Ми звикли, що до святкового салату вимоги у нас особливі. Він повинен бути не тільки смачним, але і приголомшливо красивим. “Цвяхом” столу, так би мовити, щоб привернути апетитну увагу гостей. Зазвичай ми “тренуємося” на таких рецептах задовго до свята або торжества, педантично і ретельно підбираємо продукти, продумуємо оформлення а-ля ресторан. Однак прості і швидкі салати теж мають право називатися святковими. Головне, їх витончено і вишукано сервірувати.

Які салати приготувати на святковий стіл

До речі, посуд дуже вдало може звичайний салат перевести з Рангу буденного в урочистий. Подайте банальний вінегрет в креманках або піалах, покладіть креветки в красивий келих мартіні – ось вам і елегантний, святковий декор.

Ми зібрали найкращі салати на святковий стіл в одну “золоту” колекцію. Вони порадують будь-якого, навіть самого вимогливого гурмана. Загальні тарілки або порційні салатники – тут є все: від радянської класики до нео-екзотики. Дивуйте і радуйте своїх гостей оригінальними і святковими рецептами! І не забувайте зривати гастрономічні компліменти. Адже напевно, у вас попросять записати який-небудь найсмачніший рецептик.

Кращі салати – класичні. Без цих рецептів не обійшлося жодне Радянське застілля. “Мімоза”, “Олів’є”, “оселедець під шубою” досі пестять не тільки вухо, але і животи. До салатів з минулого додалася ще одна кулінарна нетленка, і тепер “Цезар” пробують не тільки в ресторанах, але і вдома.

Салати з ковбасою, м’ясом або птахом. У галасливому і рясному застіллі дуже великою популярністю користуються салати ситні. Їх головне призначення як у хорошої закуски – градус “вкрасти”. Але більшість з гостей таким салатам на ранок говорить “велике спасибі”, адже хороша закуска – запорука доброго і бадьорого початку наступного дня.

Салати з рибою або морепродуктами. Креветки, кальмари, устриці, мідії або краби. Глобалізація принесла на нашу кухню багато смачної екзотики. Спочатку це були крабові палички, тепер їх потихеньку замінили на більш витончені морські делікатеси. Салати з морепродуктів надзвичайно легкі і корисні. Ніжні дари моря містять багато білка і мінеральних речовин: заліза, цинку, кальцію, магнію, йоду та інших. У той же час вони практично не містять жиру і, відповідно, калорій: наприклад, в 100 грамах мідій – всього 50 ккал, в креветках – 80 ккал. Морепродукти швидше і краще засвоюються організмом, ніж м’ясо, ковбаса або гриби. Зазвичай в салати вони “йдуть” в свіжому вигляді, але не гріх використовувати консерви, а також попередньо відварити, запекти або підсмажити. Наші рецепти з морепродуктів прикрасять меню і повсякденне, і святкове.

салат 8 березня
30 хв2023
У зв’язку з весною і наступаючим святом 8 березня на мене накотила жага творчості, яку я реалізувала в незвичайному оформленні листкового салату.
салат з кальмара і крабових паличок
25 хв4086
Любителі морепродуктів знають, що ціни на них кусаються. А так хочеться час від часу побалувати себе смаженими королівськими креветками або запеченими мідіями.
Салат Грецький класичний
30 хв40271
Самі греки називають свій салат хоріатікі і готують виключно з грецькою фетою – вона більш масляниста, не така солона, як бринза, і досить щільна
10 хв20560
Як на рахунок цікавого салату, який прийнято в нашій родині називати дамським капризом. Назва сама по собі оригінальна, все завдяки сполучуваності інгредієнтів.