Детальний рецепт приготування солодкої національної азербайджанської випічки з горіхами – бадамбура. У горіхову начинку додають прянощі – кардамон, ваніль. Є варіанти бадамбури з яєчним білком у начинці.
Інгредієнти
Порції: –+
- Борошно пшеничне 3 ст.
- Молоко коров’яче або вода 100 мл.
- Масло вершкове 50 гр.
- Жовтки 2 шт.
- Дріжджі сухі 1 ч. л.
- Цукор-пісок 2 ч. л.
- Сіль 1 щіпка
- Для начинки:
- Волоський горіх 100 гр.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Прянощі (кардамон, ванільний цукор) 1-2 ч. л.
- Масло вершкове для змащування тіста 50 гр.
- Цукрова пудра за смаком
Кроки
- Для бадамбури підготуйте інгредієнти за переліком.
- Для начинки потрібно подрібнити горіхи, наприклад, за допомогою блендера або м’ясорубки. (Бадамбура традиційно готується з мигдалем; у цьому рецепті використовуються волоські горіхи.)
- Потім перемішайте горіхову масу з цукром і прянощами (тут як прянощі – кардамон і ванільний цукор).
- Для тіста розтопіть вершкове масло, з’єднайте його з теплим молоком, цукром, сіллю та яєчними жовтками.
- Порціями введіть борошно, з’єднане із сухими активними дріжджами.
- Перемішайте інгредієнти між собою лопаткою або ложкою.
- Коли інгредієнти схопляться між собою, замісіть тісто вручну.
- Залиште дріжджове тісто на підйом, покривши посуд з ним від висихання поверхні.
- Розтопіть порцію масла для змащування тіста, наприклад у мікрохвильовій печі, на середній потужності одну хвилину.
- Готове тісто розділіть на вісім шматочків.
- Кожен шматок тіста тонко розкотіть і змастіть пензликом вершковим маслом.
- Укладіть усі шари тіста один на одного.
- Потім скрутіть стос із тіста в рулет і наріжте його впоперек шматочками, шириною приблизно 1,5-2 см.
- Кожен рулетик тіста злегка приплюсніть у серединці і покладіть в отримане поглиблення горіхову начинку – 1,5-2 ч.л.
- Защипніть краї тіста, надавши вигляду пиріжка з начинкою.
- Укладіть заготовки швом (защипом) вниз на змащене та/або покрите пекарським папером деко. Якщо хочете, щоб бадамбура була м’якшою і пишнішою, то дайте заготівлям кілька хвилин відстоятись. Щоправда, вони трохи можуть втратити форму – “підроз’їхатися”.
- Випікайте бадамбуру в духовці за 170-175 градусів близько 15 хвилин. Бажано не дати випічці сильно зарум’янитися.
При подачі посипте бадамбуру цукровою пудрою.
Приємного чаювання!