Ще один цікавий рецепт приготування маринованих огірків, який я відкрила для себе пару років тому. Я дуже люблю, коли маринад у огірочків готується з додаванням різноманітних смаків. Сама ставила експерименти з ягодами, овочами, спеціями. Рецепт з чорною смородиною мені сподобався своєю незвичністю. А ще він став у нагоді, коли на дачі разом з огірками достиг і урожай ягоди. Якщо у вас така ж ситуація, то обов’язково спробуйте заготовити хрусткі мариновані огірки зі смородиною.
- Огірок 1 кг.
- Часник 4 зуб.
- Кріп 2 парасольки
- Смородина чорна листя 2 листочка
- Вишня листя 4 листочка
- Смородина чорна 4 гілочки
- Перець чилі 1 шт.
- Лавровий лист 2 шт.
- Запашний перець горошком 4 шт.
- Гвоздика 2 шт.
- Сіль кухонна кам’яна 2 ст. л.
- Цукор-пісок 1.5 ст. л.
- Оцет столовий 9% 8 ст. л.
- В першу чергу замочуємо огірочки в холодній воді. Саме цей процес допоможе їм стати пружними і хрусткими надалі навіть після довгого маринування в банках. Ми ж маринуємо огірки на зиму, значить їсти будемо не скоро. Залийте огірки холодною водою і залиште мінімум на 3 години.
- Простерилизуйте добре відмиті з харчовою содою банки. На 1 кг огірків потрібно 2 банки ємністю 1 літр. Якщо огірків більше, збільшуйте кількість банок і складових маринаду пропорційно. Так для двох кілограмів огірочків помножте всі цифри на 2. Стерилізацію можна зробити швидкої в мікрохвильовці. Просто налийте приблизно 100 грам води в банку і поставте її в мікрохвильову піч на 3 хвилини. Вода буде кипіти і стерилізувати парою, що виділяється банки.
- У готові банки покладіть спеції. У кожну банку покладіть: 1-2 зубчики часнику, лист смородини, два листа вишні, колечко червоного гострого перцю, гілочку або суцвіття кропу, лавровий лист.
- Покладіть поверх трав огірочки. Це робиться з максимально можливою щільністю. Нижній ряд огірочків ставиться вертикально. А верх заповнюється шматочками огірка, навіть якщо це будуть невеликі колечка. Зверху покладіть ягоди смородини, 5-8 штучок на банку (тобто одну гілочку). Так само зверху можна покласти ще по невеликій гілочці кропу. Так хрусткі мариновані огірки вийдуть ще більш ароматними.
- Закип’ятіть воду в чайнику і відразу після виключення залийте банки з огірками до самого верху. Накрийте кришками, які попередньо стерилізувалися в киплячій воді. (поставте ківш з водою на плиту і кілька хвилин дайте кришкам в ній покипіти). Дайте настоятися 10 хвилин і злийте воду.
- Повторіть заливку огірків окропом на 10 хвилин. Але після другої заливки воду не виливайте, а перелийте обережно з банок у велику каструлю. З цієї води ми буде готувати маринад. У ньому тепер змішалися аромати огірків, трав і смородини, а колір став злегка рожевим через ягоди.
- Всипте в воду для маринаду сіль, цукор, перець і гвоздику (тобто всі спеції, що залишилися) і перемішайте. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Дайте покипіти пару хвилин, потім зніміть з плити і додайте в маринад необхідну кількість оцту. Увага! Не кип’ятіть з оцтом, він додається вже в кінці.
- Готовий гарячий маринад розлийте великим ополоником по банках. Рідина повинна покрити всі огірки до краєчка банки.
- Після цього відразу закривайте кришками. Дуже щільно закрутіть їх і переверніть банку догори дном. Перевірте краї банки біля кришки, там не повинно бути води, що просочується. Тепер ставте всі баночки разом і закутуйте їх в ковдру. У такому вигляді вони повинні простояти добу або навіть більше до моменту, поки банки не охолонуть повністю.
Після цього банки можна прибирати в темне місце, наприклад шафа, і зберігати до зими. У такому вигляді хрусткі мариновані огірки не псуються дуже довго, а коли ви їх відкриєте, вам обов’язково сподобається результат.
Пригощайтеся на здоров’я!