Рататуй, запечений в духовій шафі – це відмінний спосіб приготування овочів, який набагато краще обсмажування і не протипоказаний для дієтичного харчування. Класичний рататуй завжди можна урізноманітнити додаванням сиру, наприклад, слабосоленої бринзи: вона чудово поєднується зі свіжими і запеченими овочами.
Інгредієнти
Порції: –+
- Сир бринза (з овечого молока) 200 гр.
- Баклажан 2 шт.
- Кабачок 1 шт.
- Помідор 3 шт.
- Томатна паста 3 ст. л.
- Часник за смаком
- Рослинна олія 3 ст. л.
- Базилік свіжий за смаком
- Прованські трави за смаком
- Сіль за смаком
Кроки
- Баклажани для рататуя нарізаються тонкими кільцями (4-5 мм). Потім викладаються в миску, посипаються сіллю. Через деякий час, коли ці овочі пустять сік, їх потрібно промити під проточною водою і віджати від рідини.
- На такі ж гуртки наріжте свіжі томати і кабачок, він повинен бути молодий з тонкою шкіркою, яку не потрібно чистити.
- Часник подрібніть, як і свіжий базилік.
- Бринзу можна натерти на тертці або ж просто покришити руками в дрібну крихту, якщо цей сир дуже м’який.
- Дно форми для запікання рататуя змастіть невеликою кількістю рослинної або оливкової олії, а потім змастіть томатним соусом.
- В один шар, чергуючи кільця внахлест, викладіть всі овочі на соус.
- Присипте їх часником, прованськими травами і сіллю, а також трохи змастіть олією.
- Запікайте рататуй в духовці під фольгою, щоб він не пригорів, а пропікся рівномірно до м’якості. Температура – 190-200 градусів, час – 50-60 хвилин. Далі зніміть фольгу і перевірте блюдо на готовність, якщо потрібно, ще потримайте в духовці під фольгою.
- В самому кінці присипте рататуй тертою бринзою і дайте йому постояти в духовці, поки сир не розплавиться злегка.
Подавайте блюдо до столу гарячим!
Порада: а ще можна приготувати рататуй з бринзою трохи іншим способом. Половину овочів викласти на соус не внахлест, а одним рівним шаром, підсолити, приправити травами, потім посипати тертою бринзою, а зверху викласти другий шар овочів, знову присипати сіллю, часником, обмазати олією і запекти під фольгою до готовності.