Одна з найулюбленіших і популярних заготовок. Помідори не тільки засолюють, фарширують, квасять або маринують, але і готують з них чудовий томатний сік, а також корисні овочеві салати або чудові томати у власному соку. А як приємно буде відкрити взимку баночку яскравих і смачних помідор!

Що приготувати з помідорів на зиму

Консервувати можна помідори різного ступеня зрілості – від яскравих червоних томатів до помідорів молочної стиглості. При цьому відмінні заготовки виходять як з дозрілих, так і з зелених помідорів. Якщо консервація буде готуватися з дозрілих плодів, найкращим рішенням стануть сорти, для яких характерна наявність твердої шкірки – такі плоди не тріскаються під час термічної обробки. Втім, для того, щоб уникнути розтріскування плодів, можна і трохи схитрувати – перед тим, як почати укладати їх в банки, зробити за допомогою зубочистки кілька проколів в області плодоніжок.

Поверхня відібраних для консервації плодів обов’язково повинна бути рівною, а їх розмір – відносно невеликим (вага кожного плоду не повинен перевищувати шістдесяти-сімдесяти грамів).

Всі призначені для консервації банки повинні бути ретельно вимиті і добре висушені. Миють їх зазвичай під гарячою проточною водою з милом або з якимось іншим знежирюючим засобом. Відмінним помічником в цій справі стане і звичайна харчова сода. А щоб на банках не залишилося слідів використовуваних миючих засобів, їх необхідно гарненько обполоснути. І, нарешті, всі банки прогрівають над парою як мінімум протягом чверті години. Металеві кришки теж як слід промивають, після чого кип’ятять їх протягом десяти-п’ятнадцяти хвилин – це допоможе позбавити їх від різних мікробів.

Не менш ретельно слід мити і самі помідори – робити це потрібно під проточною водою, видаляючи з поверхні кожного плоду частинки засохлої бруду і всіляких хімічних засобів, якими вони могли бути оброблені в період вирощування.

А щоб консервація не «вибухала» протягом усього періоду зберігання, все банки відразу ж після закачування слід перевернути догори дном і укутати ковдрою – саме в такому стані вони і повинні перебувати аж до моменту їх повного охолодження (як правило, в середньому на це йде чотирнадцять-п’ятнадцять годин).

Консервовані помідори гарні не тільки самі по собі – досить часто їх використовують і для приготування найрізноманітніших закусок.

1 год 5 хв3
Найсмачніша грибна солянка – це солянка з опеньками. Вони вдало поєднуються з овочами, легко готуються та надають страві особливого смаку. У приготуванні солянки без оцту є свої особливості,...
40 хв2
Мариновані помідори черрі з цибулею у солодкому маринаді – це чудовий варіант урізноманітнити ваші заготовки. Солодкий маринад ідеально підходить для консервації помідорів, які містять
60 хв3
Аджика з зелених помідорів – це дуже смачна грузинська закуска. Її можна намазувати на бутерброди або додавати до гарячого. Вона виходить дуже смачною та пікантною. І зробить апетитніше...
24 год 1 хв2
Якщо любите аромат базиліка у поєднанні зі смаком томатів, обов’язково спробуйте закатати пару баночок помідорів чері з цією пряністю. Такі закочення не клопіт у приготуванні
24 год 0 хв4
Салати з рисом, закочені для вживання взимку, неймовірно популярні за їх універсальність, ситність та делікатний ніжний смак. Відкривши взимку цей салат, ви зможете сміливо використовувати
24 год 0 хв2
Желатин у чері при консервуванні додають для того, щоб після всіх маніпуляцій томати в заготівлі добре зберігали свою форму, були твердими та пружними.
50 хв5
Сита зима – це овочевий салат, що складається з моркви, перцю, помідорів та цибулі з додаванням рису. Вам закочення такого салату в новинку? Давайте готувати разом! Такий ситний...
1 год 20 хв3
Аджика прийшла до нас з Абхазії, де є традиційною пікантною гострою приправою до різних страв. У нас ця закуска прижилася більше у більш м’яких та гармонійних за смаком...
2 год 30 хв6
Вам надається рецепт оригінальної та смачної заготівлі лечо з баклажанами та грибами. Його можна подати самостійною стравою, гарніром або салатом, можна їсти гарячим або холодним.
60 хв1
У цьому рецепті вам пропонується новий і набуваючий популярності рецепт маринування помідор сорту чері. До помідорів замість звичайних хрону та кропу додається лише морквяне бадилля.
1 год 15 хв4
Багато господинь вибирають простіші рецепти закоток на зиму, і дуже навіть дарма. Салат з овочів та рису має прекрасний, насичений смак. Він дуже поживний, ситний та корисний. А...
Чи пробували ви коли-небудь салат з помідорами, кабачками та скумбрією? Соковитий, ніжний, кисло-солодкий на смак і в міру солоний, пікантний і дуже смачний, він стане для вас несподіваним...
40 хв1
Для маринування краще вибирати білий щільний виноград, що не перестигнув, по-перше, щоб він краще зберіг свою форму, по-друге, білі ягоди не пофарбують розсіл. А якщо підібрати близькі за.
1 год 20 хв2
Влітку обов’язково потрібно заготовити ароматні, корисні закочення на зиму. Дуже апетитним і незвичайним виходить салат із рису та помідорів. Готувати його досить швидко, а смак у нього просто.
2 год 0 хв3
Знаменитий салат анкл бенс із кабачків легко заготовити на зиму, оскільки він добре зберігається і не потребує дорогих продуктів. У нашому рецепті ми пропонуємо самим приготувати томатну пасту.
24 год 0 хв2
Аджику можна готувати з такого, здавалося б, нехарактерного овоча, як буряк. Закуска виходить в міру гострою, солодкою і досить ситною, гармонійно поєднується зі стравами з червоного та білого.
60 хв4
Особливо вдало використовувати багатий урожай баклажанів можна, приготувавши лечо з баклажанів на зиму без стерилізації. У такій закусці овоч заграє новим неперевершеним смаком, порадує
50 хв4
Часто помідори не встигають дозріти восени і такі дрібні овочі викинути шкода. А з маленьких цілих зелених томатів можна приготувати смачну закатку.
45 хв1
Пропонуємо вам швидкий і легкий варіант заготівлі помідорів чері по-корейськи на зиму. Для того щоб процес заготівлі пройшов максимально швидко, ми не нарізатимемо зелень, часник і гострий перець,.
1 год 40 хв12
Будь-яка господиня знає, що заготівлі – найкращий варіант, як швидко знайти застосування багатого врожаю овочів. Наприклад, приготувавши салат з помідорів і кабачків на зиму можна вигідно