Календар харчування в Петрів піст 2020 року по днях

На Петрів піст в 2020 році складемо меню з рецептами смачних пісних страв для правильної організації свого харчування по днях календаря.

Харчування в дні посту

У дні Петрового посту (з 15 червня по 11 липня) раціон складають тільки дозволені церковним статутом продукти. Під заборону на всі дні посту потрапляє їжа, до складу якої входять продукти тваринного походження: м’ясо, молоко, яйця і похідні з них (масло вершкове, сметана, ковбаси, сири тощо).

В різні дні тижня можна вживати:

  • гарячу їжу без/масла – варену або тушковану їжу з продуктів рослинного походження без додавання олії, наприклад, каші, супи, овочі і гриби;
  • рибу в будь-якому вигляді (варену, тушковану, смажену на олії), а також морепродукти;
  • сухоїдіння – їжу рослинного походження без термічної обробки (пісні, не запечені хлібці, фрукти, овочі, сухофрукти, горіхи, мед).

В Петрів піст календар харчування по днях в 2020 році, приписаний для монастирів, виглядає так:

  • 15 червня – гаряча їжа без олії (б/м);
  • 16 червня – риба;
  • 17 червня – сухоїдіння;
  • 18 червня – риба;
  • 19 червня – сухоїдіння;
  • 20 червня – риба;
  • 21 – риба;
  • 22 червня – гаряча їжа б/м;
  • 23 червня – риба;
  • 24 червня – сухоїдіння;
  • 25 червня – риба;
  • 26 червня – сухоїдіння;
  • 27 червня – риба;
  • 28 червня – риба;
  • 29 червня – гаряча їжа б/м;
  • 30 червня – риба;
  • 1 липня – сухоїдіння;
  • 2 липня – риба;
  • 3 липня – сухоїдіння;
  • 4 липня – риба;
  • 5 липня – риба;
  • 6 липня – гаряча їжа б/м;
  • 7 липня – риба;
  • 8 липня – сухоїдіння;
  • 9 липня – риба;
  • 10 липня – сухоїдіння;
  • 11 липня – риба.

Кожен мирянин може співвіднести свій особистий пост з монастирським і визначити для себе ступінь його строгості (залежну від стану здоров’я, життєвих обставин, роботи), узгодити зі своїм духівником.

Виходячи з вищевикладеного, можна скласти меню свого харчування в Петрів піст по днях, включаючи в нього різні пісні страви, приготовані за простими рецептами. Для полегшення вибору при складанні меню можна скористатися готовою підбіркою пісних страв для харчування на сніданок, обід і вечерю.

Картопля з грибами і спеціями в рукаві

На Петрів піст в 2020 році для раціонального харчування складаємо меню по днях календаря з різними смачними стравами з дозволених продуктів. При цьому зверніть увагу на простий перевірений рецепт запеченої картоплі з грибами.

Інгредієнти:

  • картопля – 2 кг;
  • печериці – 700 г;
  • цибуля – 250 г;
  • сіль, перець;
  • спеції і пряні трави;
  • олія рослинна;
  • зелень.

Приготування:

  • Розігріваємо духовку до 180 °С. Після попередньої підготовки нарізаємо картоплю кубиками середнього розміру, викладаємо в загальну ємність.

  • До картоплі додаємо гриби, розрізані на 4 частини, і цибулю, нарізану довільно.
  • Зібравши всі підготовлені інгредієнти в підходящій ємності для перемішування, додаємо сіль, перець, приправи і трави (за бажанням).

  • Поливаємо все олією, перемішуємо і викладаємо в рукав для запікання, зав’язавши його з одного боку.

  • Відправляємо його в духовку і запікаємо 40 хвилин. Витягаємо рукав, розрізаємо верх, відкриваємо і запікаємо до рум’яного кольору, додавши вогонь до 200 °С.

Готову страву посипаємо, розкладене по тарілках, подрібненою зеленню, подаємо до столу.

Котлети горохові

У меню по днях календаря, складене для харчування на Петрів піст в 2020 році, включаємо смачне і корисне блюдо з цього простого рецепту.

Інгредієнти:

  • горох сухий – 1 ст.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • борошно – 3 ст. л + 2 ст. л.;
  • масло рослинне для смаження;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Горох замочуємо на ніч, прополіскуємо і відварюємо, затока чистою водою, до м’якості (може піти годину або більше).
  • Зробивши нарізку овочів, обсмажуємо їх з невеликою кількістю олії до золотистого кольору і м’якості цибулі.

  • З’єднуємо всі підготовлені інгредієнти, перекладаємо в чашу блендера і подрібнюємо (можна також скористатися м’ясорубкою).

  • Викладаємо отриману основу для котлет в підходящу ємність, додаємо борошно, сіль і перець.

  • Замішуємо тісто і формуємо з нього котлети бажаного розміру і форми, обвалюємо в борошні.

  • Обсмажуємо котлети з двох боків до рум’яності, подаємо до столу як на обід, так на сніданок або вечерю.

Салат зі скумбрією і зеленою цибулею

Включаємо в календар свого харчування по днях на Петрів піст в 2020 році дуже смачний салат з рибою, наприклад, копченою скумбрією.

Інгредієнти:

  • картопля – 5 шт.;
  • скумбрія копчена – 1 шт.;
  • огірки солоні – 3 шт.;
  • зелена цибуля – невеликий пучок;
  • майонез пісний за смаком;
  • зелений горошок – 1 банку.

Приготування:

  1. Відварюємо картоплю в мундирі до готовності, але не переварюємо, охолоджуємо і очищаємо.
  2. Нарізавши картоплю кубиками, викладаємо його у загальну ємність, куди будемо збирати всі інгредієнти по мірі їх підготовки.
  3. Скумбрію очистити від шкірки і кісток, нарізаємо невеликими кубиками, також подрібнюємо і огірки, відправляємо до картоплі.
  4. Завершуємо складання салату внесенням горошку і подрібненого зеленого лука, додаємо майонез і перемішуємо.
  5. Подаємо салат до столу на загальному блюді або порційно.

Гаряча пісна страва з картоплею і грибами, запечена в духовці

Складаючи меню для харчування на Петрів піст в 2020 році по днях календаря, включіть в нього смачне гаряче блюдо, запечене в духовці по простому рецептом з фото.

Інгредієнти:

  • картопля – 400 г;
  • борошно – 300 г;
  • гриби – 300 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • масло рослинне – 70 мл;
  • томатна паста – 2 ст. л.;
  • сіль, цукор за смаком;
  • прованські трави, спеції;
  • зелень кропу або петрушки.

Приготування:

  • Очищену картоплю відварюємо, як зазвичай в підсоленій воді, додаємо масло і розминаємо в пюре. Викладаємо в картопляну масу борошно і замішуємо м’яке тісто.

  • Одночасно нарізаємо гриби і цибулю, обсмажуємо до готовності цибулі, охолоджуємо.

  • На харчову плівку викладаємо картопляне тісто тонким шаром, зверху рівномірно розкладаємо остиглу грибну начинку.

  • Звертаємо заготівлю рулетом, нарізаємо на шматочки по 4-5 см і викладаємо у форму для запікання.
  • Заливаємо картопляний рулет з начинкою соусом, приготованим з томатної пасти з окропом, сіллю, цукром і спеціями.

  • Запікаємо страву в духовці при 180 °С протягом 20 хвилин, посипаємо подрібненою зеленню, подаємо до столу.

Гарбузовий крем-суп з кокосовим молоком

У календар свого харчування по днях на Петрів піст в 2020 році неодмінно потрібно включати смачні гарячі перші страви.

Інгредієнти:

  • гарбуз – 500 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • часник – 2 шт.;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • перець;
  • каррі;
  • кокосове молоко – 400 мл;
  • зелень.

Приготування:

  • Цибулю і моркву очищаємо і нарізаємо невеликими шматочками, викладаємо в каструлю.

  • Сюди ж відправляємо нарізану довільними шматочками гарбуз, кладемо лавровий лист. Налийте гарячу воду, доводимо вміст каструлі до кипіння.

  • Відваривши овочі до м’якості, додаємо кокосове молоко і пюрируєм заглибним блендером, прибравши лавровий лист.

  • Розкладаємо суп-пюре по тарілках, посипаємо подрібненим часником і спеціями, додаємо зелень.
  • Подаємо смачний і корисний пісний суп до столу.

Сочевиця з грибами

На Петрів піст в 2020 році включаємо в меню свого харчування по днях календаря смачні, ситні і прості у приготуванні страви.

Інгредієнти:

  • сочевиця – 1 ст.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • гриби лісові (або печериці) – 250 г;
  • масло рослинне – 3 ст. л.;
  • кріп, петрушка;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Сочевицю викладаємо в ємність, у якій будемо її відварювати, додаємо половину масла і півтори-дві склянки окропу (залежить від того, який консистенції бажаємо отримати наше гаряче блюдо).
  • Варимо сочевицю до готовності, вимикаємо нагрівання.

  • Очищені овочі нарізаємо, як зазвичай для обсмажування, проводимо процес термообробки з рештою маслом до отримання приємного аромату і яскравого кольору.
  • Додаємо на сковорідку до овочів нарізані гриби, обсмажуємо разом 5-7 хвилин.

  • Викладаємо на сковорідку сочевицю, обсмажуємо пару хвилин всі разом, додаємо сіль, спеції і перець.

  • Подаємо до столу, прикрасивши подрібненою зеленню.

Пісний салат з печінкою тріски

На Петрів піст в 2020 році в меню харчування по днях календаря варто включити дуже смачний салат з корисною печінкою тріски.

Інгредієнти:

  • картопля – 3 шт.;
  • цибулю зелений – невеликий пучок;
  • огірки – 100 г;
  • печінка тріски – 1 банка;
  • морква – 2 шт.;
  • майонез пісний – 100 г;
  • кріп – пару гілочок.

Приготування:

  1. Моркву і картоплю відварюємо заздалегідь, охолоджуємо і очищаємо, нарізаємо невеликими кубиками.
  2. Печінка тріски змішуємо з парою чайних ложок пісного майонезу.
  3. Всі інгредієнти салату можна просто змішати в салатниці і заправити майонезом або укласти шарами в кулінарне кільце. Першим шаром викладаємо нарізку картоплі, потім дрібно нарізаний зелений лук, промазавши половиною майонезу.
  4. Зверху розподіляємо підготовлену печінку тріски, нарізку моркви, покриваємо майонезом і посипаємо подрібненим кропом.
  5. Огірки нарізаємо соломкою і вкладаємо складовими квадратами, прикрашаючи салат (або за своїм смаком).

Рис з овочами в мультиварці

Просте і дуже смачне блюдо з рису і овочів неодмінно варто включити в меню свого харчування по днях календаря на Петрів піст в 2020 році.

Інгредієнти:

  • кабачки – 500 г;
  • морква – 150 г;
  • цибуля – 150 г;
  • томатна паста – 200 г;
  • перець болгарський – 400 г;
  • рис пропарений – 300 г;
  • вода – 400 г;
  • часник – 2 зубчики;
  • суміш перців;
  • соєвий соус за смаком;
  • масло рослинне по смаку;
  • насіння кунжуту для подачі.

Приготування:

  1. Очищену моркву нарізаємо соломкою середнього розміру, викладаємо в чашу мультиварки, розігріту в режимі «Смаження» з маслом.
  2. Разом з морквою обсмажуємо четвертини кілець цибулі, додаємо соломку болгарського перцю і обсмажуємо до потрібної кондиції 7-8 хвилин.
  3. Готуємо помідори і кабачки, нарізаючи шматочками середнього розміру. Відправляємо овочеву нарізку до вже обсмажених інгредієнтів.
  4. Міняємо режим «Смаження» на «Рис/крупи». Що входить в програму тимчасового відрізка в 30 хвилин буде цілком достатньо для приготування страви.
  5. Викладаємо до овочів промитий рис, додаємо спеції, перець і цілі зубки часнику, закриваємо кришку.
  6. Після звукового сигналу відкриваємо кришку, додаємо соєвий соус, перемішуємо.
  7. Посипавши пісну страву насінням кунжуту, подаємо до столу в гарячому вигляді.

Щоб під час посту зробити своє харчування більш збалансованим і забезпечити організм необхідними речовинами, важливо скласти меню по всіх днях заздалегідь. Вибираємо прості пісні страви з покроковими рецептами з простих продуктів.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь