Приготувати опеньки на зиму за перевіреним рецептом – значить отримати ідеальну домашню заготовку. На вибір можна підбирати спосіб приготування: маринування, засолювання, сушка, заморозка. Будь-який метод хороший і має свої переваги.

Опеньки на зиму — вдала заготовка: кращі рецепти, поради

Опеньки — один з найбільш зручних з точки зору кулінарії видів грибів. З ними можна робити все, що заманеться: смажити, варити, запікати, сушити, солити, маринувати, заморожувати. Вони завжди будуть смачними (правда, для цього потрібно взяти вдалий рецепт). Опеньки на зиму готують десятками різних способів, всі вони відрізняються один від одного і технологією, і складом продуктів.

П’ять найбільш часто використовуваних інгредієнтів в рецептах опеньки на зиму:

  • Опеньки;
  • Перець горошком;
  • Гвоздика;
  • Кріп;
  • Оцет.

Найчастіше господині маринують ці грибочки в невеликих банках — щоб зручно було подавати на стіл, відкривши одну і повністю її вживши. Крім того щоб використовувати цю заготовку як самостійну закуску, її можна брати в якості інгредієнта для більш складних страв. Наприклад, запіканок, рагу, гуляшів, супів, начинок для пирогів і пиріжків і так далі.

Також полюбилися багатьом рецепти смажених опеньків на зиму. Вони ще більш зручні в плані складання домашнього меню, оскільки можуть подаватися в гарячому вигляді (з маринованими це виходить не дуже смачно). До того ж, щоб приготувати такі, потрібно тільки сіль і масло. Піджарку просто розкладають по стерилізованим банкам і закочують.

Щоб твоя закрутка виглядала красиво, бажано підбирати грибочки однакового розміру. Добре, якщо опеньки будуть молоденькі, маленькі. Такі дуже весело похрустують на зубах, ідеальні для засолок і маринадів. Для смаження можна підбирати гриби постарше і різних розмірів — адже їх можна нарізати. Такі ж підходять і для грибної ікри. Сушити і заморожувати теж можна будь-які. Особливо якщо після розморожування планується готувати з заготовлених опеньків найрізноманітніші страви.

П’ять найшвидших рецептів опеньків на зиму:

  1. Швидко мариновані опеньки.
  2. Мариновані опеньки в банках на зиму.
  3. Засолка опеньків гарячим способом.
  4. Грибна ікра з опеньків на зиму.
  5. Ікра з грибів пальчики оближеш на зиму грибна.

До речі, опеньки настільки смачні самі по собі, що не вимагають будь-яких додаткових підсилювачів смаку або особливих приправ і спецій. Досить перцю горошком, часнику, цибулі, лаврового листа. І для любителів — гвоздики, кропу. Їх можна готувати гарячим і холодним способами. Вони довго зберігаються і завжди бажані на будь-якому столі, особливо святковому.

грибна ікра з опеньків з цибулею, морквою і без оцту
3 год 0 хв203
Опеньки вважаються одним з найбільш вдалих варіантів грибів для приготування ікри – у них дуже виражений насичений смак. Цибулю і моркву потрібно пережарити.
Солоні опеньки —найсмачніший рецепт
2 год 40 хв40155
Пропонуємо ще один рецепт приготування солоних опеньків на зиму. Запропонований спосіб підходить для засолювання різних грибів, але саме опеньки виходять найсмачнішими.
169 год 10 хв40149
Є багато різних рецептів приготування на зиму солоних опеньків. Деякі люблять солити їх з часником і зеленню, так як ці гриби не мають вираженого грибного
Опеньки, солені гарячим способом
1 год 5 хв095
Тим, кому не терпиться спробувати смачні солоні грибочки, варто засолити їх гарячим способом. Такий рецепт приготування солоних опеньків на зиму зовсім не складний.
Як засолити опеньки холодним способом
121 год 0 хв4075
У домашніх умовах найчастіше солять опеньки холодним способом без стерилізації. Процес засолювання не вимагає багато часу, а грибочки виходять хрусткими