Капусняк – це традиційне слов’янське блюдо, яке готують у багатьох сім’ях. Цей ароматний суп подобається всім. Адже він має дуже насичений смак: злегка кислий і в той же час солодкуватий.
Від такого першої страви в захваті і дорослі, і діти. Адже маленькі привереди навіть не розуміють, що їдять капусту. А якщо приготувати капусняк по-українськи, то рідних доведеться за вуха від нього відтягувати.
Український капусняк: поради
Квашена капуста дуже любить жирне м’ясо. Тому цей суп найкраще готувати зі свинячими ребрами. Тоді перша страва вийде шалено смачною і ароматною. Це причина, по якій його краще відразу готувати якомога більше. Тому ми підготували рецепт капусняка на каструлю, розраховану на 5 літрів.
- Свинячі ребра 700 гр.
- Картопля 500 гр.
- Капуста квашена 500 гр.
- Пшоно 80 гр.
- Цибуля ріпчаста 150 гр.
- Морква 150 гр.
- Томатна паста 50 гр.
- Паприка 1 ч. л.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Лавровий лист 2 шт.
- Часник 2 зубці
- Олія соняшникова за смаком
- Спершу нарізаємо ребра.
- Відправляємо м’ясо вариться. Підсолюємо бульйон.
- Нарізаємо дрібно цибулю і обсмажуємо її з соняшниковою олією до напівпрозорості.
- Натираємо моркву на крупній тертці. Відправляємо до цибулі і обсмажуємо ще 5-7 хвилин.
- Віджимаємо квашену капусту і нарізаємо її. Додаємо до овочів. Тушкуємо на маленькому вогні протягом 30 хвилин, періодично помішуючи.
- Промиваємо пшоно теплою водою. Потім заливаємо його окропом і даємо постояти 25-30 хвилин.
- Очищаємо і промиваємо картоплю.
- Нарізаємо картоплю кубиками.
- Бульйон солимо і перчимо. Додаємо в нього картоплю. Всипаємо в каструлю пшоно, коли картопля буде практично готова.
- Потім додаємо овочі. Варимо ще 10 хвилин. Додаємо лавровий лист, подрібнений часник і знімаємо з вогню.
Український капусняк слід подавати зі сметаною. За бажанням можна додати ще й кріп. Розкажіть в коментарях, ви готуєте цю першу страву: з квашеної капусти чи зі свіжої.