Рецепт класичної лазаньї з фаршем в духовці

лазанья з фаршем в духовці
Час приготування: 60 хв

Лазанья – це класичне блюдо італійської кухні, складається з декількох шарів тіста з фаршем і готується в духовці. Стандартно її подають з крем-соусом бешамель і начинкою болоньезе, а зверху ласощі посипається тертим сиром. Це може бути моцарела, рікотта або пармезан, саме вони надають пікантності і легкої гостроти. Рецептів приготування безліч, в якості начинки використовуються м’ясний фарш, гриби або овочі.

Лазанья по-російськи з млинцями

Класичний рецепт лазаньї готується з фаршем із свинини або яловичини, але можна використовувати індичий або курячий фарш.

Також використовуються аркуші із тонко розкачаного тіста, все це чергується між собою, зверху посипається сиром твердих сортів, бажано, щоб це був пармезан, він надає пікантні нотки італійським ласощам.

Але в цьому варіанті ми пропонуємо зробити в духовці лазанью «по-російськи» – з млинцями. Заправляти ми будемо її соусом бешамель, а начинку робити з фаршу і овочів. Блюдо виходить дуже ситним, соковитим, ароматним.

Інгредієнти для соусу болоньєзе (начинка):

  • яловичий або свинячий фарш – 600 г;
  • соняшникова олія – 2 ст. л.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • болгарський перець – 100 г;
  • часник – 2 зубчики;
  • свіжі помідори (можна помідори в с/з) – 200 г;
  • молоко – 100 мл;
  • спеції (базилік, орегано, чорний мелений перець, сіль – за смаком.

Інгредієнти для соусу бешамель:

  • борошно – 50 р;
  • молоко – 0,5 л;
  • соняшникова олія – 6 ст. л.;
  • яйця – 2 шт.;
  • сіль, білий мелений перець, мускатний горіх – за смаком;
  • твердий сир – 80 г + 20 м (для верхнього шару).

Приготування:

  • Для початку приступимо до приготування начинки. Цибулю і часник очищаємо, миємо. Цибулю-ріпку натираємо на тертці з великим перетином.
  • Обсмажуємо цибулю на соняшниковій олії, вкидуєм цілі зубчики часнику і тушкуємо все разом кілька хвилин. Далі відправляємо до цих компонентів фарш, розмішуємо його ретельно і обсмажуємо приблизно 7 хвилин.
  • Болгарський перець миємо, виймаємо серединку і нарізаємо тонкою соломкою. Помідори тремо на тертці.
  • Коли м’ясо побіліє, відправляємо в сковороду подрібнені томати і перець. Тушкуємо все це приблизно 20 хвилин на слабкому вогні. В кінці прибираємо часточки часнику, викидаємо їх. Солимо, перчимо до смаку, додаємо улюблені спеції.

  • Далі приступимо до приготування крем-соусу бешамель. Нагріваємо в мисці молоко, солимо, перчимо за смаком, насипаємо мускатний горіх.
  • Розігріваємо олію, додаємо борошно і ретельно перемішуємо. Обсмажуємо так 2-3 хвилини, після чого заливаємо борошняну суміш теплим молоком зі спеціями. Заварюємо заправку, не припиняючи перемішування вмісту сковороди. Доводимо до густоти і вимикаємо плиту.
  • В злегка остиглий крем-соус вбиваємо яйця і ще раз гарненько розмішуємо віночком або вилкою.

  • Сир твердого сорту натираємо.
  • Готуємо форму для запікання. Вистилаємо її змоченою у воді пергаментним папером, залишаємо високі краї, щоб легко можна було дістати лазанью з посуду.
  • На дно викладаємо млинці, робимо це внапуск, підвертаючих їхнього краю, щоб вийшла прямокутна форма.

  • Зверху млинців викладаємо м’ясну начинку, посипаємо частиною тертого сиру. Розподіляємо кількість продуктів на кілька шарів. Робимо так кілька разів, поки не закінчаться продукти.

  • Покриваємо всі верстви млинцями так, щоб закрити всі зазори з боків. Зверху все заливаємо соусом бешамель і рясно засипаємо залишився твердим сиром.

  • Розігріваємо духовку до 180 градусів і відправляємо запікатися нашу лазанью на 20-25 хвилин. Готуємо до тих пір, поки не з’явиться золотава скоринка з сиру. Час залежить від кількості шарів і якості роботи духовки.

  • Дістаємо лазанью, даємо їй трохи охолонути, викладаємо її на красиве блюдо. Розрізаємо на порційні шматочки і подаємо до вечері або обіду.

В класичному варіанті для лазаньї з фаршем використовуються такі види твердих сирів: пармезан, моцарелла або рікотта. Саме з такими сирами рецепт італійської страви в духовці набуває дивного аромату, соковитості і смаку. Лзанья – це універсальний варіант страви, адже його можна приготувати для сім’ї в якості ситного обіду або подати на святковий стіл.

Лазанья з фаршем і грибами

Процес приготування класичного рецепту лазаньї досить тривалий і об’ємний, спочатку треба приготувати начинку болоньєзе з фаршем, крем-соус бешамель, підготувати пасту, все сформувати, і лише після цього ставити в духовку, як мінімум на півгодини.

Але, незважаючи на всі трудомісткі процеси, результат приємно здивує ваших рідних. Блюдо виходить дуже ситним, їм можна нагодувати найбільшу родину.

Інгредієнти:

  • фарш свинячий – 400 г;
  • свіжі гриби (печериці або гливи) – 200 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • соняшникова олія – 30 мл;
  • паста для лазаньї – 12 шт.;
  • вершкове масло – 40 г;
  • молоко – 0,5 л;
  • борошно – 1,5 ст. л.;
  • мускатний горіх – 2 ст. л.;
  • сіль, чорний мелений перець – за смаком;
  • сир пармезан – 2 ст. л. (натертого продукту).

Приготування:

  • Гриби очищаємо від плівок (при необхідності), миємо, нарізаємо кубиками середнього розміру.

  • Цибулю-ріпку очищаємо, моєму і подрібнюємо ножем.
  • У сковорідку наливаємо незначна кількість соняшникової олії і розігріваємо її на плиті. Спочатку обсмажуємо гриби, потім додаємо подрібнену цибулю. Як тільки цибуля-ріпка стане м’яким, відправляємо смажитися фарш. В кінці солимо і перчимо за смаком.

  • Тепер почнемо приготування крем-соусу бешамель. Розтоплюємо вершкове масло, додаємо частинами борошно, при цьому регулярно розмішуємо борошняну суміш. Обсмажуємо приблизно пару хвилин, регулярно помішуючи вміст, щоб не пригоріло.
  • В борошняну суміш вливаємо невеликими порціями молоко, знову ж регулярно перемішуючи компоненти. Варимо соус приблизно 5-7 хвилин, поки він не загусне. В кінці додаємо спеції і доводимо до смаку.

  • Готуємо жароміцну форму. Вистилаємо дно трьома листами пасти, зверху рівним шаром розподіляємо 1/3 частину начинки і поливаємо все це 1/4 частиною заправки.

  • Формуємо так три шари лазаньї, заливаємо все це листами з тіста. Зверху поливаємо рештою частиною заправки і присипаємо тертим сиром. Вкриваємо форму фольгою.

  • Відправляємо В розігріту духовку лазанью. Запікаємо страву 30 хвилин з фольгою при температурі 190 градусів, після чого знімаємо фольгу і запікаємо ще 10 хвилин при тій же температурі.

У класичному рецепті лазаньї з фаршем в духовці листи пасти викладаються рівно, але ми пропонуємо їх викладати хрестоподібно, так лазанья не буде розсипатися при розрізуванні.

Лазанья по класичному рецепту

В італійській кухні є багато різновидів паст, для лазаньї використовуються спеціальні тонкі шари тіста, які викладаються шарами, між якими викладається будь-яка начинка.

У класичному рецепті страва готується з фаршем в духовці і заправляється крем-соусом бешамель. Цей варіант лазаньї дуже простий, готується швидко і легко, а результат виходить напрочуд соковитим і смачним.

Інгредієнти:

  • паста для лазаньї – 4 аркуша;
  • м’ясний фарш – 250 г;
  • свіжі помідори – 2 шт.;
  • цибуля-ріпка – 1 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • морква – 1 шт.;
  • твердий сир – 150 г;
  • молоко – 250 мл;
  • вершкове масло – 25 г;
  • борошно пшеничне – 25 р.

Приготування:

  • Очищаємо овочі (цибулю, моркву і часник), миємо. Цибулю подрібнюємо, часник пропускаємо через прес, а моркву натираємо.
  • Подрібнені продукти (цибуля з часником) обсмажуємо до появи рум’яності, після цього додаємо моркву і смажимо до тих пір, поки морква не стане м’якою.

  • Коли овочі трохи просмажиться, насипаємо фарш. Добре все розмішуємо, щоб у фарші не залишалися грудочки. Накриваємо кришкою і тушкуємо протягом 10-15 хвилин.

  • Свіжі помідори тремо на терці, попередньо знявши з них шкірку. Вона легко знімається, якщо помідори обдати окропом.
  • Доповнюємо начинку томатам, солимо, перчимо і доводимо до смаку. Розмішуємо. Тушкуємо під закритою кришкою ще 5-7 хвилин.

  • Для крем-соусу потрібно розтопити вершкове масло і додати до нього борошна. Ретельно все розмішуємо.

  • Коли борошно зарум’яниться, вливаємо невеликими частинами молоко, не припиняючи збивати суміш віночком. Варимо близько 5 хвилин, поки заправка не загусне.

  • Готуємо форму, де будемо формувати шари м’ясної страви. На дно форми викладаємо один аркуш пасти.

  • Наступним шаром рівномірно розподіляємо одну третю частину м’ясної начинки.

  • Заливаємо все це одній четвертій крем-соусу.

  • Тремо сир на дрібній або середній тертці. Поділяємо його на три частини, одну з них посипаємо шар лазаньї після заправки.

  • Повторюємо всі ці шари ще два рази.
  • Самий верхній поливаємо соусом, що залишився і притрушуєм сиром.

  • Вкриваємо форму фольгою і відправляємо в духовку на 30 хвилин. Запікаємо італійські ласощі при температурі 190 градусів.

  • За 10 хвилин до закінчення приготування знімаємо фольгу, так ми отримаємо апетитну рум’яну сирну скоринку.

Стандартно готові листи для рецепта класичної лазаньї з фаршем відварюють в киплячій воді 2-3 хвилини, після чого відразу опускають в холодну воду. Щоб тісто було пружним і не розпадалося, рекомендується занурювати листи в крижану воду.

Тільки після попередньої термічної обробки тісто можна запікати в духовці. Якщо використовуються свіжа паста, відварювати не потрібно, достатньо просто розморозити листи.

Лінива лазанья з лавашем

Так, дійсно, італійська класична лазанья готується тільки з використанням спеціальної пасти. Але, що ж робити, якщо хочеться нагодувати сім’ю смачною і ситною вечерею, а часом не цілком маєш у своєму розпорядженні? На цей випадок стане в нагоді наш рецепт. Готувати ліниву лазанью ми будемо з фаршем, і запікати, як у класичному варіанті, в духовці. Замість помідор відмінно підійде томатна паста. Ну що, приступимо?

Інгредієнти:

  • лаваш тонкий – 3 аркуша;
  • фарш яловичий або свинячий – 800 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • твердий сир – 200 г;
  • томатна паста – 2 ст. л.;
  • приправи (карі, для курки, суміші пряних трав, сіль, чорний мелений перець) – за смаком.

Інгредієнти для бешамель:

  • вершкове масло – 50 г;
  • борошно – 4 ст. л.;
  • молоко – 1 літр.

Приготування:

  • Відразу займемося м’ясною начинкою. Для цього чистимо овочі (моркву і цибулю-ріпку), миємо їх. Цибулю подрібнюємо ножем, а моркву натираємо на середній тертці.
  • Обсмажуємо цибулю з невеликим об’ємом соняшникової олії, а потім всипаємо до нього моркву. Смажимо до м’якості овочів.
  • Наступним кроком висипаємо розморожений фарш. Ретельно розмішуємо його, щоб позбутися від грудочок. Обсмажуємо начинку до повної готовності. Потім приправляємо спеціями і доводимо до смаку. В кінці додаємо томатну пасту, ще раз все добре розмішуєм. Закриваємо кришкою і тушкуємо ще 5 хвилин, після чого вимикаємо плиту, даємо охолонути.

  • Тепер приступимо до приготування крем-соусу бешамель. В металевій ємності розтоплюємо масло, всипаємо просіяне борошно і добре розмішуємо, щоб не залишалося борошняних грудочок. Обсмажуємо 2-3 хвилини, регулярно збиваючи вінчиком суміш.
  • В отриману борошняну суміш вливаємо невеликими частинами молоко, знову ж регулярно перемішуючи соус.
  • Доводимо соус до кипіння і відставляємо в сторону охолоджуватися.
  • Готуємо форму для запікання, змащуємо її маслом. За розмірами вирізаємо листи лаваша. Рівно викладаємо їх на дно.

  • Зверху викладаємо рівномірним шаром фарш.

  • Поливаємо м’ясну начинку заправкою з крем-соусу.
  • Формуємо так кілька шарів страви. Останній шар рясно поливається соусом.

  • Розігріваємо духовку до 200 градусів і відправляємо туди лазанью. Готуємо її 40 хвилин. За 10 хвилин до закінчення дістаємо блюдо і щедро присипаємо його тертим сиром.

Готову лазанью виймаємо з духовки і даємо їй трохи охолонути, розрізаємо на порційні шматочки і подаємо до вечері. Завдяки соусу бешамель страва виходить неймовірно соковитим і ніжним, а якщо використовувати сир пармезан, це додасть лазіння легкої гостроти і неймовірного аромату.

Є безліч рецептів лазаньї, в класичному варіанті її готують з фаршем, але іноді у начинку додають гриби або роблять її просто з овочами. Страва обов’язково готується в духовці. У нас представлені найцікавіші ідеї італійського блюда, незважаючи на тривалість процесів, результат приємно здивує. Приємного апетиту!

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь