Деруни – поширене блюдо з картоплі не тільки в білоруській кухні, також українській, російській, єврейській. Являє собою оладки, приготовані з картопляної маси.
Зазвичай для дерунів очищений від шкірки свіжу картоплю натирають на тертці або подрібнюють іншими способами. Потім до неї в класичному варіанті страви додають яйця, мелений чорний перець, сіль, борошно, щоб маса була в’язкою. Іноді до картопляної маси для приготування дерунів господині додають тертий часник, ріпчасту цибулю, дрібно рубану зелень, м’ясний фарш, інші інгредієнти для різноманітності смаку страви.
Картопляну масу ложкою викладають в розігріту на сковороді олію (зазвичай рослинну) і обсмажують з двох сторін.
Подавати деруни намагаються гарячими до столу, так як блюдо сильно втрачає в смаку, якщо остигає. Подають деруни дуже часто зі сметаною, також з вершковим маслом. Можна приготувати для них молочний, грибний, вершковий соуси, соус бешамель.
Ця страва прекрасно підходить не тільки для дорослого столу, також для дитячого. При подачі дерунів для дітей, не слід додавати в блюдо перець. Головне правило – деруни подають відразу зі сковороди до столу, поки вони ще гарячі. У них повинна бути м’яка маса страви всередині, зверху золотава підсмажена скоринка.
60 хв2
Латкес (Latkes) – різновид оладок з картоплі. Євреї ашкеназі традиційно готують латкес до святкування Хануки. Назва латкес походить від східнослов’янського слова ладка або
25 хв2
Що приготувати, коли вдома практично все закінчилося? Напевно, у вас, як і у мене, колись виникало таке питання. Спробуйте зробити цибульні деруни. Дивно, але вони виходять настільки м’
1 год 30 хв3
Звичні деруни з фаршем можна оновити, додавши до них будь-які гриби, адже ці інгредієнти добре дружать між собою і створюють нові відтінки смаку. Готуємо деруни способом з начинкою...
1 год 30 хв6
Деруни, або млинці з тертої картоплі з фаршем – кращий варіант страв з цих продуктів. Картоплю подрібнюємо на крупній тертці, що набагато легше, ніж на дрібній, та й...
1 год 30 хв4
“Ледачі” деруни готуються швидше класичних, адже їх не потрібно формувати з начинкою і довго обсмажувати, щоб фарш всередині не залишився сирим. Цей рецепт виручить вас, коли часу на.
1 год 30 хв6
Додавання сиру до картопляних дерунів з фаршем, додасть страві нові смакові нотки. Сир або кладуть в начинку, або запікають деруни в духовці – під сирною скоринкою. У цьому...
1 год 30 хв6
Варіант картопляних дерунів з курячим фаршем буде у вас більш дієтичним і бюджетним. Їх відрізняє ніжність і м’якість, що добре підходить для дитячого харчування.
30 хв6
Деруни з картоплі з м’ясним фаршем – кулінарний символ Білорусі, і багато років блюдо залишається найвідомішим. Деруни готуються нескладно, відрізняються особливим насиченим
25 хв4
Оладки з картоплі настільки популярні, що мало хто пробує експериментувати з іншими овочами. Але ж звичайнісінька капуста може дати нове життя старому бабусиному рецепту. І це як раз...
30 хв2
Давно відома істина: картопля дружить з сиром! Цей коренеплід в цілому відмінно поєднується з жирними продуктами і добре вбирає олію. Але якось раніше мені не доводилося користуватися цією.
45 хв6
Хіба можна не любити деруни? У мене в родині це взагалі традиційне блюдо. Зі сметанкою або соусом відлітають зі столу за пару хвилин. Я ж вирішила піти далі...