Не можу назвати себе працьовитою господинею. Якби не діти, прибиралася б в будинку раз на місяць. Не те що я заради них прибираю, просто вони мені ще й допомагають. Те ж стосується і готування. Пам’ятаю, скільки сил мама вклала в те, щоб навчити мене готувати голубці. А через 15 років я ставлю їй на стіл ледачі голубці з ячкой.
Повірте, більш просте основне блюдо ви не знайдете ні в одній кулінарній книзі. А рецепт підгледіла у одногрупниці, коли ми ще разом жили в гуртожитку. Ледачі голубці Олечка тоді готувала на сковороді (духовки не було). А я сьогодні запікаю їх в духовці під тим же соусом.
- Свинячий фарш 500 гр.
- Ячна крупа 100 гр.
- Часник 3 зубці
- Петрушка за смаком
- Томатна паста 1 ст. л.
- Сіль за смаком
- Олія соняшникова за смаком
- Капуста білокачанна 400 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Куряче яйце 1 шт.
- Сметана 10% 200 гр.
- Вода ½ стакана
- Перець чорний мелений за смаком
- Ячну крупу промийте, залийте водою в співвідношенні 1 до 3. Доведіть до кипіння і посоліть її. Варіть кашу хвилин 7-10. Потім відцідити воду. Дайте яєчку охолонути.
- Капусту наріжте дрібними шматочками. Посоліть і промніть її руками. У глибокій мисці змішайте фарш з кашею і капустою. До них додайте подрібнені цибулю і часник.
- Туди ж відправте рубану зелень, яйце, сіль з перцем і спеції за смаком. Перемішайте фарш. Мокрими руками сформуйте з них котлетки. Викладіть їх у форму, змащену олією.
- Тепер приготуйте соус. Нежирну сметану змішайте з томатною пастою. До них додайте сіль і перець за смаком. Залийте інгредієнти гарячою водою і перемішайте.
- Таким соусом залийте голубці. Закрийте форму фольгою. Готуйте страву в розігрітій до 190-200 градусів духовці 30 хвилин. Потім приберіть фольгу. Готуйте ще хвилин 15.
Подавайте ледачі голубці в соусі до столу гарячими. Багато господинь до заливання додають ще й овочі: моркву, цибулю, солодкий перець кубиками. Але, повірте, і без них блюдо виходить досить ситним і соковитим. Пробуйте і діліться з нами враженнями!