Коли востаннє відпочивали з мамою у Львові, пройшлися по всіх знаменитих закладах. І в кожному з них спробували хоча б шматочок легендарного Львівського сирника. Але найбільше мені сподобався цей десерт у ресторані готелю, де ми зупинилися. Там готують львівський сирник без манки, але з шоколадним бісквітом.
Десерт виглядає просто чарівно в розрізі. Ніжна сирно-ванільна основа ідеально поєднується з орнаментом з шоколадного бісквіта. Випічка в міру солодка. Саме два види крему надають їй ту саму привабливу солодкість. Шматочок за шматочком випаровуються на язику.
Як приготувати львівський сирник без манки з шоколадним бісквітом
Сперечатися не буду, це багатоетапний десерт, що вимагає навичок роботи як з бісквітним тістом, так і з сиром. Для випікання коржа вам знадобиться форма розміром 32 на 24 см або 25 на 35 см.а ще підготуйте багато глибоких ємностей і міксер. Обіцяю, результат вартий витрачених зусиль!
- Куряче яйце 10 шт.
- Цукор-пісок 520 гр.
- Молоко коров’яче 650 мл.
- Олія соняшникова 270 мл.
- Какао 50 гр.
- Борошно пшеничне 60 гр.
- Кисломолочний сир 11% 1.25 кг.
- Ванілін 7 гр.
- Сіль 1 щіпка
- Крохмаль кукурудзяний 80 гр.
- Сметана 40% 150 гр.
- Шоколад чорний 70 гр.
- Сухе молоко 50 гр.
- Манна крупа 70 гр.
- Насамперед приготуйте бісквіт. У глибокій ємності збийте в пишну піну 5 білків. Далі додайте до них 130 г цукру. Збийте до утворення стійких піків.
- До 5 жовтків додайте 50 г молока, 20 г соняшникової олії і 30 г какао. Міксером змішайте до однорідності. Потім цю масу акуратно вмішайте лопаткою в білки.
- У тісто вмішайте борошно. Форму вистеліть пергаментом, його змастіть маслом. У форму перелийте тісто. Розрівняйте його. Випікайте бісквіт в розігрітій до 180 градусів духовці 30 хвилин.
- Готовий бісквіт остудіть. Розріжте його навпіл, нерівні краї обріжте. Складіть половинки і наріжте їх на 4 довгі смужки. Тепер приготуйте сирну масу.
- У глибокій мисці міксером збийте до однорідної маси 5 яєць, щіпку солі, ванілін, 250 г цукру, 300 г молока, 100 г топленого і охолодженого вершкового масла і крохмаль.
- Цю рідку масу вмішайте міксером в сир. Більшу частину однорідної маси перелийте в форму. Її заздалегідь потрібно вистелити пергаментом і змастити маслом.
- У цю масу ребром викладіть 4 бісквітні смужки. Залийте їх залишками сирної маси. Розрівнявши. Випікайте сирник в розігрітій до 170 градусів духовці до 30 хвилин.
- Далі сирник остудіть і відправте в холодильник до повного застигання. Приготуйте шоколадний крем. Для цього в сотейник з товстим дном помістіть сметану і чорний шоколад.
- До них додайте 150 г вершкового масла, 40 г цукру і 20 г какао. Розтопіть і змішайте масу. Більшою її частиною перемажьте поверхню сирника. Помістіть його в холодильник.
- Приготуйте молочний крем. Для цього змішайте віночком 300 г молока з сухим молоком (або дитячою молочною сумішшю) і 100 г цукру. Доведіть масу до кипіння, додайте манку.
- Зваріть густу кашу. Ще гарячою перетріть її в блендері. Охолодіть кашу і збийте зі 100 г м’якого вершкового масла. Сирник розріжте навпіл.
- На одну з половин викладіть і розрівняйте крем. Накрийте його другою половиною сирника. Поверхню сирника покрийте залишками шоколадного крему, прикрасьте шоколадною крихтою.
Перед цим десертом неможливо встояти. А ще важко повірити, що такий шедевр реально приготувати самому, на домашній кухні. Втім, я вже перевірила. Так, витратила на приготування не одну годину. Зате гості не замовкали: хвалили і хвалили мене за фантазію і золоті ручки. Рецепт надійний, рекомендую!