Щоб приготувати плов по-азербайджанськи, забудьте всі відомі вам способи приготування даної страви з азіатської кухні. Ми сьогодні готуватимемо плов по-новому.
А саме: рис варитимемо окремо від м’яса. Масло використовуємо тільки топлене вершкове! У нашому варіанті рис варять на тонкому прісному коржі, який потім теж подають до столу. Цей коржик називається “казмаг”.
Спільним буде, мабуть, тільки те, що в кінці приготування при подачі плову на стіл ми обов’язково згадаємо зелень і шербет. Шербет в Азербайджані вважають за краще трохи кислуватий, тому зваримо з додаванням кислих фруктів або ягід. Можна додати м’яту для свіжості. Також азербайджанський плов часто прикрашають свіжими зернами гранату.
В Азербайджані плов варять із рибою, овочами, яйцем, з м’ясом баранини чи птиці, а також із фруктами. Сьогодні пропоную вашій увазі плов з бараниною, який називається “Каурма-Плов”.
- Баранина 750 гр.
- Цибуля ріпчаста 5 шт.
- Гранат 1 шт.
- Родзинки ½ ст.
- Масло вершкове 100 гр.
- Борошно пшеничне 200 гр.
- Куряче яйце 1 шт.
- Вода крижана 2 ст. л.
- Сіль за смаком
- Куркума 1 щіпка
- Гарбуз 200 гр.
- Зелень для подачі
- Шербет для подачі
- Для приготування плову азербайджанською нам знадобляться ці продукти.
- Спочатку потрібно ретельно промити рис до “чистої води”.
- Відварити рис до напівготовності, відкинути на друшляк і промити в проточній холодній воді.
- Поки вариться рис, замісити круте, як для локшини, тісто з борошна, яйця та крижаної води.
- Тісто, що вийшло, розкочуємо тонко, як на локшину. Це буде КАЗМАГ.
- Половину рису забарвимо настоєм куркуми. Для цього 1 ст. топленого вершкового масла змішати з 1 ч.л. окропу і в цю суміш додати щіпку куркуми.
- Половину відкладеного рису перемішаємо із цією сумішшю в окремій тарілці.
- Щоб рис зварився повністю, казмагом вистилають дно казана, змастивши попередньо з внутрішньої сторони 1/4 частиною топленого вершкового масла. Після цього покласти на нього половину звареного до напівготовності рису, полити половиною топленого масла, що залишилося. Зверху покласти пофарбований куркумою рис.
- Зверху покласти масло (залишивши приблизно 2 ст.л. для підсмажування м’яса), тонко розрівняти рис, щільно прикрити кришкою і тримати на маленькому вогні до готовності рису.
- Баранину нарізати шматочками.
- Обсмажити на власному жирі з|із| додаванням 2 ст.л. топленої олії на великому вогні до рум’яності.
- Нарізати кубиками цибулю.
- Перекласти в казан або в каструлю з товстими стінками порізану цибулю, подрібнений гарбуз, сік граната, родзинки та підсмажену баранину. Залити все половиною склянки окропу, посолити на смак і тушкувати на невеликому вогні під кришкою 30-45 хв.
- Відварений рис викласти на блюдо, зверху покласти відварене окремо м’ясо з овочами та родзинками.
- Посипати зверху зернами граната.
- КАЗМАГ рвуть на частини та подають до плову. Також до азербайджанського плову подаємо зелень, яка є у нас у будинку: зелена цибуля, м’яту, петрушку чи кінзу.
Я зварила шербет із свіжої м’яти, додавши туди сік лимона, поклала цукор до смаку. Приготування шербету я прогавила, щоб не відволікати вашу увагу від головного.