Якщо вам дісталася у спадок радянська вафельниця для приготування тонких вафель на газу, то це справжнє кондитерське щастя! Цей диво-прилад можна вважати невбиваним раритетом, який, незважаючи на час і покоління, служить вірою і правдою на радість ласунів. За даним рецептом пропонуємо приготувати тісто, з якого в такій вафельниці можна спекти хрусткі, розсипчаті, що тануть у роті трубочки. Ці ласощі радянських часів нікого не залишають байдужим.
Інгредієнти
Порції: –+
- Борошно пшеничне 300 гр.
- Цукор-пісок 200 гр.
- Сіль 1 щіпка
- Куряче яйце 5 шт.
- Ванілін 1.5 гр.
- Масло вершкове 200 гр.
- Рослинна олія для змазування
Кроки
- Яйця розбиваємо в миску, в якій будемо замішувати тісто. Міксером на високій швидкості збиваємо їх до отримання світлої густої піни.
- Всипаємо в яєчну масу цукровий пісок, сіль і ванілін в зазначеній кількості. Знову збиваємо міксером, поки цукрові кристалики не розчиняться.
- Вершкове масло розтоплюємо в мікрохвильовці або на плиті до рідкого стану. Якщо масло занадто сильно нагрілося, охолоджуємо його, щоб при подальшому змішуванні яйця не згорнулися.
- Вливаємо розтоплене масло поверх яєчної піни, змішуємо міксером до однорідності.
- В отриману суміш всипаємо борошно.
- Вмішуємо борошно в тісто за допомогою міксера або вінчиком вручну. Збивання вже не потрібно, потрібно просто об’єднати всі інгредієнти в однорідну масу. Готове тісто має бути середнього ступеня густоти, текучим і тягучим, без грудочок.
- Вафельницю ставимо на плиту і нагріваємо її з кожного боку по півтори-дві хвилини, не забуваючи перевертати для рівномірного прогріву. Потім відкриваємо прилад і змащуємо внутрішні робочі поверхні тонким шаром рослинної олії без запаху. Якщо помічено, що поверхні ще недостатньо розігрілися, продовжуємо нагрів ще пару хвилин.
- Викладаємо на розігріту поверхню столову ложку приготованого тіста і закриваємо прилад. Випікаємо вафлі на плиті по тридцять-сорок секунд з кожного боку, перевертаючи вафельницю. Відкриваємо її і оцінюємо вафлю – якщо вона вже досить зарум’янилася, то знімаємо. Якщо виріб ще блідий, продовжуємо випікати.
- Готову гарячу вафлю відразу після випікання звертаємо в трубочку. Якщо пропустити час, поки вафля податлива, тісто твердне, і виріб буде ламатися і кришитися при згортанні.
Таким чином випікаємо з усього приготованого тіста вафлі, звертаючи з них трубочки. Подаємо випічку в охолодженому вигляді.