Лазанья аль форно

Лазанья (Lasagne) – традиційна страва італійської кухні. Лазання є запіканкою, яка готується з широких пластів пасти, що чергуються з соусами, м’ясом і сиром. Лазанья виникла в Італії в середні віки, традиційно походження лазаньї приписують місту Неаполь (Кампанія). Перші письмові згадки рецепту лазаньї відносять до початку XIV століття, правда він мав лише незначну схожість із сучасною лазаньєю.

Традиційна  неаполітанська  лазання – лазання ді карневале (lasagne di carnevale) готується з місцевою ковбасою, дрібно обсмаженими фрикадельками, яйцями круто, сирами рікотта, моцарелла та неаполітанським рагу як соус. 

Лазання аль форно (Lasagne al forno) готується з густішого рагу та соусу бешамель. Рецепт лазаньї аль форно  зазвичай асоціюється з регіоном Еміліа-Романья  і найпоширеніший поза Італії.

В інших регіонах лазіння може бути виготовлена ​​з різними комбінаціями сирів рікотта або моцарела, томатного соусу, різних видів м’яса (наприклад, яловичина, свинина або курка), різних овочів (наприклад, шпинату, кабачків, маслин, грибів) і, як правило з вином, часником, цибулею і орегано. У всіх випадках лазанню випікають у духовці (al forno).

Нижче ми наводимо традиційний італійський рецепт лазаньї аль форно.

Інгредієнти
Порції: +6
Кроки
1 год 45 хвДрук
  • Розігріти сковороду з оливковою олією, обсмажити фарш до коричневого кольору. Відкласти в сторону.
  • Нарізати цибулю, подрібнити часник, обсмажити в тій же сковороді до м’якості, покласти фарш, додати 2 ст. ложки борошна, бульйон яловичий і довести до кипіння.
  • Додати джем або цукор, томатне пюре, подрібнені помідори, добре перемішати, довести до кипіння і готувати під кришкою близько 30 хвилин.
  • Для білого соусу розтопити в сотейнику вершкове масло, додати 50 гр борошна і готувати, помішуючи, на повільному вогні протягом 1 хвилини. Влити гаряче молоко, варити, помішуючи доти, доки не загусне. Додати дижонську гірчицю, тертий пармезан, посолити і поперчити до смаку.
  • На дно прямокутної форми викласти третину м’ясного соусу, вирівняти, зверху викласти третину білого соусу. Поверх нього розкладіть листи для лазання в один шар. Далі знову третина м’ясного соусу, третина білого соусу та листи для лазаньї. Зверху викласти м’ясний соус, що залишився, далі – білий соус, що залишився, і посипати тертим сиром чеддер.
  • Перед приготуванням залишити на 6 годин у холодильнику для того, щоб лазанья просочилася, а листи пом’якшилися. Дуже рекомендуємо не пропускати цей крок, це дозволить зробити лазанью ще смачнішою!
  • Випікати лазанню в попередньо розігрітій до 200 ° С духовці протягом 45 хвилин до появи золотистої скоринки зверху і бульбашок по краях.

Готову лазанью або форно нарізати на порційні шматки і подавати в гарячому або в холодному вигляді.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь