Азербайджанську довгу мені доводилося куштувати, і не раз. Колега з Баку частенько готувала цей холодний кисломолочний, сповнений ароматної зелені, супчик. Ділилася бабусиними рецептами зі своїми улюбленими подругами, включаючи мене.
В основі супця використовується кефір. В ідеалі, якщо знайдете у магазині, краще взяти катик. Не скажу, що готова їсти довгу щодня, але урізноманітнити дієтичне меню цією ароматною стравою згодна раз на тиждень. Ситна довга, де крім кисломолочного продукту йде ще й рис, здатна з користю вгамувати мій голод після важкого трудового дня. Сьогодні у мене видався саме такий день. Прийшовши додому після роботи, я нашвидкуруч приготувала нашу «білосніжку», багату на кінзу та кріп.
Для приготування азербайджанської окрошки Довга на кефірі продукт використовується свіжий – 2,5% жирності. Рис повинен бути таким, що швидко розварюється. Інші інгредієнти беруться за списком.
- Кефір 700 мл.
- Вода 200 мл.
- Кінза 1 пучок
- Кріп 1 пучок
- Рис білий ⅓ ст.
- Часник 1 зубчик
- Куряче яйце 1 шт.
- Сіль за смаком
- У каструлю наливається теплий кефір. Злегка розбавляється водою та перемішується. У деяких рецептах довгий продукт кефіру рекомендується відразу доводити до кипіння. У мене в рецепті цього немає і це важливо.
- Давайте розіб’ємо куряче яйце і добре зб’ємо його в склянці. Потім додамо до кефіру з водою і ретельно перемішаємо.
- Зелень кінзи, кріп та часник подрібнюються ножем.
- Приєднуються до кефіру.
- Рис перед готуванням самої довги потрібно добре вимочити у воді. У мене не було на це часу і я трохи відварила його в окремій каструльці до напівготовності, а потім додала до кефіру із зеленню.
- Каструлька ставиться на плиту. Вариться довга при безперервному помішуванні 20 хвилин. Що означає за безперервного? Це означає, що беремо стільчик і сідаємо поряд із плитою. Якщо хоч на хвилинку відволіктися, кефір з яйцем згорнуться і довга перетвориться на подобу азербайджанської страви.
- У процесі варіння і під час остигання каструлька з супчиком кришкою не накривається, щоб вміст не згорнувся. Домашня довга готова!
Солиться довга на кефірі до смаку перед їжею. Мені подобається «холодний» супець. В якому вигляді подати до столу цю нову страву азербайджанської кухні вирішувати вам. Приємної вечері!