Так уже повелося, що в моєму будинку листкові салати на основі відварених овочів і майонезу починають готувати з середини осені і аж до лютого. Адже в цей час відбуваються всі сімейні свята: від днів народження до релігійних. В останні пару років незмінним на святковому столі залишається салат “Купецький”, і ось чому.
Для такої закуски майонез принципово готую сама. Решта інгредієнтів теж домашні, в їх якості я впевнена. Оскільки блюдо довго в холодильнику не застоюється, нічого, крім користі і гастрономічного задоволення, принести воно не може. Ось чому салат “Купецький” я готую до кожного свята.
- Свинина 300 гр.
- Печериці свіжі 400 гр.
- Огірок маринований 3 шт.
- Куряче яйце 4 шт.
- Майонез столовий молочний 300 гр.
- Сіль за смаком
- Морква 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Горошок зелений консервований 400 гр.
- Твердий сир 100 гр.
- Олія соняшникова за смаком
- Насамперед підготуйте інгредієнти. Яйця потрібно зварити круто, остудити і очистити. Велику моркву теж відваріть до готовності. Цибулю очистіть від шкірки.
- Цибулю і печериці наріжте дрібними кубиками. Обсмажте їх на розігрітій олії до золотистого кольору. В кінці посоліть. Шматочок свинини відваріть в підсоленій воді.
- М’ясо остудіть і наріжте дрібними смужками. В окремі ємності натріть на велику тертку моркву, сир, яйця і мариновані огірки. Останні відіжміть від рідини.
- Тепер формуємо салат. У центр великої плоскої страви поставте склянку шийкою вниз. Навколо неї шарами будемо викладати по черзі підготовлені інгредієнти.
- Першим шаром викладаємо свинину. Далі йдуть огірки, морква, гриби. Поверх них — сир і горошок. Останній шар — яйця. На кожен шар наносимо сітку з майонезу.
- Далі акуратно приберіть стакан, сам салат прикрасьте вінком з кропу і оливками. Кілька зерен граната теж будуть в тему. Перед подачею сховайте блюдо години на 2 в холодильник.
До речі, зустрічала варіант купецького салату, де замість свинини додають відварений язик. Таке блюдо теж виходить досить смачним і цікавим. В цілому салат “Купецький” — гідна закуска для святкового столу, яка до того ж досить легко збирається. Сміливо рекомендую!