Приготувати правильний стейк з яловичини на сковороді — нелегкий процес, а як це зробити в домашніх умовах, розглянемо нижче. Розповімо всі тонкощі в підбірці рецептів.
Класичний стейк рибай
Приготувати чудовий стейк рибай нескладно. В домашніх умовах він виходить дуже смачним, соковитим і нітрохи не поступається страв, зробленим досвідченими шеф-кухарями. Про те, як його приготувати з яловичини на сковороді розповімо далі.
Інгредієнти:
- стейк рибай – 1 шт.;
- сіль велика, мелений перець за смаком;
- олія оливкова – 1 ч. л.;
- розмарин – 1 гілочка;
- часник – 1 зубчик;
- вершкове масло – 30 г;
- лимонний сік – 5-6 крапель.
Приготування:
- Шматок м’яса промити і обсушити. Викласти на обробну дошку і посипати з одного боку великою сіллю. Потім трохи поперчити. Зверху полити оливковою олією. Рівномірно розмазати. Як тільки масло розподілилося, перевернути шматок і зробити аналогічні дії.
- Сковороду на плиту потрібно встановити заздалегідь. Для смаження рекомендується використовувати чавунну сковороду з ребрами або без. Розігрівати її потрібно на середній потужності протягом 5 хвилин. Тільки в такому випадку тепло буде поширюватися рівномірно. Стейк обсмажується швидко, на сухий і розпеченій сковороді. Потрібно це для того, щоб м’ясо зберегло в собі всі соки. Саме з цієї причини його не пересмажувати.
- Перш ніж викласти м’ясо, необхідно включити таймер, щоб краще контролювати процес смаження. Викласти стейк на сковороду, готувати 1,5 хвилини. Тепер повернути шматок тієї ж стороною на 90 градусів, трохи притиснувши його. Залишити знову на 1,5 хвилини.
- Через зазначений час на стейку утворюється красивий малюнок у вигляді сітки. Тепер потрібно м’ясо перевернути на іншу сторону і продовжити смажити ще 90 секунд. Тим часом взяти гілочку розмарину і побити нею м’ясо на сковороді.
- Потім часточку часнику розрізати на 2 частини і одну з них надіти на гостру вилку. Відрізаною стороною змастити стейк. Додатково потрібно змастити вершковим маслом поверхню м’яса. Перевернути шматок на 90 градусів.
- Продовжити бити його гілочкою розмарину. Наостанок ще раз пройтися часником. Тепер обов’язково потрібно прожарити боку стейка. Але перед цим з іншого боку потрібно також трохи пройтися розмарином, маслом і часником. Робити це потрібно досить швидко.
- Залишки часнику можна викласти на сковороду.
- Перед тим як подати стейк з яловичини до столу, його потрібно додатково приготувати в духовій шафі. Обсмажене м’ясо викласти у форму для запікання. Поставити в духовку на 5 хвилин при 180 градусах доготувати. Після дістати і дати йому трохи відпочити.
- У тарілку злити рідину, що виділяється під час смаження. Для пікантності капнути в неї 5-6 крапель лимонного соку і акуратно перемішати.
- Готовий стейк, приготований в домашніх умовах, викласти на обробну дошку і акуратно нарізати його скибочками. Полити підготовленим соусом.
Подавайте м’ясо з гілочкою розмарину і часточкою лимона. Як гарнір можна використовувати салат зі свіжих овочів, а також відварну картоплю.
Стейк Нью-Йорк
Для смаження стейків використовують м’ясо бичків зернової відгодівлі з великою кількістю мармурових вкраплень. Тому страва виходить дуже соковитим, ніжним і ароматним. Розглянемо, як приготувати стейк з яловичини на сковороді в домашніх умовах.
Інгредієнти:
- стейк Нью-Йорк – 1 шт.;
- кухонна сіль за смаком;
- великого помелу чорний перець за смаком;
- розмарин – 1-2 гілочки;
- масло оливи;
- часник – 1-2 зубчики;
- вершкове масло – 30 р.
Приготування:
- Охолоджений стейк викласти на тарілку. Його температура повинна бути не нижче кімнатної. Поперчити і посолити з одного боку. Полити трохи оливковою олією і рівномірно розподілити його руками по всьому шматку.
- Перевернути на другий бік і знову посолити, поперчити і змастити маслом. Сковороду поставити на плиту, включивши максимальний нагрів.
- Викласти на розпечену сковороду стейк, змащувати поверхню маслом не потрібно. Обсмажувати рівно по 1 хвилині з кожної сторони. Знизити температуру до середньої, щоб надалі не згоріли спеції.
- Через 60 секунд перевернути на іншу сторону і відразу ж змастити поверхню шматочком вершкового масла.
- Додати очищені часточки часнику і гілочки розмарину або чебрецю. Під час смаження ніжне м’ясо просочується божественним ароматом трав і часнику.
- На поверхню стейка викласти гілочки розмарину, а після проробити те ж саме з другою стороною.
Готовий стейк викласти на тарілку і дати йому відпочити 5 хвилин. Нарізати на скибочки і подати зі свіжою зеленню. М’ясо виходить дуже ароматним, ніжним і смачним.
Яловичина під м’ятою
Стейк, приготований за цим рецептом виходить ідеальним. Для маринаду використовується свіжа м’ята, перець горошком і рослинна олія. Таке поєднання спецій дозволяє зробити ніжне і соковите м’ясо, яке не вимагає гарніру. Розберемо, як приготувати стейк з яловичини з м’ятою на сковороді в домашніх умовах.
Інгредієнти:
- яловичий стейк – 1 шт.;
- масло рослинне – 30 мл;
- вершкове масло – 50 г;
- м’ята свіжа – 10 г;
- часник – 3 зубчики;
- розмарин – 1 гілочка;
- сіль морська – 1 ч. л.;
- чорний перець горошком – 1 ч. л.
Приготування:
- Яловичину промити, обсушити і видалити жили, якщо такі є.
- У ступку висипати перець горошком. Потім відправити морську сіль. Додати кілька листочків свіжої м’яти. Акуратно все подрібнити товкачем. Дія дозволяє отримати з свіжих листочків ароматичні речовини. Влити трохи оливкової олії, все ретельно перемішати.
- Шматок м’яса посередині підв’язати кулінарним шпагатом.
- Ретельно натерти отриманими спеціями з одного боку, а потім з іншого. Прибрати в холодне місце на 60 хвилин для маринування.
- Сковороду поставити на плиту. Нагрівати на середньому вогні протягом 5 хвилин.
- Викласти замаринований стейк. Обсмажувати з одного боку 5 хвилин.
- Потім перевернути і продовжувати смаження аналогічний час. Додати в сковороду масло, часточки часнику і гілочку розмарину. Обов’язково обсмажити боки.
- Полити зверху отриманим ароматним маслом.
- Зняти з вогню і акуратно видалити кулінарний шпагат.
Готовий стейк викласти на блюдо, прикрасивши його листям свіжої м’яти, а також смаженим часником і розмарином. Перед подачею полити маслом з сковороди. Для пікантності додати часточку лайма.
Стейк пікання
Не обов’язково готувати стейк з мармурової яловичини. Наприклад, є доступний відруб — пікання. Вона вважається традиційним блюдом Латинської Америки, в якому укладено насичений смак яловичини. М’ясо виходить ніжним, соковитим і хрустким за рахунок наявності невеликого шару жиру. Розглянемо, як приготувати стейк з яловичини на сковороді в домашніх умовах.
Інгредієнти:
- стейк з мармурової яловичини – 2 шт. (вага по 250-300 г);
- оливкова олія – 1 ст. л.;
- сіль, мелений перець за смаком.
Приготування:
- Для кращої готовності м’ясо потрібно дістати з холодильника, викласти його на стіл і дати полежати при кімнатній температурі.
- Для видалення зайвої вологи шматочки м’яса промокнути сухою серветкою. Гриль-сковороду поставити на плиту. Включити середній нагрів.
- Змастити підготовлені стейки оливковою олією з 2 сторін, рівномірно розподіливши його руками по всій поверхні.
- Викласти м’ясо на сковороду. Обсмажувати з кожного боку за 2-3 хвилини до появи золотистої скоринки.
- Підзолотити краї кожного стейка по 30 секунд з кожної сторони.
- Готове м’ясо викласти на тарілку.
- Тепер трохи посолити. А після поперчити.
- Накрити м’ясо в тарілці фольгою і в такому вигляді залишити відпочивати протягом 3 хвилин.
Смачне, соковите і ніжне м’ясо готове. Найцікавіше, що воно недороге, на відміну від інших стейків. Обов’язково приготуйте своїм близьким.
Стейк міньйон
Стейк з яловичої вирізки — саме ніжне, соковите і ароматне м’ясо. Воно прекрасно підійде для святкового або романтичної вечері. Пропонуємо розглянути, як приготувати стейк з яловичини на сковороді в домашніх умовах.
Інгредієнти:
- яловича вирізка – 1,2-2 кг;
- масло оливи – 50 мл;
- часник – 2-3 зубчики;
- чебрець і розмарин-2 гілочки;
- печериці – 300 г;
- бальзамічний оцет.
Приготування:
- Зубчик часнику розчавити ножем. Відправити в глибоку миску.
- Додати до нього гілочку чебрецю і розмарину. Залити оливковою олією.
- Поставити розігріватися сковороду на середній нагрів. На гарнір будуть печериці. Розрізати на 2-4 частини. Викласти їх на тарілку. Змастити трохи оливковою олією.
- Викласти їх зрізом вниз на розпечену сковороду. Після зарум’янювання перевернути на іншу сторону. Гриби готові. Зняти їх акуратно зі сковороди на тарілку.
- Розділити шматок м’яса на 2 однакових стейка.
- Змастити ароматизованим маслом. Викласти готові м’ясні шматочки на розпечену сковороду. Обсмажувати з кожного боку за 2-3 хвилини. Так з’явиться скориночка, яка запечатає в м’ясі всі соки.
- Перевернути м’ясо, продовжити приготування.
- Після довести до готовності в духовій шафі при температурі 180 градусів 8-10 хвилин.
- Через зазначений час дістати з духовки. Викласти на порційні тарілки разом з печерицями.
- Зверху посипати великою сіллю. Трохи поперчити. Прикрасити свіжою гілочкою чебрецю.
Перед подачею прикрасити тарілку гранатовим соусом. М’ясо виходить ніжним і дуже смачне, а готується воно досить швидко.
Як приготувати стейк з яловичини на сковороді в домашніх умовах? Як з’ясувалося, це досить легко і просто. Головне, не забувати основні правила – включати сковороду розігріватися заздалегідь, засікати час обжарювання. На одну сторону повинно йти не більше 5 хвилин.