За даним рецептом ви досить швидко приготуєте заправку для борщу, так як овочі не потрібно обсмажувати – тільки зварити в свіжому вигляді. Крім часу, витраченого на обробку овочів, ви витратите менше години, щоб приготувати смачну заготовку.
Інгредієнти
Порції: –+
- Буряк 2 кг.
- Помідор 1.5 кг.
- Морква 1 кг.
- Цибуля ріпчаста 800 гр.
- Перець болгарський ½ кг.
- Рослинна олія 130 мл.
- Часник 100-150 гр.
- Сіль 3 ст. л.
- Цукор-пісок 4 ст. л.
- Оцет 70% 1 ст. л.
- Перець чорний горошок 1 ч. л.
- Зелень 1 пучок
- Лист лавровий 1 шт.
Кроки
- Підготуємо банки і кришки до процесу термообробки: перевіримо на наявність дефектів, очистимо і вимиємо. Стерилізуємо будь-яким доступним способом.
- Спочатку займемося помідорами. Промиваємо їх і бланшируємо, тобто робимо хрестоподібні надрізи на верхівках, викладаємо в глибоку миску і заливаємо окропом. Через пару хвилин легко знімаємо шкірку і нарізаємо помідори шматочками. Подрібнюємо томати за допомогою блендера. Якщо збільшити час переробки, ножі блендера подрібнять кісточки так, що ви не будете їх відчувати в готовій страві.
- Переливаємо пюре з томатів в каструлю, яку ставимо на плиту. Вимиваємо інші овочі-морква, буряк і перець. Видаляємо ножем верхній шар моркви і буряка, знову промиваємо їх проточною водою і або нарізаємо соломкою, або натираємо на крупній тертці.
- Вирізаємо плодоніжки перців, а потім розрізаємо кожен плід навпіл, щоб видалити насіння. Також нарізаємо його соломкою або кубиками – як подобається. Цибулю і часник спочатку позбавляємо від лушпиння, а потім нарізаємо (цибуля –дрібними кубиками, а часник –пластинками).
- Включаємо конфорку, на якій стоїть каструля з томатним пюре. Доводимо масу до кипіння і даємо їй побулькать пару хвилин, при цьому постійно знімаємо пінку. Потім засипаємо в пюре буряк і помішувати. Коли суміш закипить, зменшуємо вогонь і тушкуємо буряк 30 хвилин. Через цей час він повинен стати м’якше.
- Додаємо в каструлю цибулю і моркву. Після того, як маса закипить, опускаємо в неї інші інгредієнти – сіль, цукор, олію, перець горошком, лавровий лист. Відміряємо необхідну кількість оцту і також додаємо до овочів.
- Коли залишиться 5 хвилин до кінця варіння, необхідно додати часник, солодкий перець і зелень (заздалегідь порубати її). Перемішуємо інгредієнти.
- Викладаємо заправку в банки, які потім закочує і перевертаємо. Даємо їм охолонути добу під теплою ковдрою, а потім переносимо на нижню полицю холодильника.
Приємного апетиту!