Геміста

Геміста (Yemista / gemista) – традиційна страва грецької кухні. Геміста є овочами, фаршированими рисом. Найчастіше це солодкий перець та помідори, але також фарширують кабачки, цукіні чи картоплю. Приготування фаршированих овочів має давню традицію майже в усіх країнах Середземномор’я. 

Традиційна грецька геміста начиняється рисом із додаванням овочів, трав, спецій. Також до рису можна додавати сир (у Греції традиційно це кефалограв’єра), м’ясний фарш, горіхи або сухофрукти. Рис не вимагає попереднього варіння, оскільки при запіканні в духовці буде достатньо часу та вологи для його приготування. Також традиційно для приготування гемісти греки використовують велику кількість оливкової олії, що зазвичай йде близько 1 склянки. 

Нижче ми наводимо традиційний грецький рецепт гемісти. У начинку також можна додати сир, м’ясний фарш, подрібнений мигдаль або родзинки. Кількість оливкової олії у сучасних рецептах гемісти трохи нижча, ніж у традиційних, за якими готують гемісту грецькі бабусі. Тому за бажання можете сміливо збільшувати до 1 склянки. Оливкову олію слід вибирати першого холодного віджиму високої якості.

Геміста найсмачніше на наступний день після приготування. Зазвичай її подають не в гарячому вигляді, а кімнатної температури з келихом охолодженого білого вина.

Інгредієнти
Порції: +3
Кроки
1 год 40 хвДрук
  • Ретельно вимити перець та помідори.
  • Зрізати верхню частину близько 1-2 см, у п’яти помідорів. Два помідори, що залишилися, знадобляться для соусу.
  • За допомогою ложки акуратно вийняти з помідорів м’якуш, не пошкодивши оболонку. М’якоть зібрати в миску і відкласти убік, вона потім знадобиться.
  • Зрізати верхівки перців та видалити насіння.
  • Цибулю очистити від лушпиння і дрібно нарізати.
  • У сковороді розігріти 3 ст. ложки оливкової олії, покласти цибулю та обсмажити її до золотистого кольору. Якщо в начинку буде доданий м’ясний фарш (100-150 гр), його потрібно додати в сковороду разом з цибулею.
  • Цукіні нарізати на дуже дрібні кубики і додати до сковороди до цибулі. Смажити ще 1-2 хвилини.
  • Додати подрібнений часник і смажити до м’якості цукіні.
  • Рис промити в проточній воді, трохи просушити і додати в сковороду до овочів. Смажити доти, доки рис не стане прозорим. Якщо додаєте рубаний мигдаль (6 ст. ложок) або родзинки (1/4 склянки), їх потрібно додати цьому етапі.
  • Додати м’якоть від помідорів, приблизно 1 ч. ложку солі, а також чорний і червоний перець. Перемішати. Як тільки рідина випарується, начинка готова.
  • Дрібно нарізати листя м’яти та петрушки, додати начинку і перемішати.
  • Отриманою начинкою фарширувати перці та помідори так, щоб начинка трохи не доходила до зрізу. Цей простір потрібний для того, щоб у процесі приготування рис спокійно збільшувався в обсязі, не пошкодивши плоди. Накрити перці та помідори зрізаними кришечками та акуратно скласти у глибоку форму для запікання.
  • Два помідори, що залишилися, крупно нарізати і покласти в блендер. Туди додати 5 ст. ложок оливкової олії, воду, цукор та сіль. За бажання в соус також можна додати ще 1-2 зубчики часнику, паприку та чорний перець. Отриману масу подрібнити у блендері до однорідного стану.
  • Отриманий соус вилити у форму для запікання. Рівень соусу має бути трохи нижче зрізу у помідорів та перців.
  • Накрити форму для запікання алюмінієвою фольгою і поставити в розігріту до 200 С духовку на 30 хвилин.
  • Потім прибрати фольгу і поставити геміст знову в духовку. Готувати ще близько 30 хвилин до появи на овочах темних підпалин.

Геміста подається у теплому вигляді разом із соусом, у якому готувалися овочі.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь