Гарбуз однаково добре підходить як для приготування основних блюд, так і для десертів. Гарбузова панна-котта з карамеллю виходить неймовірно ніжною, ароматною та яскравою. Вершковий десерт-желе з додаванням гарбузового пюре нескладний у приготуванні, головне, правильно зварити карамель. І вийде нічим не гірше, ніж у ресторані.
Інгредієнти
Порції: –+
- Гарбуз 300 гр.
- Вершки жирністю 30% 360 мл.
- Цукор-пісок 100 гр.
- Желатин 8 гр.
- Кориця ½ ч. л.
- Цукор ванільний ½ ч. л.
- Горіх мускатний мелений ¼ ч. л.
- Вода холодна кип’ячена 50 мл.
- Для карамелі:
- Вершки жирністю 30% 120 мл.
- Цукор-пісок 200 гр.
- Масло вершкове 60 гр.
- Вода 50 мл.
- Ванілін (за бажанням) на кончике ножа
- Сіль 1 щіпка
- Для подачі:
- Волоський горіх 4 половинки
- М’ята свіжа 2 листочків
Кроки
- Вершки для панна-котти зазвичай використовують жирні, але якщо ви хочете зменшити калорійність готового десерту, то можете взяти вершки жирністю 10-18%. У такому разі в процесі приготування не кип’ятіть їх, а просто добре прогрійте, оскільки такі вершки можуть згорнутися при тривалому нагріванні.
- Приготуйте гарбузове пюре. Гарбуз очистіть і наріжте невеликими шматочками.
- Перекладіть гарбуз у сотейник, влийте трохи води (вона має покрити дно сотейника) і поставте на вогонь.
- Варіть гарбуз під кришкою до м’якості близько 15 хвилин.
- Готовий гарбуз відкиньте на сито, щоб стекла зайва рідина, а потім поверніть у сотейник і пюрируйте блендером до гладкості. Повинно вийти близько 200 г готового пюре.
- Желатин залийте водою і відставте убік, щоб він набух.
- У сотейнику з’єднайте вершки, гарбузове пюре, цукор, корицю, мускатний горіх і ванільний цукор. Поставте сотейник на вогонь та доведіть вміст до кипіння.
- Зніміть сотейник з вогню і додайте набряклий желатин.
- Ретельно перемішайте, щоб розчин желатин розчинився. За бажанням суміш також можна пробити блендером для більшої однорідності.
- Розлийте панна-котту по склянках чи креманках. Дайте їй повністю охолонути і відправте в холодильник до повного остигання (мінімум на 2-3 години).
- Для подачі приготуйте соус карамельний. Підготуйте інгредієнти для соусу.
- У каструлі або сотейнику з’єднайте цукор та воду.
- Поставте каструлю на вогонь. Помішуйте суміш до розчинення цукру. Як тільки суміш закипить, більше не перемішуйте, оскільки суміш кристалізується. Можна похитувати каструльку у різні боки, тримаючи її за ручки, щоб карамель проварювалася рівномірно. Варіть карамель до гарного бурштинового кольору.
- Поки вариться карамель, нагрійте вершки, але не доводьте до кипіння. Як тільки карамель набуде потрібного кольору, акуратно влийте гарячі вершки. Перемішайте до однорідності.
- Додайте вершкове масло і знову ретельно перемішайте.
- Додайте в карамель щіпку солі та за бажанням ванілін. Перемішайте. Готовий карамелі дайте охолонути трохи теплого стану (вона повинна залишитися ще плинною). Карамелі за рецептом виходить досить багато, тому за бажанням кількість інгредієнтів можете зменшити вдвічі або зробити товстіший карамельний шар.
- Остиглу карамель розподіліть поверх застиглої панна-котти.
- За бажанням додатково прикрасьте гарбузову панну-котту з карамеллю горіхами, ягодами або тертим шоколадом. Я використовувала горіхи та м’яту.
Смачного!