Покроковий рецепт приготування хрустких маринованих огірків — заготівля з оцтом

У чому найголовніша відмінність маринованих огірків від солоних? Правильно, в тому, що заливають їх маринадом зі спецій, солі, цукру і, звичайно ж, оцту. Оцет в такому рецепті стає найголовнішим консервантом, тим, що не дає огірочків зіпсуватися, і домінуючою ноткою в смаку.

Я знаю, що є великі любителі саме маринованих огірків, які живлять таку любов до такого виду консервування виключно за пряний кислий смак.

Другими за важливістю після оцту складовими є ароматні трави і спеції, а так само інші овочі і навіть ягоди, які прикрашають смак огірків і роблять його впізнаваним.

Найпоширеніший рецепт, який можна по праву вважати базовим — це хрусткі мариновані огірки з травами з городу і часником.

Ця кількість огірків уміщається в дві літрові банки. Всі спеції і трави розраховані на літр маринаду. Приблизно стільки маринаду і буде потрібно, щоб законсервувати хрусткі мариновані огірки на зиму.

Для маринування підходять тільки невеликі огірочки не більше 12-13 сантиметрів, великі екземпляри відкладіть для засолювання. Завжди перевіряйте пружність овочів і товщину шкірки. Занадто тонка і ніжна шкірка, яку легко проткнути нігтем, не буде в результаті хрустіти.

Огірки для маринування повинні бути обов’язково з пухирцями і рівномірного темно-зеленого кольору, без жовтих плям і попок. Жовтизна говорить про те, що огірочкам в процесі росту не вистачало вологи. Хрусткі мариновані огірки з таких теж не вийдуть.

Інгредієнти
Порції: +2
Кроки
1 год 30 хвДрук
  • Заздалегідь ретельно вимийте огірки, які збираєтеся маринувати. Переконайтеся, щоб вони були свіжими без слідів псування і не мали млявих м’яких боків. Залийте огірки холодною водою і залиште відмочуватися на 4 години. В ідеальній ситуації, особливо в літню спеку, воду необхідно змінити, якщо вона зігрілася, знову на холодну.
  • Вимийте всі листочки і трави для маринаду. Підготуйте спеції в необхідній кількості.
  • Простерилизуйте банки і кришки. Для цього існує маса способів: – поставити банки догори дном над каструлею з киплячою водою за допомогою спеціальної кришки з отворами, – прогріти банки з невеликою кількістю води в духовці, – прокип’ятити банки з невеликою кількістю води в мікрохвильовці. Я користуюся останнім способом, тому що це дуже просто і швидко. Треба всього лише відмити банку з харчовою содою, потім налитий в неї води приблизно на 1-2 пальця і поставити в мікрохвильовку на 3-4 хвилини. Вода в банку повинна активно кипіти пару хвилин, піднімається пар простерилізує скло. Як мій чоловік каже: “не залишиться нічого живого”. Головне, це обережно їх виймати, тому що вони будуть надзвичайно гарячими. Користуйтеся прихватками, рукавицями та рушниками. Кришки стерилізуються шляхом кип’ятіння в ковшику з водою. П’ять хвилин кипіння цілком достатньо.
  • У підготовлені і трохи остиглі (щоб не обпекти руки) банки укладаються ароматні трави, листочки і спеції. Покладіть в кожну банку по 1 парасольки кропу (або невеликому пучку). Розділіть навпіл листочки чорної смородини і хрону. Так само по два зубчики часнику в кожну банку і горошини перцю однакову кількість. По суті всі спеції діляться на дві банки порівну. Для чого? Щоб маринад і огірочки в двох різних банках мали однаковий смак.
  • Тепер найцікавіше. Чи Любили ви в дитинстві тетріс, як любила його я? Чому тетріс? Та тому що настала черга огірків зайняти своє місце в банках. Для цього їх необхідно максимально щільно розкласти. Ніколи не використовуйте для маринування криві огірки. Такий тетріс буде занадто складним. Хороші рівні огірочки необхідно спочатку поставити вертикально, щоб влізла максимальна кількість. А потім зверху укладати горизонтально. При необхідності огірки можна розрізати на частини, щоб заповнити весь простір банки. Хрусткі мариновані огірки повинні заповнювати собою банки максимально.
  • Закип’ятіть чайник або каструльку води. Потім залийте крутим окропом уложнние в банку огірки до самого верху. Прямо по кромочку банки. Окріп зробить стерилізацію огірків і зелені. Залиште банки на 15 хвилин з окропом всередині.
  • Підготуйте маринад. Для цього налийте в окрему каструльку літр води, покладіть в неї сіль, цукор, перець і гвоздику. Поставте каструльку на плиту і помішуючи доведіть до кипіння. Сіль і цукор повинні повністю розчинитися. Дайте покипіти пару хвилин і знімайте з вогню. Відразу ж додайте в маринад оцет.
  • Як тільки маринад готовий, злийте з огірків окріп і замініть його маринадом. Залийте його точно так же по саму кромку банки. Маринаду повинно вистачити на заповнення обох банок. Як тільки залили, закривайте кришками. Якщо використовуєте ті що закручуються, то загорніть їх якомога щільніше на максимум своєї сили. Якщо спеціальні тонкі кришки під закатку, то тримайте пристосування для закочування під рукою і закочуйте тут же.
  • Як тільки закрутили, переверніть банки догори дном і поставте на кришки. Перевірте серветкою або пальцем, чи не просочується рідина у горловини. Якщо просочується, значить необхідно терміново замінювати кришки на нові. Для цього можна стерилізувати кришок більше, ніж банок. Запасні ніколи не завадять.

Перевернуті банки укутайте в товсте щільне ковдру і залиште остуджувати в такому вигляді, поки вони не стануть кімнатної температури. Для цього буде потрібно не менше доби, тому відразу придумайте місце, де будуть стояти ваші баночки до охолодження і не будуть нікому заважати.

Після доби, а краще двох. Банки ще раз перевірте на герметичність і спокійно прибирайте в шафу для дозрівання.

Смачні хрусткі мариновані огірки будуть готові через деякий час, а вживати їх найкраще взимку. Приємного апетиту!

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь