогурт, перемішати та вимкнути вогонь.
- Додати соус із фети та йогурту до овочів. Додати пластівці чилі, сіль та чорний перець. Перемішати.
- Перекласти отриману масу форму для запікання.
- Запікати фергес у попередньо розігрітій до 180°С духовці протягом 30 хвилин.
- Перед подачею фергес краще трохи остудити.
- Подавати фергес із скибочками хрусткого хліба.