Фарш – дивовижний продукт, адже він відмінно поєднується з багатьма іншими інгредієнтами. Страви з нього готуються швидко і завжди виходять смачними. Розглянемо, що можна приготувати з такого м’ясного напівфабрикату.
Трубочки з фаршу
Якщо ви не знаєте, що можна приготувати швидко і смачно з фаршу, то пропонуємо дуже цікавий рецепт. Це м’ясні трубочки з овочевою начинкою.
Інгредієнти:
- 600 г фаршу;
- 1 цибулина;
- зелень петрушки;
- 1 яйце;
- 2-3 ст. л. панірувальних сухарів;
- 1 ч. л. солодкої паприки;
- сіль і перець за смаком.
Для начинки:
- 500 г капусти;
- 1 цибуля-порей;
- 1 морква;
- сіль і перець за смаком;
- рослинна олія.
Приготування:
- Почнемо з начинки. Для цього тонкою соломкою нарізаємо капусту.
- Шаткуємо півкільцями цибулю-порей, який можна замінити звичайним ріпчастою.
- На великій тертці натираємо моркву.
- У розігріту з маслом сковороду викладаємо цибулю, смажимо хвилину.
- Після відправляємо моркву, смажимо з цибулею 2 хвилини.
- Тепер додаємо капусту, сіль, перець. Перемішуємо і тушкуємо овочі під кришкою протягом 10 хвилин.
- Переходимо до фаршу, до якого додаємо подрібнений в блендері цибулю і петрушку.
- Ще вбиваємо яйце, додаємо паприку, сіль і мелені сухарі. Все добре вимішуємо.
- Ліпимо з фаршу колобки однакового розміру.
- Потім колобки кладемо на харчову плівку, вологими руками перетворюємо в коржі. На край кладемо начинку і загортаємо в рулет.
- Рулети перекладаємо на деко з пергаментом, зверху злегка поливаємо маслом і відправляємо в духовку на 30-35 хвилин, температура 190 °С.
Для рулетів можна взяти будь-який м’ясний фарш. У запропонованому рецепті використовуються в рівному співвідношенні свинина і індичка.
Смачне блюдо з фаршу і картоплі
Фарш – картопля- найпростіші інгредієнти, але з них можна смачно і швидко приготувати страву для всієї родини. Це повноцінний обід чи вечерю, не потрібно готувати гарнір, що для кожної господині дуже зручно.
Інгредієнти:
- 5-6 бульб картоплі;
- 250 г черрі;
- сіль і перець за смаком.
Для фрикадельок:
- 300 г фаршу;
- половина цибулини;
- 1 зубчик часнику;
- 1 картопля;
- 0,5 ч. л. хмелі-сунелі;
- сіль і перець за смаком.
Для заливки:
- 100 г твердого сиру;
- 150 мл сметани;
- 50 мл молока (вершки);
- 3 зубчики часнику.
Приготування:
- У м’ясний фарш на тертці подрібнюємо цибулю і картоплю. Пропускаємо Через прес часник. Висипаємо сіль, перець, хмелі-сунелі. Ретельно все вимішуємо.
- Вологими руками формуємо з фаршу фрикадельки.
- Ріжемо Тонкими кружечками картоплю, викладаємо у форму і солимо.
- Поверх картоплі розкладаємо фрикадельки, а між ними кладемо половинки чері.
- У миску натираємо на крупній тертці сир, додаємо до нього часник, сметану, вливаємо молоко або вершки, перемішуємо.
- Заливкою, що вийшла покриваємо фрикадельки і томати.
- Відправляємо блюдо в духовку на 50 хвилин, температура 180 °С. Перед подачею посипаємо свіжою зеленню.
Щоб в процесі запікання сир не підгорав, форму можна накрити фольгою, а за 15 хвилин до готовності прибрати. Томати можна замінити грибами, смаженими з цибулею.
Булгур з фаршем
Швидко і смачно нагодувати сім’ю і таким блюдом, як булгур з м’ясним фаршем. Багато господинь вже змогли переконатися в тому, що ця крупа корисна, смачна і проста в приготуванні.
Інгредієнти:
- 400 г булгуру;
- 300 г м’ясного фаршу;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 1 ст. л. томатної пасти;
- 1 л води;
- 1 ч. л. цукру;
- сіль і перець за смаком;
- каррі за смаком.
Приготування:
- Дрібними кубиками шаткуємо цибулю.
- З допомогою великої терки подрібнюємо моркву.
- На сковороду з гарячим олією викладаємо цибулю, підсипаємо сіль, цукор і злегка обсмажуємо.
- Після додаємо моркву і слідом фарш, сіль, каррі. Перемішуємо і готуємо на середньому вогні протягом 10 хвилин.
- Потім кладемо томатну пасту, висипаємо булгур і вливаємо воду. Перемішуємо, готуємо під кришкою протягом 15 хвилин до випаровування всієї рідини.
- Для більш насиченого смаку воду можна замінити овочевим або м’ясним бульйоном. Для страви можна перекрутити фарш будь-яке м’ясо, в описаному рецепті використовується яловичина.
Котлети по-аджарськи
Котлети по-аджарськи – оригінальне блюдо, яке можна швидко і смачно приготувати з фаршу. Аджарські котлети не смажаться на сковороді, а запікаються у вигляді човників, з начинкою з яйця, що і робить таке блюдо незвичайним.
Інгредієнти:
- 800 г фаршу;
- 5 яєць;
- 2 цибулини;
- 2 зубчики часнику;
- 2 ст. л. соєвого соусу;
- 2 ст. л. панірувальних сухарів;
- 50 мл води;
- 1 ч. л. копченої паприки;
- 1,5 ч. л. солі;
- 0,5 ч. л. перцю;
- зелену цибулю.
Приготування:
- У м’ясний фарш додаємо подрібнений в блендері або на дрібній тертці цибулю, трохи зеленої цибулі і пропускаємо через прес часник.
- Також вливаємо воду, соєвий соус, висипаємо панірувальні сухарі, сіль, перець і копчену паприку. Ретельно все вимішуємо.
- З фаршу формуємо довгасті котлети у вигляді човників і викладаємо на деко з пергаментом.
- З допомогою ополоника або гуртки робимо поглиблення і вбиваємо яйце.
- Запікаємо аджарські котлети в духовці 30 хвилин при температурі 190 °С.
- При бажанні котлети можна присипати сиром, але тільки навколо жовтка, а копчену паприку замінити хмелі-сунелі.
Смажені ковбаски
Якщо вам набридли звичайні котлети, то пропонуємо приготувати з фаршу смажені ковбаски. Принадність страви в тому, що готувати його просто і швидко, а виходить дуже смачно.
Інгредієнти:
- 800 г фаршу;
- 1 яйце;
- 1 ч. л. солі;
- 5-6 зубчиків часнику;
- перець за смаком;
- 2 ст. л. борошна;
- 1 морква;
- 2 цибулини;
- 60 мл води.
Приготування:
- У миску розбиваємо яйце, додаємо подрібнений часник, сіль і перець. Збовтуємо до однорідності.
- Яєчну суміш перелити в фарш, підсипаємо борошно і все добре перемішуємо. Після фарш відбиваємо і охолоджуємо протягом 15 хвилин.
- Від 1,5-літрової пластикової пляшки відрізаємо верхню частину, кладемо в неї фарш і видавлюємо його через шийку.
- Смажимо ковбаски на рослинній олії по 1,5 хвилини з кожного боку.
- Кубиками кришимо цибулю.
- Моркву нарізаємо брусочками або подрібнюємо на тертці для корейських салатів.
- У казан переливаємо масло, що залишилося після смаження ковбасок, і висипаємо цибулю, обсмажуємо до прозорості.
- Після додаємо моркву, перемішуємо, смажимо овочі приблизно хвилину.
- На овочеву подушку кладемо ковбаски, вливаємо воду і готуємо під кришкою протягом 15 хвилин.
- Ковбаски, які можна приготувати з різного фаршу, подаємо до столу з будь-яким гарніром.
Запіканка з макаронів і фаршу
Швидко і без особливих витрат можна приготувати з фаршу запіканку з макаронами. Незважаючи на те, що блюдо просте, виходить дуже смачно і ситно.
Інгредієнти:
- 400 р макаронів;
- 500 г фаршу;
- 1 цибулина;
- 2 склянки молока;
- 1-2 яйця;
- 100 г сиру;
- сіль за смаком.
Приготування:
- У підсоленій воді відварюємо макарони, після відкидаємо на сито і промиваємо водою.
- На середній тертці натираємо сир.
- Яйця підсолюємо, збовтуємо і переливаємо в чашу з молоком, добре розмішуємо.
- Невеликими кубиками подрібнюємо цибулю пасеруємо до рум’яного кольору. Додаємо до нього фарш, сіль і трохи води, щоб м’ясний продукт не збився в грудочки.
- Як тільки фарш поміняє колір, накриваємо кришкою і готуємо протягом 10 хвилин.
- На дно форми викладаємо половину макаронів.
- Зверху рівномірно розподіляємо фарш з цибулею.
- Після – залишилася порцію макаронів, зверху присипаємо сиром.
- Вміст форми заливаємо яєчно-молочною сумішшю і відправляємо запіканку в духовку на 30 хвилин, температура 200 °С.
- При бажанні можна приготувати запіканку по-грецьки, коли в процесі обжарювання фаршу додаються перетерті томати, а для заливки готується соус бешамель.
«Стожки» з фаршу з грибами
Багато господинь знають, що можна швидко і смачно приготувати на вечерю, і з задоволенням діляться рецептом такої страви, як «стожки» з фаршу з грибами. Це шикарне м’ясне блюдо, яке можна подати не тільки на сімейну вечерю, але і на святковий стіл.
Інгредієнти:
- 500 г м’ясного фаршу;
- 600 г картоплі;
- 2 яйця;
- 300 г грибів;
- 1 помідор;
- 1 цибулина (за бажанням);
- 2 ст. л. майонезу;
- 2-3 скибочки батона;
- 150 г твердого сиру;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- У фарш додаємо перетерту цибулю, замочений у молоці батон, 1 яйце, сіль і перець. Добре все вимішуємо і на час прибираємо фарш в холодильник.
- Гриби дрібно нарізаємо і обсмажуємо буквально пару хвилин на сковороді. При бажанні додаємо подрібнену цибулю.
- З фаршу формуємо коржі і викладаємо на деко з фольгою, яку попередньо змащуємо маслом.
- Зверху викладаємо обсмажені гриби.
- Картоплю подрібнюємо на крупній тертці, підсипаємо сіль, перець, перемішуємо і викладаємо поверх грибів.
- Кладемо нарізану кубиками помідор.
- У тертий сир вбиваємо яйце, що залишилося, додаємо майонез і перемішуємо.
- Сирною масою покриваємо стожки і відправляємо їх у духовку на 40-45 хвилин, температура 180 °С.
- Картоплю подрібнюємо безпосередньо перед його прямим використанням, інакше він потемніє. «Стожки» можна просто посипати сиром, а зверху полити майонезом або сметаною.
Брізоль по-французьки
Брізоль – справжній шедевр французької кухні. Таке соковите і ситне блюдо з фаршу точно не залишить байдужим навіть самих вибагливих у їжі.
Інгредієнти:
- 450 р фаршу;
- 5 яєць;
- 5 ст. л. молока;
- 50 г твердого сиру;
- 2-3 солоних огірка;
- 100 мл сметани;
- 2 зубчики часнику;
- рослинна олія;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Для початку печемо яєчні млинці. На один млинець беремо одне яйце і 1 ст. ложку молока.
- М’ясний фарш солимо, перчимо й перемішуємо.
- Соломкою шаткуємо солоні огірки.
- З сметани і тертого часнику готуємо соус.
- Тепер на кожен яєчний млинець кладемо фарш, розподіляємо по всій поверхні.
- М’ясний шар змащуємо часниковим соусом, на один край кладемо солоні огірки і загортаємо в рулетики.
- Рулети перекладаємо в змащену маслом форму, зверху присипаємо сиром і відправляємо в духовку на 25 хвилин, температура 180 °С.
- При бажанні в фарш, крім солі і перцю, можна додати паприку, а солоні огірки замінити грибами.
Макарони з фрикадельками
Макарони з фрикадельками – найпопулярніше, смачне і ситне блюдо, яке можна просто і швидко приготувати з фаршу для всієї родини.
Інгредієнти:
- 350 мл томатного соку;
- 350 мл води;
- 300 г фаршу;
- 1 цибулина;
- 1 ч. л. базиліка;
- 0,5 ч. л. паприки;
- 1 ч. л. солі;
- 0,5 ч. л. чорного перцю;
- 1 ч. л. цукру;
- 1 ч. л. сушеного часнику;
- 200 г спагетті.
Приготування:
- У глибоку сковороду або вок вливаємо томатний сік, відразу засипаємо паприку, сушений часник і базилік, сіль, перець і цукор.
- Дрібними кубиками кришимо цибулю, висипаємо в фарш і перемішуємо.
- Ліпимо з фаршу фрикадельки і кладемо в закипілий томатний сік.
- Нічого не перемішуємо, по краю доливаємо воду і готуємо під кришкою 15 хвилин.
- Потім до фрикадельок відправляємо спагетті і також під кришкою на малому вогні доводимо страву до готовності. Перед подачею посипаємо зеленню.
- Приготувати соус можна й іншим способом. Спочатку обсмажуємо цибулю з часником, після додаємо томатну пасту, свіжий базилік і готуємо соус протягом 30 хвилин.
Як бачимо, швидко і смачно приготувати найрізноманітніші страви з фаршу. Але смак у чому залежить від того, який саме м’ясний продукт використовується. Досвідчені кулінари відзначають, що секрет найсмачніших страв полягає в складанні комбінацій різного м’яса для фаршу.