Досить простий рецепт заготовки для борщу. Заправку можна використовувати не тільки для приготування наваристого і насиченого першого блюда, але і в якості салату.
Інгредієнти
Порції: –+
- Буряк 3 кг.
- Морква 1 кг.
- Оцет столовий 9% 125 мл.
- Помідор 1 кг.
- Олія пісна 1 ст.
- Цибуля ріпчаста 1 кг.
- Сіль 3 ст. л.
- Перець болгарський 1 кг.
- Цукор-пісок 1 ст.
Кроки
- Заздалегідь підготуємо тару для закачування заправки. Уважно оглядаємо банки і кришки. Вони повинні бути цілими – без вм’ятин, відколів і тріщин. Очищаємо ємності і кришки содовим розчином, промиваємо і стерилізуємо. Після термообробки переносимо їх на робочу поверхню столу, застелену рушником.
- Тепер приступимо до обробки овочів. Зрізаємо верхній шар буряка і моркви ножем. Промиваємо овочі водою, щоб змити залишилася бруд, і натираємо їх на крупній тертці.
- Цибулю, очищене від лушпиння, дрібно нарізаємо. Видаляємо плодоніжки перців. Розрізаємо плоди навпіл і вирізаємо насіння. Подрібнюємо овоч так, як ви зазвичай це робите – соломкою або кубиками.
- Помідори необхідно дрібно нарізати. Томатну шкірку можна залишити. Якщо у вас з’явиться бажання видалити шкірку, скористайтеся наступним алгоритмом: покладіть помідори в глибоку миску і залийте їх окропом (попередньо надріжте верхівки томатів ножем), через пару хвилин ви зможете легко зняти шкірку.
- Викладаємо подрібнені овочі в каструлю. Лопаткою або ложкою робимо невелике поглиблення в центрі маси і вливаємо туди оцет. Додаємо олію, сіль і цукор. Ставимо ємність на плиту і томимо овочі на невеликому вогні до того моменту, поки вони не пустять сік. Робимо вогонь більше і доводимо овочеву суміш до кипіння. Варимо 30 хвилин.
- Закладаємо готові овочі в банки і закочуємо кришками. Перевертаємо їх дном вгору і залишаємо в такому положенні на добу. Укутуємо теплим пледом. Коли заправка охолоне, зберігаємо її при кімнатній температурі.
Приємного апетиту!