Одна з найулюбленіших і популярних заготовок. Помідори не тільки засолюють, фарширують, квасять або маринують, але і готують з них чудовий томатний сік, а також корисні овочеві салати або чудові томати у власному соку. А як приємно буде відкрити взимку баночку яскравих і смачних помідор!

Що приготувати з помідорів на зиму

Консервувати можна помідори різного ступеня зрілості – від яскравих червоних томатів до помідорів молочної стиглості. При цьому відмінні заготовки виходять як з дозрілих, так і з зелених помідорів. Якщо консервація буде готуватися з дозрілих плодів, найкращим рішенням стануть сорти, для яких характерна наявність твердої шкірки – такі плоди не тріскаються під час термічної обробки. Втім, для того, щоб уникнути розтріскування плодів, можна і трохи схитрувати – перед тим, як почати укладати їх в банки, зробити за допомогою зубочистки кілька проколів в області плодоніжок.

Поверхня відібраних для консервації плодів обов’язково повинна бути рівною, а їх розмір – відносно невеликим (вага кожного плоду не повинен перевищувати шістдесяти-сімдесяти грамів).

Всі призначені для консервації банки повинні бути ретельно вимиті і добре висушені. Миють їх зазвичай під гарячою проточною водою з милом або з якимось іншим знежирюючим засобом. Відмінним помічником в цій справі стане і звичайна харчова сода. А щоб на банках не залишилося слідів використовуваних миючих засобів, їх необхідно гарненько обполоснути. І, нарешті, всі банки прогрівають над парою як мінімум протягом чверті години. Металеві кришки теж як слід промивають, після чого кип’ятять їх протягом десяти-п’ятнадцяти хвилин – це допоможе позбавити їх від різних мікробів.

Не менш ретельно слід мити і самі помідори – робити це потрібно під проточною водою, видаляючи з поверхні кожного плоду частинки засохлої бруду і всіляких хімічних засобів, якими вони могли бути оброблені в період вирощування.

А щоб консервація не «вибухала» протягом усього періоду зберігання, все банки відразу ж після закачування слід перевернути догори дном і укутати ковдрою – саме в такому стані вони і повинні перебувати аж до моменту їх повного охолодження (як правило, в середньому на це йде чотирнадцять-п’ятнадцять годин).

Консервовані помідори гарні не тільки самі по собі – досить часто їх використовують і для приготування найрізноманітніших закусок.

ікра з буряка і моркви на зиму
2 год 30 хв30112
В даному випадку ікру з буряка готуємо методом варіння. Додатково кладемо моркву для солодощі і помідори для кислинки. Овочі можна натирати на корейській
Як заготовити солянку з грибами і огірками в банках
1 год 15 хв40110
Яскравий рецепт приготування домашньої солянки на зиму – з додаванням грибів і огірків. Частування вийде соковитим і хрустким. Воно відмінно урізноманітнює
Солянка з огірками і капустою на зиму
1 год 40 хв30134
Соковита і хрустка зимова солянка виходить з капусти і огірків. Консервований продукт стане яскравою холодною закускою на вашому столі. Порадуйте ваших
720 год 30 хв100447
У чисті банки закладається кріп, хрін, часник, перець стручковий, петрушка і помідори. Все заливається холодним розсолом з сіллю, накривається кришкою
720 год 30 хв80337
У чисті банки закладається перець горошком, часник, лавровий лист, кріп і петрушка. Потім зверху укладаються помідори, додається аспірин і все заливається
720 год 30 хв60252
У банку закладається лист хрону, лавровий лист, гілки кропу і помідори. Далі туди додається порошок гірчиці, перець горошком і все заливається розсолом
Квашені помідори у відрі як бочкові
240 год 35 хв50152
Помідори закладаються у відро разом з кропом, часником, листям хрону і смородини. Потім все заливається розсолом на воді, солі, перці і лавровому листі.
Квашені помідори на зиму без оцту
12 год 20 хв120160
У стерилізовані банки закладаються гілки петрушки, часник і помідори. Потім все заливається розсолом з води, солі і цукрового піску, після чого прикривається
360 год 25 хв100278
У банку по черзі закладаються помідори з часником, перцем чилі, листям смородини, вишні і травами. Все заливається розсолом з води, солі, лимонної кислоти
1 год 55 хв50229
Помідори закладаються в банку разом з нарізаною селерою, парасольками кропу і часником. Потім все заливається розсолом на цукрі з сіллю, накривається блюдцем
Салат "Дунайський" з капусти з болгарським перцем і помідорами на зиму
2 год 50 хв60165
Обов’язковими овочами «Дунайського» салату є солодкі перці, помідори і цибуля, але її часто доповнюють капустою, огірками і морквою.
алат з капусти, перцю, помідорів, огірків, моркви і цибулі на зиму
2 год 10 хв40124
Салат для зимового столу з цих овочів, по суті, з усіх, що є на городі, буде яскравим смаковим калейдоскопом на вашому столі і доповнить м’
2 год 20 хв30160
Салат на зиму з капусти з додаванням огірка, солодкого перцю і помідорів виходить дуже смачним, адже смак його визначається складом овочів.
1 год 10 хв20240
Якщо у вас хороший урожай різних овочів, можете приготувати на зиму асорті з патисонів і помідорів. Заготівля практична, красива і буде з приємним солодкуватим
10 год 0 хв50269
Для салату ви можете вибрати квасолю будь–якого сорту – білу, червону або з цятками. Готові закрутки зберігайте до повного охолодження добу, а потім
рецепт приготування лобіо з квасолі на зиму
9 год 30 хв30216
Назва страви прийшла до нас з Грузії. Так називають в цій країні будь-які страви з квасолі. Згідно з класичним рецептом, в лобіо додають червону квасолю
Салат з квасолі з кабачками в банках на зиму
9 год 40 хв80129
Салат можна додавати у другі страви, наприклад, тушковану капусту або овочеве рагу. Перед тим, як варити, квасолю необхідно залити водою не менше ніж на
2 год 15 хв100189
Пропонуємо рецепт хрусткої вітамінної закуски із зеленої квасолі, багатої мінеральними речовинами і органічними кислотами. Вона ідеально підійде як для
3 год 0 хв200225
До нарізаної капусти, огірків, перцю, ріпчастої цибулі і помідорів додається соняшникова олія, оцет, сіль і цукор. Все перемішується і залишається на 2 години.
Салат з капусти, перцю, помідорів і моркви на зиму
3 год 0 хв250235
До нарізаної капусти, томатів, перцю, цибулі і моркви додається подрібнений кріп і петрушка. Все перемішується і туди додається лавровий лист з сіллю.