Калита — солодкий обрядовий корж з діркою посередині, який випікається спеціально на свято Андрія (13 Грудня). Це дуже давнє ритуальне блюдо української кухні, що йде своїм корінням в глиб століть.
Випікається такий корж спеціально для Андріївських вечорниць, які проходять тільки раз на рік, під час посту. У цей період, дні стають зовсім короткими, а ночі — дуже довгими. Калита символізує собою сонце, і своїм виглядом дуже схожа на нього. Вона має вигляд круглого, солодкого, нетовстого, досить твердого коржа, запеченого до рум’яної скоринки, щедро змащеного зверху медом і прикрашеного смужками у вигляді сонячних променів з маку, горіхів, сухофруктів.
Такий корж випікають незаміжні дівчата напередодні свята Андрія, щоб на другий день, під час свята, на Андріївських вечорницях випробувати молодих неодружених хлопців і побачити кожного з усіх боків: наскільки він спритний, сильний, розумний, виверткий, кмітливий, умілий. Це робиться для того, щоб дівчата могли без проблем самі підібрати собі підходящу пару. Для цього, посередині кімнати, на підлозі, хрест-навхрест, встановлюються кочерга і рогач. Кожен хлопець повинен виконати швидкий і красивий танець, танцюючи між кочергою і рогачем, але ні в якому разі не торкаючись їх ногами. Якщо йому це вдасться, він потім повинен “приборкати” кочергу, як коня, і “поскакати” на ній в той кут кімнати, де на червоній стрічці або поясі підвішена калита. Його завдання – відкусити шматок ритуального коржа, не використовуючи при цьому рук.
Калита — корж досить твердий і плоский, а крім того, він підвішений на стрічці, на гачку в стелі, і постійно крутиться. При цьому всі дівчата намагаються розсмішити хлопця будь-яким способом. Лише той хлопець, який не засміявся і зумів відкусити шматок коржа, стає одним з переможців і нагороджується вінком з барвінку і колосків. З цього моменту йому дозволяється ходити в компаніях зі старшими хлопцями, Його слово враховується в суперечках. Всіх інших, хто не зміг впоратися з таким завданням, жартівливо розмальовують на обличчі сажею. Після таких розваг калиту поділяють між усіма присутніми, а потім всі пригощаються пісними стравами, принесеними з собою дівчатами.
- Вода 150 мл.
- Родзинки 35 гр.
- Мак 15 гр.
- Олія соняшникова 50 мл.
- Мед квітковий 45 гр.
- Борошно пшеничне 335 гр.
- Волоський горіх 25 гр.
- Цукор-пісок 30 гр.
- Сода 5 гр.
- Сіль 3 гр.
- Куряче яйце 1 шт.
- Кунжут 3 ст. л.
- Для приготування Калити нам знадобиться борошно, мед, яйце, соняшникова олія, цукор, сіль, мак, горіхи, родзинки, сода, вода.
- 150 мл теплої води з’єднати з 45 грамами меду і 30 грамами цукру, 3 грамами солі. Перемішати віночком до їх розчинення.
- Додати 1 яйце і 50 мл соняшникової олії. Злегка збити віночком.
- Вмішати 15 грам маку, 25 грам нарізаних середніми шматочками горіхів, 35 грам промитого родзинок, 5 грам соди.
- Вмішати 335 грам просіяного борошна.
- Тісто вийде досить липким.
- Деко змастити 1 столовою ложкою соняшникової олії. Другою столовою ложкою змастити руки і розподілити тісто на деко у вигляді круглого коржа товщиною 1,5 см, з діркою посередині. Гострими ножицями надрізати край коржа по всьому колу, на глибину 1-1, 5 см.
- Сформувати з надрізаних кінців гострі кінчики. Зверху, по черзі, посипати корж у вигляді променів маком (3 ст.л.) і білим кунжутом (3 ст. л.).
- Випікати при 180 °С приблизно 20 хвилин до золотистого кольору. Вийняти з духовки і, відразу на деко, змастити зверху 2 столовими ложками меду. Коли корж трохи охолоне, а весь мед вбереться, змастити корж зверху ще 1 столовою ложкою меду.
Калитва готова.