Помідори з цибулею шарами на зиму готуються багатьма господинями. Ця закуска смачна при різних варіантах маринаду, а сформована в банках з чіткими шарами помідорних часточок і цибулевих кілець, виглядає красиво і апетитно. Вибираємо для неї зрілі щільні томати, щоб збереглася цілісність часточок і білу цибулю. Готуємо без стерилізації.
Інгредієнти
Порції: –+
- Помідор 800 гр.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Часник 3 зуб.
- Лавровий лист 2 шт.
- Перець духмяний горошок 7 шт.
- Рослинна олія ½ ст. л.
- Маринад на 1 л води:
- Цукор-пісок 3 ст. л.
- Сіль 1 ст. л.
- Оцет 70% ½ ч. л.
Кроки
- Вибрані для заготівлі помідори добре промити під проточною водою і нарізати однаковими середніми часточками, видаливши підставу плодоніжки.
- Заздалегідь будь-яким способом простерилізувати банки і прокип’ятити кришки. Цибулини очистити від лушпиння, промити і нарізати тонкими півкільцями. На дно банок першим шаром укласти половину цибулевої нарізки і додати до неї очищені часникові зубки, горошки запашного перцю і лаврові листи.
- Другим шаром компактно укласти зрізами вниз помідорні часточки, заповнивши ними банку на 2/3 обсягу.
- Третім шаром укласти в банки решту цибульної нарізки. Овочі залити крутим окропом, прикрити банки кришками і залишити на 30-40 хвилин до охолодження води.
- Після закінчення цього часу воду з банок через спеціальну кришку злити в каструлю, визначивши її обсяг. У воді розчинити розраховану кількість солі з цукром і поварити його на невеликому вогні 1-2 хвилини.
- Гарячим маринадом залити помідори з цибулею, заповнюючи банки до самого верху. У кожну банку налити по 0,5 чайної ложки 70%-ного оцту і заготовку відразу герметично закупорити. Банки з помідорами і цибулею шарами поставити на кришки, накрити на ніч теплим покривалом і після повного охолодження перенести на зберігання в темне прохолодне місце.
Смачних і вдалих заготовок!