Галатопіта (Galatopita) – традиційна страва грецької кухні. Галатопіта або, як її ще називають, галопіта (galopita) є пиріг із запеченого заварного крему. Назва галатопіту перекладається як молочний пиріг. Основні інгредієнти: молоко, манна крупа, яйця та вершкове масло.
У Греції є багато різних рецептів галатопіти. Нижче ми наводимо рецепт галатопіти від знаменитого грецького шеф-кухаря Акіса Петретцикіс (Akis Petretzikis). Цей молочний пиріг готується без бісквітної основи, що робить його особливо простим у приготуванні.
Інгредієнти
Порції: –+
- Молоко коров’яче 1120 мл.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Масло вершкове 200 гр.
- Манна крупа 90 гр.
- Крохмаль кукурудзяний 30 гр.
- Куряче яйце 4 шт.
- Лимон (цедра) 1 шт.
- Ванільний екстракт 1 ч. л.
- Вода 2 ст. л.
- Кориця 1 ст. л.
- Сіль 1 щіпка
Кроки
- У каструлю влити молоко, додати цукор (200 г) і довести до кипіння на середньому вогні.
- У мисці поєднати манку з кукурудзяним крохмалем і перемішати.
- Додати 3 яйця, ванільний екстракт, цедру лимона, сіль і добре перемішати віночком.
- За допомогою ополоника повільно додавати гаряче молоко з каструлі в миску з яйцями, постійно помішуючи.
- Отриману суміш перелити в каструлю, поставити на вогонь і варити, постійно помішуючи, поки крем не загусне.
- Зняти з вогню, додати вершкове масло і перемішувати масу доти, поки масло не розтане.
- Змастити круглу роз’ємну форму для випікання вершковим маслом і присипати манкою.
- Вилити тісто і добре розрівняти поверхню за допомогою шпателя.
- В окремій мисці з’єднати яйце, 2 ст. ложки цукру та 2 ст. ложки води. Як слід перемішати.
- За допомогою кулінарного пензля розподілити отриману масу по всій поверхні галатопіти.
- Випікати в попередньо розігрітій до 180°С духовці протягом 40-45 хвилин.
- Готову галатопіту витягнути з духовки і остудити протягом щонайменше 4 годин, щоб вона добре охолола.
- Перед подачею галатопіту посипається меленою корицею та нарізається на шматки. Подається із медом.