Ревані

Ревані (Revani) – класичний десерт, який є присутнім у турецькій кухні з часів Османської імперії. Також іноді його називають рабані (Rabani).

Існує думка, що назву ревані десерт отримав, коли османи завоювали місто Єреван у XVI столітті. Битва за Реван (саме так на той час називали столицю Вірменії) дала назву цьому знаменитому десерту. 

Також є версія, що назва ревані походить від імені поета Ревані, який жив у Туреччині між XV та XVI століттями.

Назва ревані також використовується у грецькій кухні. Цей десерт був адаптований багатьма середземноморськими та близькосхідними культурами. Арабською мовою його називають басбуса, а вірменською – шамалі. У Тунісі та в єгипетській Олександрії ревані зветься  хариса (harisa), у Марокко – шамія (chamia), в Ізралі – сафра (safra), у Кувейті – пастуша (pastūsha), у Лівані – намура (namoura). У сефардських євреїв у Туреччині є схожий десерт тішпішті.

У Туреччині рецепт ревані настільки популярний, що його можна зустріти практично в будь-якому кафе, будь-якому ресторані або будь-якому готелі. Ревані зазвичай подають як десерт до кави або чаю.

Нижче ми наводимо традиційний турецький рецепт ревані. Насолоду можна відрегулювати за допомогою сиропу. Чим більше сиропу, тим солодше буде ревані.

Інгредієнти
Порції: +5
Кроки
1 год 20 хвДрук
  • З’єднати 1 склянку цукру зі склянкою води у середній каструлі. Довести до кипіння на сильному вогні безперервно помішуючи.
  • Як тільки суміш закипить, зменшити вогонь до мінімуму та варити сироп протягом приблизно 10 хвилин із закритою кришкою. В кінці додати сік половини лимона, перемішати. Вимкнути вогонь і залишити сироп остигати.
  • У великій мисці збити яйця з 1/2 склянки цукру протягом декількох хвилин. Чим краще буде збито яйця, тим краще буде ревані.
  • Додати олію, цедру одного лимона, ваніль і йогурт. Збити ще протягом кількох хвилин.
  • Додати манку, борошно, розпушувач, харчову соду та подрібнений фундук. Добре перемішати до однорідного тіста.
  • Змастити маслом прямокутну форму розміром 23 на 33 см і вилити в неї тісто. Якщо немає прямокутної форми, можна приготувати ревані в круглій формі, але в цьому випадку після нарізки на квадрати залишаться куточки.
  • Випікати в попередньо розігрітій до 175 °С духовці близько 30-40 хвилин до рум’яної скоринки. Перевірити готовність за допомогою зубочистки.
  • Готовий реван остудити протягом 5 хвилин, а потім розрізати на порційні квадрати або прямокутники прямо у формі.
  • За допомогою великої ложки акуратно просочити охолодженим сиропом всю поверхню ревані і дати сиропу вбратися.
  • Накрити форму з фольгою ревані і поставити в холодильник на кілька годин.
  • Перед подачею прикрасити кожен шматочок ревані щіпкою кокосової стружки або мелених горіхів.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 2 оцінки, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь