У процесі приготування заправки приділіть особливу увагу нарізці овочів – від цього багато в чому залежить якість і смак вашої заготовки. Також не бійтеся додавати в блюдо зелень для більш повного аромату і насиченості.
Інгредієнти
Порції: –+
- Капуста білокачанна 3 кг.
- Буряк 4 кг.
- Цибуля ріпчаста 1.5 с
- Морква 1.5 кг.
- Перець болгарський 800 гр.
- Помідор 2 кг.
- Петрушка 300 гр.
- Лист лавровий 4 шт.
- Цукор-пісок 80 гр.
- Оцет столовий 9% 150 мл.
- Сіль 100 гр.
- Олія соняшникова 450 мл.
- Перець чорний мелений за смаком
Кроки
- Займемося підготовкою банок для закачування овочів. Вибираємо цілі ємності і кришки, очищаємо їх содою і ретельно вимиваємо. Потім стерилізуємо тару тим способом, який для вас найбільш доступний і звичний.
- Перед нарізкою радимо вам бланшувати помідори, щоб було простіше позбутися від шкірки (робимо хрестоподібні надрізи на верхівці томатів, а потім викладаємо їх в миску і заливаємо крутим окропом на пару хвилин). М’якоть помідорів нарізаємо.
- Буряк промиваємо до і після того, як обріжемо верхній шар. Потім нарізаємо його соломкою або натираємо на тертці. Аналогічно обробляємо моркву і натираємо її на дрібній тертці.
- Вимитий перець звільняємо від плодоніжок і насіння (розрізаємо навпіл кожен плід і вирізаємо серцевину). Нарізаємо його соломкою. Цибулю, очищену від лушпиння, нарізаємо півкільцями.
- Перед тим, як почати шинкувати капусту, прибираємо верхні листки і видаляємо качан. Всі овочі з’єднуємо в одній великій ємності. Додаємо до них олію, сіль, цукор, лавровий лист і мелений перець.
- Ставимо на плиту сковороду, вливаємо олію і розігріваємо її пару хвилин. Потім додаємо до неї буряк і обсмажуємо 10 хвилин. Накриваємо ємність кришкою і тушкуємо буряк близько 20 хвилин. Додаємо до неї овочеве асорті, перемішуємо і тушкуємо близько години.
- Вимиваємо пучок петрушки. Позбавляємося від зайвої вологи-струшуємо зелень або обтираємо паперовим рушником. Нарізаємо петрушку якомога дрібніше. Додаємо її до овочів за півгодини до кінця гасіння. У процесі готування не забуваємо перемішувати інгредієнти.
- За 5 хвилин до “фінішу” вливаємо оцет, перемішуємо масу. Готову заправку розподіляємо по банках, які відразу ж накриваємо кришками і закочуємо. Даємо страві охолонути добу в перевернутому положенні під ковдрою.
Потім ставимо банки в сухе прохолодне місце.