Меню на Великий піст по днях на 40 днів 2021 року для мирян

Великий піст — серйозне випробування для всіх віруючих, адже їм доведеться відмовитися від звичного способу життя, у тому числі від деяких продуктів харчування. Тому для мирян, хто вперше збирається постити в 2021 році, потрібно правильно підготуватися і скласти меню на 40 днів по днях.

Заборонені та дозволені продукти в піст

Православним, який планують дотримуватися Великий піст 2021 року, щоб скласти меню для мирян по днях на 40 днів, для початку доведеться виключити зі свого звичайного раціону такі групи продуктів:

  • їжу тваринного походження;
  • рибу і морепродукти;
  • молоко і всі види молочної продукції;
  • сир, вершкове масло;
  • яйця;
  • птицю;
  • шоколадні десерти;
  • здобну випічку;
  • алкоголь;
  • кава.

Ще важливе правило, яке не всім мирянам під силу дотримуватися: у піст заборонено переїдати. Незважаючи на те, що доведеться відмовитися від м’яса і молочних продуктів, пісне меню може бути різноманітним, адже в список дозволених продуктів входять:

  • овочі (свіжі, консервовані);
  • фрукти, в тому числі і сухофрукти;
  • ягоди (свіжі, сушені);
  • мед, варення;
  • горіхи;
  • всі види круп;
  • пісна випічка;
  • житній, зерновий хліб;
  • зелень;
  • компоти, морси.

У Великий піст випадає три церковні свята – Благовіщення, Лазарева субота, Вербна неділя. В такі дні дозволено приготувати рибу, морепродукти та випити трохи вина.

Пісні страви

Меню для мирян у Великий піст 2021 року включає пісні, але корисні страви, голодувати не можна. На 40 днів по днях можна вибрати прості рецепти різноманітних страв.

Пісний суп з сочевицею

Багато господинь вже змогли оцінити, наскільки сочевиця смачна і корисна. Її можна використовувати для приготування різних страв, у тому числі зварити з неї пісний поживний суп.

Інгредієнти:

  • 1 солодкий перець;
  • 1 помідор;
  • 1 цибулина;
  • 1 склянку сочевиці;
  • 1 морква;
  • 1 бульба картоплі;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль і перець за смаком;
  • зелень.

Приготування:

  • Спочатку підготуємо всі овочі: солодкий червоний перець, помідори і цибулю нарізаємо дрібними кубиками.

  • З допомогою великої терки подрібнюємо моркву.
  • Невеликими кубиками ріжемо, картоплю, після його промиваємо і замочуємо у холодній воді.

  • У каструлю вливаємо трохи рослинної олії, закладаємо цибулю разом з томатами, перцем і морквою. Все перемішуємо, тушкуємо овочі 10 хвилин.

  • У каструлю з овочами вливаємо гарячу воду, додаємо сіль і перець. Після закипання варимо 5 хвилин.
  • Потім засипаємо сочевицю і після повторного закипання варимо 15 хвилин.
  • Далі відправляємо картоплю варити 5-7 хвилин.

  • Тепер додаємо в суп подрібнений часник і зелень, нагрів вимикаємо і даємо супу настоятися 15 хвилин.

Є різні сорти сочевиці, в цьому рецепті краще використовувати червону. Вона вариться швидко і більш ніжна на смак.

Грибний суп з перловкою

Ще один рецепт першого страви можна включити в пісне меню. Це грибний суп з перловкою, який виходить дуже смачним, густим, ароматним і наваристим. Перловку краще замочити заздалегідь, тоді страва приготується буквально за півгодини.

Інгредієнти:

  • 2,5-3 л води;
  • 300 г заморожених грибів;
  • ½ Склянки перлової крупи;
  • 4-5 бульб картоплі;
  • ½ Цибулина;
  • ½ Моркви;
  • пучок зелені (петрушка, кріп);
  • сіль і перець за смаком;
  • рослинна олія.

Приготування:

  • Перловку заливаємо холодною водою і залишаємо на всю ніч або заливаємо окропом і залишаємо на 2 години.

  • Крупу відкидаємо на друшляк, зливаємо воду і висипаємо в каструлю.
  • Заливаємо чистою водою, доводимо до кипіння, знімаємо піну і варимо при слабкому кипінні.
  • У цей час на сковороді з ложкою олії обсмажуємо гриби, які попередньо розморожуємо і нарізаємо.

  • Перекладаємо гриби в каструлю до перловки, продовжуємо варити.
  • Кубиками нарізаємо картоплю, додаємо в суп, варимо до повної готовності перловки і картоплі, приблизно 30 хвилин.
  • У тій же сковороді, де смажилися гриби, розігріваємо трохи олії і обсмажуємо дрібно порізану половинку цибулини.
  • Потім до цибулі додаємо дрібно нарізану моркву, обсмажуємо овочі ще пару хвилин.

  • Цибулю з морквою перекладаємо в суп і готуємо ще 5-10 хвилин.
  • В кінці суп солимо за смаком, додаємо дрібно посічену зелень, вимикаємо вогонь і даємо страві настоятися.

Смачніше й пахучіше суп виходить з лісовими грибами. Варити можна не тільки з заморожених грибів, але з сушених.

Три рецепти швидких пісних салатів

У Великий піст у 2021 році можна готувати страви з будь-яких овочів і бобів, наприклад, смачні і корисні салати. Пропонуємо кілька рецептів, які можна включити в меню по днях на 40 днів для мирян.

Салат 1

  • 150 г квасолі (консервованої);
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 2 маринованих огірка;
  • сіль за смаком;
  • рослинна олія.

Приготування:

  1. Дрібними кубиками шаткуємо цибулю, подрібнюємо на тертці сиру моркву.
  2. У сковороді розігріваємо трохи рослинної олії, обсмажуємо цибулю до прозорості. Потім додаємо моркву і смажимо до м’якості овочів.
  3. До остиглих овочів додаємо білу консервовану квасолю.
  4. Слідом додаємо нарізані кубиками огірки.
  5. Салат підсолюємо, заправляємо олією.

Квасоля обов’язково потрібно включити в пісне меню, так як боби багаті рослинним білком.

Салат 2

  • 150 г квасолі (консервованої);
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 2-3 шматочка чорного хліба;
  • зелень кінзи і петрушки;
  • 1 зубчик часнику;
  • жменя волоських горіхів;
  • рослинна олія;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • Дрібними кубиками подрібнюємо цибулю пропускаємо через тертку моркву.
  • Скибочки чорного хліба нарізаємо, як на сухарики.
  • Обсмажуємо цибулю з морквою до м’якості.

  • Поки овочі остигають, на сковороді розігріваємо трохи олії і обсмажуємо хліб. При бажанні сухарики можна трохи підсолити.

  • Білу квасолю проціджуємо і перекладаємо до овочів.
  • Слідом додаємо порізану зелень, дрібно подрібнені горіхи.

  • Пропускаємо через прес часник, підсипаємо сіль і перець за смаком, кладемо сухарики. Перемішуємо, заправляємо салат олією.

Для салату можна використовувати і червону консервовану квасолю, але з білими бобами салат виходить більш ніжним на смак.

Салат 3

  • 500 г свіжої капусти;
  • 150 г кукурудзи (консервованої);
  • 1-2 свіжого огірка;
  • пучок зеленої цибулі;
  • рослинна олія;
  • сіль за смаком;
  • лимонний сік.

Приготування:

  1. Капусту дрібно шаткуємо, підсолюємо і легко перетираємо руками до появи соку.
  2. Консервовану кукурудзу проціджуємо і пересипаємо до капусти.
  3. Слідом кладемо нарізані кубиками свіжі огірки і подрібнений зелений лук.
  4. Присмачую салат лимонним соком і заправляємо рослинною олією.

Білокачанну капусту можна замінити пекінською і додати в салат будь-які інші овочі, наприклад, солодкий перець, томати.

Пісні котлети

Пісні котлети – можливість зробити меню в піст різноманітним, смачним і корисним. Такі котлети готують з самих різних інгредієнтів. Пропонуємо одразу кілька варіантів – з капусти, сочевиці і рисові котлети під грибним соусом.

З капусти

  • 800 г капусти;
  • 2 цибулини;
  • 1-2 моркви;
  • 2 ст. л. манної крупи;
  • 6 ст. л. пшона;
  • сіль і перець за смаком;
  • 50 г панірувальних сухарів;
  • зелень кропу;
  • 2-3 ст. рослинної олії.

Приготування:

  • Шматочками нарізаємо білокачанну капусту відварюємо її протягом 2 хвилин в підсоленій воді.
  • Попередньо також у підсоленій воді відварюємо пшоно.
  • Капусту остуджуємо і пропускаємо через м’ясорубку.

  • За допомогою дрібної терки подрібнюємо моркву.
  • В миску з капустою відправляємо морква, пшоно, дрібно нарізану цибулю, а також подрібнену зелень, манку, сіль і перець за смаком.

  • Все добре вимішуємо і залишаємо отриманий фарш на 15 хвилин.
  • З фаршу формуємо котлети, паніруємо в сухарях, кладемо на деко з пергаментом і відправляємо в духовку на 30 хвилин, температура 180 °С.

В паніровку з сухарів можна додати трохи рослинної олії, так котлети виходять ще смачнішими.

З червоної сочевиці

  • 1 склянку червоної сочевиці;
  • 1 морква;
  • 1 картопля;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • зелень;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. куркуми;
  • 0,5 ч. л. мускатного горіха;
  • 0,5 ч. л. чорного перцю;
  • панірувальні сухарі;
  • кунжут;
  • рослинна олія.

Приготування:

  • Попередньо відварюємо сочевицю протягом 10 хвилин, потім воду зливаємо і остуджуємо.
  • Дрібно шаткуємо цибулю і пасеруємо до рум’яного кольору в невеликій кількості олії.

  • Шматочками нарізаємо відварну картоплю і моркву. Дрібно подрібнюємо зубчики часнику.
  • За допомогою блендера перетираємо сочевицю до стану пюре.

  • Аналогічним чином чинимо з картоплею та морквою.
  • З’єднуємо маси, додаємо цибулю, кладемо часник, сіль, перець, мускатний горіх і куркуму. В кінці додаємо дрібно нарізаний кріп, а також перемелені вівсяні пластівці, манку або борошно. Перемішуємо.

  • Ліпимо з фаршу котлети і паніруємо в сухарях, змішаних з кунжутом.

  • Смажимо котлети в невеликій кількості олії до рум’яності.

Котлети можна запекти в духовці, тоді фарш вийде більш в’язким.

З рису під грибним соусом

  • 1 склянку рису;
  • 1,5 ч. л. солі;
  • 70 мл рослинної олії;
  • панірувальні сухарі.

Для соусу:

  • 300 г грибів;
  • 1 цибулина;
  • 100 г родзинок;
  • 100 р кедрових горішків;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 40 мл рослинної олії;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • Висипаємо В каструльку промитий рис, заливаємо його 3 склянками води, солимо і ставимо на вогонь на 25 хвилин.
  • Поки крупа вариться, дрібно подрібнюємо цибулю і шаткуємо пластинками гриби.

  • У сотейнику з розігрітим маслом обсмажуємо до рум’яного кольору цибулю, в процесі обжарювання ріпчастий овоч солимо за смаком.
  • Цибулю викладаємо, а в сотейнику також до рум’яності смажимо гриби.
  • До грибів підсипаємо борошно, перемішуємо і повертаємо цибулю, вливаємо воду.
  • Тепер у сотейник відправляємо кедрові горішки, родзинки. Соус солимо, перчимо, даємо йому покипіти 5 хвилин і вимикаємо вогонь.
  • Зварений рис охолодити, потім ліпимо з нього котлети і обсмажуємо в невеликій кількості олії по 2 хвилини з кожного боку.

  • Готові рисові котлети подаємо з грибним соусом і свіжою зеленню.

Щоб з рису було зручніше формувати котлети, потрібно додати трохи рослинної олії.

Ніжна картопляна запіканка з грибами

У піст можна готувати картопляні запіканки з різними начинками, наприклад, з грибами. Незважаючи на те, що пісне блюдо, воно виходить ситним, дуже смачним і ароматним.

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі;
  • 400 г печериць;
  • 150 г цибулі;
  • 6 ст. л. рослинної олії;
  • сіль, суміш перців за смаком;
  • сушений часник за смаком;
  • хмелі-сунелі за смаком;
  • червона паприка за смаком.

Приготування:

  • Печериці нарізаємо пластинками і викладаємо на суху сковорідку, обсмажуємо до випаровування рідини.
  • Потім до грибів вливаємо 2 ст. ложки олії і додаємо нарізану цибулю чвертькільцями. Смажимо до легкого зарум’янювання. В кінці гриби солимо і перчимо.

  • Картоплю відварюємо до готовності і товкачем розминаємо в пюре.
  • У картопляне пюре вливаємо 2 ст. ложки олії і всипаємо хмелі-сунелі, перемішуємо.

  • Форму змащуємо маслом, злегка присипаємо панірувальними сухарями. Викладаємо половину картопляного пюре і рівномірно розподіляємо.
  • Зверху розкладаємо гриби з цибулею, посипаємо начинку сушеним часником і закриваємо другою частиною картопляного пюре.

  • Поверхню майбутньої запіканки змащуємо рослинною олією, виделкою робимо візерунок і посипаємо червоною паприкою.

  • Відправляємо запіканку в духовку на 20-25 хвилин, температура 200 °С.

Замість хмелі-сунелі в картопляне пюре можна додати каррі для яскравості кольору, смаку і нотки пікантності.

Пісний плов з грибами

В меню для мирян на Великий піст 2021 року можна включити таке блюдо, як плов. Варіантів приготування дуже багато, можна вибирати рецепти по днях на всі 40 днів. Наприклад, готувати плов з овочами, сухофруктами, капустою, нутом або з грибами.

Інгредієнти:

  • 150 г печериць;
  • 300 г рису;
  • 1 цибулина;
  • 2 моркви;
  • 70 г нуту;
  • 100 г родзинок;
  • 1 ст. л. солі;
  • 70 мл рослинної олії;
  • 1 ст. л. приправи для плову;
  • 500 мл води.

Приготування:

  • Дрібними кубиками подрібнюємо цибулю, а ось моркву нарізаємо великими брусочками, так її смак буде більш насиченим.
  • Також великими пластинками шаткуємо печериці.
  • У казані або глибокій сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо до напівготовності гриби.
  • Додаємо до печериць цибулю, трохи солі і смажимо кілька хвилин.
  • Потім додаємо моркву і обсмажуємо ще кілька хвилин.

  • Гриби з овочами посипаємо приправою, перемішуємо.
  • Викладаємо добре промитий ізюм і нут, який потрібно попередньо замочити на ніч.

  • Засипаємо рис, що залишилася сіль, заливаємо гарячою водою.
  • Тушкуємо плов під кришкою протягом 20-25 хвилин.

У цієї приправи для плову обов’язково повинна бути зіра, саме вона надає такої страви східний колорит.

Пісний вишневий пиріг

Для мирян необов’язково дотримуватися суворого посту, як у монастирі, головне, щоб страви були пісними. Тому іноді можна побалувати себе випічкою. Рецептів дуже багато, наприклад, дуже смачний вишневий пиріг.

Інгредієнти:

  • 270 г борошна;
  • 70 г цукру (+ 3 ст. л.);
  • 6 ст. л. води;
  • 7 ст. л. рослинної олії;
  • сіль;
  • сода;
  • 500 р вишні;
  • 1 ст. л. картопляного крохмалю;
  • 70 г мигдальної муки.

Приготування:

  1. У миску просіваємо 200 г борошна, додаємо дрібку солі, 2 ст. л. цукру, вливаємо 6 ст. л. води і 2 ст. л. рослинної олії.
  2. Починаємо замішувати, потім на кінчику ножа додаємо соду і вимішуємо тісто. Обертаємо плівкою і ставимо в прохолодне місце на 1 годину.
  3. З вишні виймаємо кісточки, відкидаємо на сито, а потім змішуємо з ложкою цукру і картопляним крохмалем.
  4. У миску всипаємо залишилася пшеничне борошно разом з мигдальною, а також додаємо 70 г цукру і вливаємо 2 ст. л. олії. Все перемішуємо.
  5. Тісто розкачуємо, перекладаємо у форму, формуємо бортики.
  6. Злегка присипаємо борошном, викладаємо начинку і закриваємо її мигдальною посипкою.
  7. Відправляємо пиріг в духовку на 40 хвилин, температура 180 °С.

Якщо немає мигдальної муки, то третю частину можна заморозити, а потім потерти на тертці поверх начинки.

Як виявилося, меню на 40 днів для мирян у Великий піст 2021 року може бути різноманітним, смачним і корисним. І головне, пам’ятати, що піст — не тільки очищення тіла, але і душі, а також боротьба зі спокусами і спокусами.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь