Рецепти пиріжків в духовці
Пиріжки в духовці – відмінне доповнення до чашечки гарячого чаю або ароматної кави. Вони можуть бути як листковими, так і здобними, як солодкими, так і несолодкими, але в будь-якому випадку вони будуть дуже смачними, пишними і ароматними! І, звичайно ж, приготовані в духовці пиріжки набагато корисніше смажених!
Як приготувати пиріжки в духовці
Тісто для пиріжків в духовці можна готувати на дріжджах (як безопарним, так і опарним способом), на молоці, на воді, на кефірі і т.д. пиріжки з бездріжджового тіста найчастіше готують на кефірі або на молоці. Спочатку завжди готується тісто, а потім – начинка. В якості начинки для пиріжків в духовці можуть виступати яблука, картопля, м’ясо, полуниця, вишня, сир, яйце, капуста, риба, морква, гриби, рис, повидло і т. д. – для цих цілей підійдуть практично будь-які продукти!
Якщо для приготування пиріжків замішується прісне або дріжджове тісто, всі продукти повинні бути кімнатної температури. А для приготування розсипчастого, пісочного або листкового тіста їх, навпаки, слід гарненько охолодити.
Що стосується дріжджів, то їх перед приготуванням тіста рекомендується перевірити на схожість – з цією метою їх розводять в половині склянки теплого (ні в якому разі не гарячого) молока, після чого додають в стакан невелику щіпку цукру і одну-дві столові ложки борошна. А хвилин через десять-п’ятнадцять потрібно подивитися, чи з’явилася над дріжджами пінна «шапочка»: якщо з’явилася, то дріжджі сміливо можна використовувати для приготування тіста.
Обробляти тісто найкраще якнайдалі від нагрітої плити, на дерев’яній обробній дошці, однак цілком допустимо робити це і на стільниці, головне – прибрати з неї всі зайві предмети і насухо витерти її. Сухими повинні бути і ложки, ножі, дерев’яні качалки і виїмки для вирізання пиріжків. А щоб тісто не прилипало до рук, можна занурити їх в борошно або змастити маслом.
Духовка, в якій будуть випікатися пиріжки, повинна бути добре розігрітій – якщо проігнорувати цей момент, то пиріжки просто не піднімуться. Найкраще включити її приблизно за півгодини до початку випікання пиріжків. А щоб пиріжки виглядали більш апетитними, їх поверхню можна змастити збитим яйцем або жовтком, міцним солодким чаєм, ретельно розтертим з маргарином або вершковим маслом жовтком, розведеною до необхідної густоти завареної окропом борошном або сумішшю з невеликої кількості води, яйця і маргарину або розтопленого масла.