Пропонуємо вам спробувати ситне і корисне вірменське блюдо. Пасуц долма або по-іншому пісна долма підходить для правильного харчування. Виноградне листя робить блюдо неймовірно ароматним і смачним.
Інгредієнти
Порції: –+
- Листя Виноградне 25 шт.
- Для начинки:
- Квасоля червона ½ ст.
- Нут ½ ст.
- Горох ½ ст.
- Сочевиця зелена ½ ст.
- Пшеничная крупа ½ ст.
- Волоський горіх ½ ст.
- Цибуля ріпчаста 4 шт.
- Рослинна олія 3 ч. л.
- Часник 4 зуб.
- Сік лимонний 2 ст. л.
- Суміш трав за смаком
- Зелень 50 гр.
- Перець чорний мелений за смаком
- Перець червоний мелений за смаком
- Для заливки:
- Томатна паста 2 ст. л.
- Рослинна олія ½ ст.
- Вода 4 ст.
- Сік лимонний 2 ст. л.
Кроки
- Сочевицю, горох, нут, червону квасолю і пшеничну крупу залийте холодною водою на 6-8 годин. Потім відкиньте їх на друшляк, залийте чистою водою і поставте варитися все окремо. Варити варто до напівготовності, посоліть за 5 хвилин до зняття з вогню.
- Варені інгредієнти змішайте в мисці.
- Цибулю очистіть від лушпиння, дрібно наріжте і обсмажте на олії до золотистого кольору.
- Додайте до бобових обсмажену цибулю, подрібнену зелень і приправи, перемішайте.
- Також додайте в начинку подрібнені горіхи, часник і сік лимона. Добре перемішайте і начинка готова.
- Виноградне листя промийте проточною водою, залийте окропом і залиште на 10-15 хвилин. Потім зріжте з листя стебла.
- Покладіть трохи начинки на виноградний лист і загорніть її. Якщо виноградне листя дуже дрібне, візьми два листа і покладіть їх внахлест.
- У каструлю з товстим дном влийте трохи рослинної олії і викладіть в неї долму щільним шаром.
- Приготуйте заправку. Змішайте пару столових ложок томатної пасти з водою і лимонним соком. При бажанні заливку можна трохи підсолити. Влийте її в каструлю.
- На долму покладіть плоску тарілку і встановіть невеликий вантаж. Доведіть блюдо до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть при слабкому кипінні близько години.
Їдять пасуц долму холодною. Тому перед вживанням її слід потримати деякий час в холодильнику.