Мармітако (Marmitako) – іспанський суп з тунця, традиційний для півночі Іспанії, а саме регіонів Басконія та Кантабрія. Готували його рибалки, які, йдучи в море за тунцем, брали з собою невеликий набір із овочів: цибулю, перці, томати та картоплю.
Назва супу походить від французького слова marmite, що означає плоскодонний металевий горщик з кришкою, в якому готували страву. Мармітако баскською мовою означає «з горщика». На західному узбережжі Кантабрії використовується також назва сорропотун (sorropotún).
Мармітако залишається популярним і сьогодні. По-перше, завдяки зростаючій популярності баскської кухні. А по-друге, це один із найвідоміших способів приготування тунця – риби, яка тепер широко цінується за її поживну цінність. Існують також різновиди мармітако, де замість тунця використовують лосось.
Нижче ми наводимо традиційний рецепт мармітако з тунцем.
- Тунець філе 400 гр.
- Перець чилі 1 шт.
- Перець солодкий 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Картопля 2 шт.
- Томатна паста 2 ст. л.
- Часник 2 зубці
- Петрушка 1 гілочка
- Олія оливкова для смаження
- Сіль до смаку
- Перець чорний мелений до смаку
- Філе тунця порізати на невеликі шматки. Дрібно порізати цибулю та перці.
- У невеликій глибокій каструлі розігріти оливкову олію та обсмажити неочищений зубчик часнику для ароматизації олії.
- Як часник обсмажиться, його видалити. Покласти шматки риби, швидко обсмажити буквально протягом 10-20 секунд, щоб запечатати сік усередині шматочків. Викласти в окрему миску і поки що відкласти.
- У цій же каструлі обсмажити цибулю із перцями на слабкому вогні.
- Картоплю нарізати маленькими кубиками. Як тільки цибуля підсмажиться і стане прозорою, а перці м’якими, покласти картоплю і смажити на слабкому вогні ще кілька хвилин.
- Додати томатну пасту та гарячу воду, посолити та варити близько 10 хвилин до м’якості картоплі.
- Додати шматки тунця, варити ще 2 хвилини. Вимкнути вогонь та накрити кришкою.
- Потовкти в ступці зубчик часнику з сіллю і гілочкою петрушки. Додати в суп, перемішати, накрити кришкою і ще трохи настоятися.
- Готовий мармітако розкласти по тарілках та подавати гарячим.