З квасолею заправка виходить ще більш ситною і не вимагає додаткових зусиль, наприклад, варіння м’яса. Готовий борщ наваристий, густий, володіє красивим насиченим кольором.
Інгредієнти
Порції: –+
- Квасоля червона 3 ст.
- Морква 2 кг.
- Буряк 2 кг.
- Помідор 2 кг.
- Цибуля ріпчаста 2 кг.
- Перець болгарський 1 кг.
- Вода 500 мл.
- Рослинна олія 500 мл.
- Цукор-пісок 200 гр.
- Оцет столовий 9% 150 мл.
- Сіль 100 гр.
Кроки
- Увечері засипаємо 3 склянки квасолі в глибоку миску і заливаємо бобові водою. Ми залишаємо їх на ніч. За цей час квасоля насититься водою і збільшиться в розмірі. Вранці зливаємо воду, промиваємо квасолю в друшляку і викладаємо в каструлю. Заливаємо бобові свіжою, заздалегідь очищеною рідиною. Ставимо ємність з квасолею на плиту і варимо до моменту готовності (квасоля повинна стати м’якою, але не розваритися).
- Очищаємо відповідні для закачування банки і кришки содовим порошком. Потім промиваємо їх і стерилізуємо тим способом, яким ви звикли це робити.
- Гарненько вимиваємо буряк і моркву. Гострим ножем тонко зрізаємо верхній шар коренеплодів. Знову споліскуємо овочі і натираємо на крупній тертці.
- Вимиваємо томати і перець. Вирізаємо місця кріплення плодоніжок у помідорів і бланшируємо томати (їх необхідно потримати в окропі пару хвилин, щоб шкірка легко знімалася; попередньо робимо на верхівках томатів надрізи у вигляді хреста). Пропускаємо томати через м’ясорубку.
- Вирізаємо плодоніжки перців ножем. Потім слід розрізати кожен плід навпіл і видалити насіння. Після обробки перець знову бажано промити. Подрібнюємо овочі на дрібні кубики. Очищену від лушпиння цибулю нарізаємо півкільцями.
- Приступаємо до процесу обсмажування овочів. Для цього кожен раз вливаємо олію на дно сковороди, чекаємо, поки вона нагріється, і викладаємо порції овочів. Не обсмажуйте їх один з одним, строго окремо. Піддаємо обсмажуванні всі овочі, крім томатів, – їх ми будемо варити.
- Вливаємо томатне пюре в каструлю. Ставимо посуд на плиту і варимо масу на невеликому вогні 15 хвилин. Додаємо моркву, перець і цибулю. Млоїмо овочі 5 хвилин. Потім викладаємо в каструлю буряк, додаємо воду, олію, цукор і сіль. Тушкуємо 5 хвилин.
- Відварену квасолю позбавляємо від води. Найзручніше це робити за допомогою друшляка. Викладаємо її в каструлю з овочами і вливаємо порцію оцту. Перемішуємо, чекаємо, поки заготовка закипить, а потім варимо її 10 хвилин.
- Заливаємо заправку в банки за допомогою черпака. Закочуємо ємності і перевертаємо денцем вгору. Укутуємо ковдрою і залишаємо на добу.
Остиглі заготовки зберігаємо при кімнатній температурі.