Календар харчування на днях в Різдвяний піст 2020-2021

Різдвяний піст 2020-2021 – це дні, коли православні через очищення своєї душі і тіла готуються до зустрічі світлого свята Різдва. Тому для мирян важливо знати календар харчування по днях, який допоможе їм дотримуватися посту за всіма канонами церкви.

Правила харчування в Різдвяний піст

Різдвяний (Пилипів) піст розпочинається 28 грудня 2020 року і закінчується 6 січня 2021 року. Якщо подивитися календар харчування по днях для мирян, то він такий же суворий, як і Великий піст.

По вівторках, четвергах і вихідні дні в меню можна включити рибу. По понеділках дозволено готувати гарячу їжу з додаванням масла.

У Різдвяний піст передбачені й дні сухоїдіння. Це середа і п’ятниця, у такі дні можна їсти лише сирі овочі, фрукти, соління без масла, горіхи, мед, хліб, мед і сіль. Пити воду.

Останній тиждень посту суворий. Понеділок, середа і п’ятниця – дні сухоїдіння. Вівторок і четвер – гаряча їжа без олії, у вихідні дні – з олією.

У Святвечір, а саме 6 січня, доведеться зовсім відмовитися від їжі до появи на небі першої зірки.

У церковні свята, які випадають у піст можна їсти рибу. Це свято Введення Богородиці та святителя Миколая.

Мирянам необов’язково дотримуватися Різдвяний піст 2020-2021 по всій строгості. Так, можна відмовитися від днів сухоїдіння, але найкраще календар харчування по днях узгодити з духовним наставником.

Меню в Різдвяний піст

Незважаючи на те що в пост доведеться відмовитися від м’ясних і молочних виробів, список дозволених продуктів досить великий. І, якщо правильно організувати меню, згідно з календарем харчування по днях для мирян, то віруючим голодувати в Різдвяний піст 2020-2021 не доведеться.

Пісні супи на кожен день

У пісні дні не можна вживати в їжу м’ясо, тому зварити наваристий суп не вийде. Але є рецепти, завдяки яким можна приготувати пісні, але дуже смачні страви. Такі супчики захочеться випробувати не лише в піст.

Борщ

  • 250 г квасолі (консервованої);
  • 160 г цибулі;
  • 3 зубчики часнику;
  • 300 г буряків;
  • 230 г капусти;
  • 120 г моркви;
  • 400 г картоплі;
  • 4 ст. л. рослинної олії;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • сіль, спеції за смаком;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 2 ст. л. лимонного соку.

Приготування:

  • Очищену і нарізану шматочками картоплю кладемо в каструлю з 3 л води, варимо 10 хвилин.

  • В цей час на сковороду з рослинною олією викладаємо буряк, яку попередньо порізали тонкими брусочками. Поливаємо лимонним соком і тушкуємо на слабкому вогні 10 хвилин. Потім додаємо томатну пасту, цукор, перемішуємо і продовжуємо тушкувати протягом 5 хвилин.

  • Також на сковороді з маслом пасеруємо протягом 3 хвилин подрібнений кубиками цибулю.
  • Потім до овочу додаємо нарізану моркву, обсмажуємо ще 3 хвилини.

  • До картоплі додаємо обсмажені цибулю з морквою, а також нашатковану капусту. Варимо 10 хвилин.

  • У каструлю викладаємо квасоля, а через 3 хвилини сіль, перець, лавровий лист і буряк. Варимо 3 хвилини.

Тепер залишилося додати тертий часник і вимкнути вогонь. Накриваємо каструлю кришкою, даємо йому настоятися 15 хвилин і подаємо до столу зі свіжою зеленню.

Грибний суп

  • 600 г грибів;
  • 200 г цибулі;
  • 400 г картоплі;
  • 150 г моркви;
  • 100 г перлової крупи;
  • 3 лаврових листа;
  • 1 гілочка розмарину;
  • 1,8 л води (овочевого бульйону);
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • 2 ст. л. борошна (+ 3 ст. л. води);
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Відразу в каструлі на оливковій олії злегка пасеруємо подрібнений кубиками цибулю, а потім протягом 5 хвилин обсмажуємо його з грибами.

  • Після відправляємо в каструлю моркву, перловку, картопля, сіль, перець, лавровий лист і розмарин.

  • Вливаємо овочевий бульйон або воду, після закипання варимо 1 годину.

Потім з супу дістаємо лавровий лист і гілочку розмарину, вливаємо розведену у воді борошно, накриваємо кришкою і готуємо страву ще 10 хвилин. Подаємо зі свіжою зеленню.

Кислі щі з грибами

  • 1 кг квашеної капусти;
  • 50 г сушених грибів;
  • 280 г ріпчастої цибулі;
  • 400 г картоплі;
  • 170 г моркви;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 1 лавровий лист;
  • 1 ст. л. цукру;
  • перець чорний горошком;
  • 300 мл капустяного розсолу.

Приготування:

  • В каструлю, в яку заздалегідь потрібно налити 3 л води, відправляємо сушені гриби. Після закипання варимо 2 години.

  • На сковороду з невеликою кількістю олії викладаємо квашену капусту, вливаємо 500 мл гарячої води і тушкуємо 1 годину.

  • Грибний бульйон проціджують, подрібнюємо гриби і повертаємо на вогонь вже разом з картоплею, варимо 15 хвилин.
  • На сковороді протягом 3-4 хвилин пасеруємо цибулю, а потім стільки ж обсмажуємо разом з морквою.

  • Після овочеву засмажку разом з кислою капустою відправляємо в каструлю, додаємо цукор, сіль і всі спеції. Варимо 30 хвилин.

Потім вливаємо капустяний розсіл, доводимо щі до кипіння і знімаємо з вогню, настоюйте 2 години.

Пісні салати — 5 простих рецептів

З урахуванням календаря харчування по днях для мирян в меню різдвяного посту 2020-2021 можна включити різноманітні салати. Вони можуть бути як дуже ситними, так і легкими. Пропонуємо кілька рецептів на кожен день.

З морської і квашеною капустою

  • 150 г морської капусти;
  • 150 г квашеної капусти;
  • 50 г дзьоби;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 0,5 ч. л. цукру.

Приготування:

  1. Шаткуємо півкільцями цибулю.
  2. У миску відправляємо морську і квашену капусту, цибулю, а також ягідки журавлини.
  3. Всипаємо цукор, вливаємо олію і перемішуємо. Смачний, поживний і легкий салат готовий.

З капустою і зеленим горошком

  • 500 г капусти;
  • 1 банка оливок;
  • 1 банка зеленого горошку;
  • 1 пучок кропу;
  • 2 ст. л. гірчиці зернами;
  • 1 ч. л. меду;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 0,5 ч. л. перцю;
  • 2 ст. л. лимонного соку.

Приготування:

  • Соломкою шаткуємо капусту.

  • Оливки без кісточок нарізаємо кільцями.

  • Дрібно шаткуємо зелень кропу.
  • Для заправки у мисці змішати гірчицю, мед, лимонний сік, олію, сіль і перець.

  • У салатницю викладаємо капусту, оливки, консервований горошок і кріп. Вливаємо заправку і перемішуємо.

З яблуками і морквою

  • 2 яблука;
  • 2 моркви;
  • 50 г родзинок;
  • 50 г горіхів;
  • 2 ст. л. меду;
  • 1 ст. л. лимонного соку.

Приготування:

  1. Очищені від шкірки і насіння яблука натираємо на крупній тертці, відразу вливаємо до фруктів лимонний сік і перемішуємо.
  2. Через крупну тертку пропускаємо очищену моркву.
  3. У миску з яблуками викладаємо моркву, додаємо родзинки і горіхи.
  4. Для заправки салату використовуємо мед.

Горіхи бажано попередньо обсмажити на сухій сковороді.

З капустою і маринованими опеньками

  • 1, 2 кг капусти;
  • 1 пучок зеленої цибулі;
  • 1 морква;
  • 1 пучок петрушки;
  • 2 свіжих огірка;
  • 1 банка горошку;
  • 1 банку опеньків;
  • 2 зубчики часнику;
  • 3 ст. л. яблучного оцту;
  • 5 ст. л. рослинної олії;
  • перець і сіль за смаком.

Приготування:

  • Дрібно шаткуємо капусту.

  • Подрібнюємо пучок зеленої цибулі, який при бажанні можна замінити ріпчастою.

  • На великій тертці натираємо моркву.

  • Дрібно нарізаємо великий пучок петрушки.

  • Свіжі огірки ріжемо тонкою соломкою.

  • У миску кладемо капусту, всю зелень, морква, горошок, огірок і мариновані опеньки.
  • Видавлюємо через прес зубчики часнику, салат солимо, перчимо, заправляємо яблучним оцтом і рослинною олією.

Гарячі пісні страви

У список дозволених продуктів входять всі види круп, а значить меню в Різдвяний піст 2020-2021 може бути різноманітним, страви смачними, а головне-корисними. Пропонуємо кілька рецептів пісних гарячих страв, які можна готувати згідно з календарем харчування по днях для мирян.

Вівсянка в духовці

  • 100 г вівсяних пластівців;
  • 1 яблуко;
  • жменя вишні;
  • волоські горіхи;
  • рослинна олія.

Приготування:

  • Вівсяні пластівці заливаємо окропом, залишаємо на 10 хвилин.
  • У цей час чистимо яблуко від шкірки і насіння, нарізаємо фрукт невеликими кубиками.
  • Трохи подрібнюємо волоські горіхи.
  • До вівсянки додаємо яблуко, горіхи, вишню і мед, перемішуємо.

  • Горщик змащуємо маслом і наповнюємо його вівсянкою.
  • Відправляємо горщик в розігріту до 180 °С духовку, і через 10 хвилин смачна і корисна вівсяна каша буде готова.

Перловка з грибами

  • 250 г перловки;
  • 3 склянки води;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 250 г грибів;
  • половинка солодкого перцю;
  • 5 ст. л. рослинної олії.

Спеції (за смаком та бажанням):

  • 0,5 ч. л. сушеного часнику;
  • щіпка гострого перцю;
  • щіпка хмелі-сунелі;
  • 0,5 ч. л. паприки;
  • 0,5 ч. л. базиліка;
  • щіпка чорного перцю;
  • 2 зубчики часнику.

Приготування:

  • Перловку промиваємо, висипаємо в каструлю, вливаємо воду, підсипаємо сіль і після закипання варимо 40-50 хвилин.
  • Шаткуємо цибулю півкільцями, а моркву і солодкий перець соломкою, гриби – тонкими пластинами.

  • На розігрітій олії на сильному вогні пасеруємо швидко цибулю, потім буквально півсекунди обсмажуємо його разом з морквою.
  • Потім додаємо гриби, обсмажуємо протягом 3 хвилин, після кладемо всі спеції і солодкий перець, перемішуємо.

  • З перловки зливаємо воду і перекладаємо її в сковороду до овочів і грибів, перемішуємо, через хвилину знімаємо готову страву з вогню.

Котлети з червоної сочевиці

  • 250 г червоної сочевиці;
  • 1 морква;
  • 1 картопля;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • будь-яка зелень;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. куркуми;
  • 0,5 ч. л. мускатного горіха;
  • 0,5 ч. л. чорного перцю;
  • панірувальні сухарі;
  • рослинна олія.

Приготування:

  • Сочевицю промиваємо, відварюємо протягом 10 хвилин, зайву рідину зливаємо.

  • Дрібними кубиками нарізаємо цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору.
  • Попередньо відварюємо картоплю і моркву, нарізаємо овочі довільними шматочками.
  • За допомогою блендера до стану пюре подрібнюємо сочевицю.
  • Також перебиваємо овочі і з’єднуємо дві маси разом.

  • Додаємо цибулю, часник, сіль, перець, мускатний горіх і куркуму, добре перемішуємо.

  • Дрібно шаткуємо зелень кропу, пересипаємо в сочевичний фарш, перемішуємо. Якщо маса для котлет вийшла не надто вузький, то підсипаємо манку, перемелені вівсяні пластівці або борошно.

Формуємо котлети, паніруємо їх у сухарях, смажимо у невеликій кількості олії до рум’яності з двох сторін.

Випічка в піст

У Різдвяний піст 2020-2021 необов’язково відмовлятися від випічки. І, якщо заглянути в календар харчування по днях для мирян, то у вихідні та церковні свята можна приготувати щось смачне.

Сьогодні є дуже багато рецептів пісної випічки, для приготування якої не використовуються заборонені в пост інгредієнти.

Пиріг з яблуками

  • 1 склянка манної крупи;
  • 1 склянка борошна;
  • 1 склянка цукру;
  • 1 кг яблук;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • рослинна олія.

Приготування:

  • Яблука чистимо і натираємо на крупній тертці.

  • У мисці змішуємо борошно з манкою, цукром і розпушувачем.
  • Дно форми змащуємо маслом, висипаємо третю частину сухої суміші і викладаємо шар яблук.

  • Яблука покриваємо шаром сухої суміші, а потім знову викладаємо фрукти.

  • Потім додають суху суміш, яблука. Злегка присипаємо останній шар сумішшю із сухих інгредієнтів.

  • Відправляємо пиріг в духовку на 40-45 хвилин (температура 180 °С). Потім дістаємо, остуджуємо і перекладаємо на тарілку.

Печиво з начинкою мармеладною

  • 185 мл рослинної олії;
  • 100 мл яблучно-виноградного соку;
  • 80 г цукру;
  • щіпка солі;
  • 3 ч. л. розпушувача;
  • щіпка ваніліну;
  • 0,5 ч. л. апельсинової цедри;
  • 0,5 ч. л. лимонної цедри;
  • 450 г борошна;
  • мармелад.

Приготування:

  • Апельсин і лимон ошпарюємо окропом, на дрібній тертці зчищаємо цедру.
  • У просіяне борошно додаємо сіль і ванілін, розмішуємо.
  • У миску з маслом вливаємо сік, а слідом додаємо цедру, сіль і цукор, все ретельно розмішуємо.
  • Порціями додаємо борошняну суміш і замішуємо тісто. Ділимо його на частини і скачуємо в кульки.

  • Кожен кульку розплющуємо, кладемо шматочок мармеладу і защипуємо краю.

  • Перекладаємо печиво на деко з пергаментом і відправляємо в духовку на 15 хвилин (температура 180 °С).

  • Готову випічку остуджуємо і при бажанні посипаємо цукровою пудрою.

Апельсиновий манник

  • 2 апельсина;
  • 100 мл рослинної олії;
  • 100 г цукру;
  • 200-250 г манки;
  • 50 г борошна;
  • 1 ч. л. соди;
  • щіпка солі.

Для глазурі:

  • 2 ст. л. какао;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 3 ст. л. води;
  • 1 ст. л. рослинної олії.

Приготування:

  1. З апельсина зчищаємо цедру і вичавлюємо сік. У мисці з’єднуємо його з манкою. Потім додаємо сіль, цукор і рослинну олію. Всі добре розмішуємо і залишаємо на 30 хвилин.
  2. Після кладемо цедру, соду і порціями просіваємо борошно, замішуємо однорідне тісто.
  3. Відправляємо манник в духовку на 40 хвилин (температура 180 °С).
  4. Для глазурі в сотейник додаємо какао, цукор, вливаємо воду і масло. Всі добре розмішуємо і прогріваємо на малому вогні, не доводячи до кипіння.
  5. Готовий манник дістаємо з духовки, охолодити, витягаємо з форми і поливаємо глазур’ю.

Різдвяний піст 2020-2021 року – це не тільки відмова від м’яса і молочних продуктів, адже головне в людині – її душа. Якщо не виходить слідувати календарем харчування по днях для мирян, то не варто засмучуватися. Важливо в піст навчитися прощати, допомагати іншим і роздавати милостиню.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь