Айвар – це балканська ікра з м’якоті запечених перців та баклажанів. Вона відрізняється насиченим кольором, ароматом та смаком.
Інгредієнти
Порції: –+
- Перець солодкий 2 кг.
- Баклажан 700 гр.
- Часник 7 зубців
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Рослинна олія 2 ст. л.
- Сіль 2 ч. л.
- Цукор-пісок 2 ч. л.
- Оцет яблучний 3% 2 ст. л.
Кроки
- Застеліть лист пергаментом. В один шар розкладіть по ньому стільки перцю, скільки вміститься.
- Запікайте 20 хвилин при температурі 200 °C, доки на овочах не з’являться чорні плями. Потім переверніть перці та готуйте ще 15 хвилин.
- Перекладіть запечені овочі в каструлю на 15 хвилин, закривши кришкою.
- На той же лист викладіть інші перці і розрізані вздовж навпіл баклажани. Так само запікайте 20 хвилин, потім переверніть і готуйте ще 15. Баклажани повинні стати м’якими, щоб легко входила вилка. Якщо потрібно, запікайте їх трохи довше.
- Тим часом дрібно порубайте часник та цибулю. Викладіть цибулю у сковороду з розігрітою олією. Через пару хвилин додайте часник і обсмажуйте, помішуючи, поки овочі не стануть золотистими. Перекладіть на тарілку.
- Коли перша партія перців полежить в каструлі 15 хвилин, злийте рідину звідти. Видаліть шкірку, насіння та плодоніжки.
- Другу партію перців та баклажани теж покладіть у закриту каструлю на 15 хвилин. Потім проробіть те саме, що й у попередньому кроці.
- Порубайте м’якоть всіх перців та баклажанів і пам’ятайте вилкою.
- Викладіть м’якоть у каструлю і злийте зайву рідину. Потім подрібніть масу блендером.
- Додайте сіль, цукор та цибулю з часником і перемішайте. Уварюйте ікру приблизно 15 хвилин. Айвар повинен загуснути, а при помішуванні слід від ложки не повинен зникати відразу.
- Зніміть з вогню, влийте оцет і перемішайте.
- Розкладіть айвар по стерилізованих банках і закрийте кришками. Переверніть, укутайте та остудіть. Після цього зберігайте в прохолоді.