- Правила харчування в Різдвяний піст
- Меню в Різдвяний піст
- Пісні супи на кожен день
- Борщ
- Грибний суп
- Кислі щі з грибами
- Пісні салати — 5 простих рецептів
- З морської і квашеною капустою
- З капустою і зеленим горошком
- З яблуками і морквою
- З капустою і маринованими опеньками
- Гарячі пісні страви
- Вівсянка в духовці
- Перловка з грибами
- Котлети з червоної сочевиці
- Випічка в піст
- Пиріг з яблуками
- Печиво з начинкою мармеладною
- Апельсиновий манник
Різдвяний піст 2020-2021 – це дні, коли православні через очищення своєї душі і тіла готуються до зустрічі світлого свята Різдва. Тому для мирян важливо знати календар харчування по днях, який допоможе їм дотримуватися посту за всіма канонами церкви.
Правила харчування в Різдвяний піст
Різдвяний (Пилипів) піст розпочинається 28 грудня 2020 року і закінчується 6 січня 2021 року. Якщо подивитися календар харчування по днях для мирян, то він такий же суворий, як і Великий піст.
По вівторках, четвергах і вихідні дні в меню можна включити рибу. По понеділках дозволено готувати гарячу їжу з додаванням масла.
У Різдвяний піст передбачені й дні сухоїдіння. Це середа і п’ятниця, у такі дні можна їсти лише сирі овочі, фрукти, соління без масла, горіхи, мед, хліб, мед і сіль. Пити воду.
Останній тиждень посту суворий. Понеділок, середа і п’ятниця – дні сухоїдіння. Вівторок і четвер – гаряча їжа без олії, у вихідні дні – з олією.
У Святвечір, а саме 6 січня, доведеться зовсім відмовитися від їжі до появи на небі першої зірки.
У церковні свята, які випадають у піст можна їсти рибу. Це свято Введення Богородиці та святителя Миколая.
Мирянам необов’язково дотримуватися Різдвяний піст 2020-2021 по всій строгості. Так, можна відмовитися від днів сухоїдіння, але найкраще календар харчування по днях узгодити з духовним наставником.
Меню в Різдвяний піст
Незважаючи на те що в пост доведеться відмовитися від м’ясних і молочних виробів, список дозволених продуктів досить великий. І, якщо правильно організувати меню, згідно з календарем харчування по днях для мирян, то віруючим голодувати в Різдвяний піст 2020-2021 не доведеться.
Пісні супи на кожен день
У пісні дні не можна вживати в їжу м’ясо, тому зварити наваристий суп не вийде. Але є рецепти, завдяки яким можна приготувати пісні, але дуже смачні страви. Такі супчики захочеться випробувати не лише в піст.
Борщ
- 250 г квасолі (консервованої);
- 160 г цибулі;
- 3 зубчики часнику;
- 300 г буряків;
- 230 г капусти;
- 120 г моркви;
- 400 г картоплі;
- 4 ст. л. рослинної олії;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- сіль, спеції за смаком;
- 1 ст. л. цукру;
- 2 ст. л. лимонного соку.
Приготування:
- Очищену і нарізану шматочками картоплю кладемо в каструлю з 3 л води, варимо 10 хвилин.
- В цей час на сковороду з рослинною олією викладаємо буряк, яку попередньо порізали тонкими брусочками. Поливаємо лимонним соком і тушкуємо на слабкому вогні 10 хвилин. Потім додаємо томатну пасту, цукор, перемішуємо і продовжуємо тушкувати протягом 5 хвилин.
- Також на сковороді з маслом пасеруємо протягом 3 хвилин подрібнений кубиками цибулю.
- Потім до овочу додаємо нарізану моркву, обсмажуємо ще 3 хвилини.
- До картоплі додаємо обсмажені цибулю з морквою, а також нашатковану капусту. Варимо 10 хвилин.
- У каструлю викладаємо квасоля, а через 3 хвилини сіль, перець, лавровий лист і буряк. Варимо 3 хвилини.
Тепер залишилося додати тертий часник і вимкнути вогонь. Накриваємо каструлю кришкою, даємо йому настоятися 15 хвилин і подаємо до столу зі свіжою зеленню.
Грибний суп
- 600 г грибів;
- 200 г цибулі;
- 400 г картоплі;
- 150 г моркви;
- 100 г перлової крупи;
- 3 лаврових листа;
- 1 гілочка розмарину;
- 1,8 л води (овочевого бульйону);
- 2 ст. л. оливкової олії;
- 2 ст. л. борошна (+ 3 ст. л. води);
- сіль і перець.
Приготування:
- Відразу в каструлі на оливковій олії злегка пасеруємо подрібнений кубиками цибулю, а потім протягом 5 хвилин обсмажуємо його з грибами.
- Після відправляємо в каструлю моркву, перловку, картопля, сіль, перець, лавровий лист і розмарин.
- Вливаємо овочевий бульйон або воду, після закипання варимо 1 годину.
Потім з супу дістаємо лавровий лист і гілочку розмарину, вливаємо розведену у воді борошно, накриваємо кришкою і готуємо страву ще 10 хвилин. Подаємо зі свіжою зеленню.
Кислі щі з грибами
- 1 кг квашеної капусти;
- 50 г сушених грибів;
- 280 г ріпчастої цибулі;
- 400 г картоплі;
- 170 г моркви;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 1 лавровий лист;
- 1 ст. л. цукру;
- перець чорний горошком;
- 300 мл капустяного розсолу.
Приготування:
- В каструлю, в яку заздалегідь потрібно налити 3 л води, відправляємо сушені гриби. Після закипання варимо 2 години.
- На сковороду з невеликою кількістю олії викладаємо квашену капусту, вливаємо 500 мл гарячої води і тушкуємо 1 годину.
- Грибний бульйон проціджують, подрібнюємо гриби і повертаємо на вогонь вже разом з картоплею, варимо 15 хвилин.
- На сковороді протягом 3-4 хвилин пасеруємо цибулю, а потім стільки ж обсмажуємо разом з морквою.
- Після овочеву засмажку разом з кислою капустою відправляємо в каструлю, додаємо цукор, сіль і всі спеції. Варимо 30 хвилин.
Потім вливаємо капустяний розсіл, доводимо щі до кипіння і знімаємо з вогню, настоюйте 2 години.
Пісні салати — 5 простих рецептів
З урахуванням календаря харчування по днях для мирян в меню різдвяного посту 2020-2021 можна включити різноманітні салати. Вони можуть бути як дуже ситними, так і легкими. Пропонуємо кілька рецептів на кожен день.
З морської і квашеною капустою
- 150 г морської капусти;
- 150 г квашеної капусти;
- 50 г дзьоби;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 0,5 ч. л. цукру.
Приготування:
- Шаткуємо півкільцями цибулю.
- У миску відправляємо морську і квашену капусту, цибулю, а також ягідки журавлини.
- Всипаємо цукор, вливаємо олію і перемішуємо. Смачний, поживний і легкий салат готовий.
З капустою і зеленим горошком
- 500 г капусти;
- 1 банка оливок;
- 1 банка зеленого горошку;
- 1 пучок кропу;
- 2 ст. л. гірчиці зернами;
- 1 ч. л. меду;
- 0,5 ч. л. солі;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 0,5 ч. л. перцю;
- 2 ст. л. лимонного соку.
Приготування:
- Соломкою шаткуємо капусту.
- Оливки без кісточок нарізаємо кільцями.
- Дрібно шаткуємо зелень кропу.
- Для заправки у мисці змішати гірчицю, мед, лимонний сік, олію, сіль і перець.
- У салатницю викладаємо капусту, оливки, консервований горошок і кріп. Вливаємо заправку і перемішуємо.
З яблуками і морквою
- 2 яблука;
- 2 моркви;
- 50 г родзинок;
- 50 г горіхів;
- 2 ст. л. меду;
- 1 ст. л. лимонного соку.
Приготування:
- Очищені від шкірки і насіння яблука натираємо на крупній тертці, відразу вливаємо до фруктів лимонний сік і перемішуємо.
- Через крупну тертку пропускаємо очищену моркву.
- У миску з яблуками викладаємо моркву, додаємо родзинки і горіхи.
- Для заправки салату використовуємо мед.
Горіхи бажано попередньо обсмажити на сухій сковороді.
З капустою і маринованими опеньками
- 1, 2 кг капусти;
- 1 пучок зеленої цибулі;
- 1 морква;
- 1 пучок петрушки;
- 2 свіжих огірка;
- 1 банка горошку;
- 1 банку опеньків;
- 2 зубчики часнику;
- 3 ст. л. яблучного оцту;
- 5 ст. л. рослинної олії;
- перець і сіль за смаком.
Приготування:
- Дрібно шаткуємо капусту.
- Подрібнюємо пучок зеленої цибулі, який при бажанні можна замінити ріпчастою.
- На великій тертці натираємо моркву.
- Дрібно нарізаємо великий пучок петрушки.
- Свіжі огірки ріжемо тонкою соломкою.
- У миску кладемо капусту, всю зелень, морква, горошок, огірок і мариновані опеньки.
- Видавлюємо через прес зубчики часнику, салат солимо, перчимо, заправляємо яблучним оцтом і рослинною олією.
Гарячі пісні страви
У список дозволених продуктів входять всі види круп, а значить меню в Різдвяний піст 2020-2021 може бути різноманітним, страви смачними, а головне-корисними. Пропонуємо кілька рецептів пісних гарячих страв, які можна готувати згідно з календарем харчування по днях для мирян.
Вівсянка в духовці
- 100 г вівсяних пластівців;
- 1 яблуко;
- жменя вишні;
- волоські горіхи;
- рослинна олія.
Приготування:
- Вівсяні пластівці заливаємо окропом, залишаємо на 10 хвилин.
- У цей час чистимо яблуко від шкірки і насіння, нарізаємо фрукт невеликими кубиками.
- Трохи подрібнюємо волоські горіхи.
- До вівсянки додаємо яблуко, горіхи, вишню і мед, перемішуємо.
- Горщик змащуємо маслом і наповнюємо його вівсянкою.
- Відправляємо горщик в розігріту до 180 °С духовку, і через 10 хвилин смачна і корисна вівсяна каша буде готова.
Перловка з грибами
- 250 г перловки;
- 3 склянки води;
- 1 ч. л. солі;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 250 г грибів;
- половинка солодкого перцю;
- 5 ст. л. рослинної олії.
Спеції (за смаком та бажанням):
- 0,5 ч. л. сушеного часнику;
- щіпка гострого перцю;
- щіпка хмелі-сунелі;
- 0,5 ч. л. паприки;
- 0,5 ч. л. базиліка;
- щіпка чорного перцю;
- 2 зубчики часнику.
Приготування:
- Перловку промиваємо, висипаємо в каструлю, вливаємо воду, підсипаємо сіль і після закипання варимо 40-50 хвилин.
- Шаткуємо цибулю півкільцями, а моркву і солодкий перець соломкою, гриби – тонкими пластинами.
- На розігрітій олії на сильному вогні пасеруємо швидко цибулю, потім буквально півсекунди обсмажуємо його разом з морквою.
- Потім додаємо гриби, обсмажуємо протягом 3 хвилин, після кладемо всі спеції і солодкий перець, перемішуємо.
- З перловки зливаємо воду і перекладаємо її в сковороду до овочів і грибів, перемішуємо, через хвилину знімаємо готову страву з вогню.
Котлети з червоної сочевиці
- 250 г червоної сочевиці;
- 1 морква;
- 1 картопля;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- будь-яка зелень;
- 0,5 ч. л. солі;
- 1 ч. л. куркуми;
- 0,5 ч. л. мускатного горіха;
- 0,5 ч. л. чорного перцю;
- панірувальні сухарі;
- рослинна олія.
Приготування:
- Сочевицю промиваємо, відварюємо протягом 10 хвилин, зайву рідину зливаємо.
- Дрібними кубиками нарізаємо цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору.
- Попередньо відварюємо картоплю і моркву, нарізаємо овочі довільними шматочками.
- За допомогою блендера до стану пюре подрібнюємо сочевицю.
- Також перебиваємо овочі і з’єднуємо дві маси разом.
- Додаємо цибулю, часник, сіль, перець, мускатний горіх і куркуму, добре перемішуємо.
- Дрібно шаткуємо зелень кропу, пересипаємо в сочевичний фарш, перемішуємо. Якщо маса для котлет вийшла не надто вузький, то підсипаємо манку, перемелені вівсяні пластівці або борошно.
Формуємо котлети, паніруємо їх у сухарях, смажимо у невеликій кількості олії до рум’яності з двох сторін.
Випічка в піст
У Різдвяний піст 2020-2021 необов’язково відмовлятися від випічки. І, якщо заглянути в календар харчування по днях для мирян, то у вихідні та церковні свята можна приготувати щось смачне.
Сьогодні є дуже багато рецептів пісної випічки, для приготування якої не використовуються заборонені в пост інгредієнти.
Пиріг з яблуками
- 1 склянка манної крупи;
- 1 склянка борошна;
- 1 склянка цукру;
- 1 кг яблук;
- 1 ч. л. розпушувача;
- рослинна олія.
Приготування:
- Яблука чистимо і натираємо на крупній тертці.
- У мисці змішуємо борошно з манкою, цукром і розпушувачем.
- Дно форми змащуємо маслом, висипаємо третю частину сухої суміші і викладаємо шар яблук.
- Яблука покриваємо шаром сухої суміші, а потім знову викладаємо фрукти.
- Потім додають суху суміш, яблука. Злегка присипаємо останній шар сумішшю із сухих інгредієнтів.
- Відправляємо пиріг в духовку на 40-45 хвилин (температура 180 °С). Потім дістаємо, остуджуємо і перекладаємо на тарілку.
Печиво з начинкою мармеладною
- 185 мл рослинної олії;
- 100 мл яблучно-виноградного соку;
- 80 г цукру;
- щіпка солі;
- 3 ч. л. розпушувача;
- щіпка ваніліну;
- 0,5 ч. л. апельсинової цедри;
- 0,5 ч. л. лимонної цедри;
- 450 г борошна;
- мармелад.
Приготування:
- Апельсин і лимон ошпарюємо окропом, на дрібній тертці зчищаємо цедру.
- У просіяне борошно додаємо сіль і ванілін, розмішуємо.
- У миску з маслом вливаємо сік, а слідом додаємо цедру, сіль і цукор, все ретельно розмішуємо.
- Порціями додаємо борошняну суміш і замішуємо тісто. Ділимо його на частини і скачуємо в кульки.
- Кожен кульку розплющуємо, кладемо шматочок мармеладу і защипуємо краю.
- Перекладаємо печиво на деко з пергаментом і відправляємо в духовку на 15 хвилин (температура 180 °С).
- Готову випічку остуджуємо і при бажанні посипаємо цукровою пудрою.
Апельсиновий манник
- 2 апельсина;
- 100 мл рослинної олії;
- 100 г цукру;
- 200-250 г манки;
- 50 г борошна;
- 1 ч. л. соди;
- щіпка солі.
Для глазурі:
- 2 ст. л. какао;
- 3 ст. л. цукру;
- 3 ст. л. води;
- 1 ст. л. рослинної олії.
Приготування:
- З апельсина зчищаємо цедру і вичавлюємо сік. У мисці з’єднуємо його з манкою. Потім додаємо сіль, цукор і рослинну олію. Всі добре розмішуємо і залишаємо на 30 хвилин.
- Після кладемо цедру, соду і порціями просіваємо борошно, замішуємо однорідне тісто.
- Відправляємо манник в духовку на 40 хвилин (температура 180 °С).
- Для глазурі в сотейник додаємо какао, цукор, вливаємо воду і масло. Всі добре розмішуємо і прогріваємо на малому вогні, не доводячи до кипіння.
- Готовий манник дістаємо з духовки, охолодити, витягаємо з форми і поливаємо глазур’ю.
Різдвяний піст 2020-2021 року – це не тільки відмова від м’яса і молочних продуктів, адже головне в людині – її душа. Якщо не виходить слідувати календарем харчування по днях для мирян, то не варто засмучуватися. Важливо в піст навчитися прощати, допомагати іншим і роздавати милостиню.