Великий піст — серйозне випробування для всіх віруючих, адже їм доведеться відмовитися від звичного способу життя, у тому числі від деяких продуктів харчування. Тому для мирян, хто вперше збирається постити в 2021 році, потрібно правильно підготуватися і скласти меню на 40 днів по днях.
Заборонені та дозволені продукти в піст
Православним, який планують дотримуватися Великий піст 2021 року, щоб скласти меню для мирян по днях на 40 днів, для початку доведеться виключити зі свого звичайного раціону такі групи продуктів:
- їжу тваринного походження;
- рибу і морепродукти;
- молоко і всі види молочної продукції;
- сир, вершкове масло;
- яйця;
- птицю;
- шоколадні десерти;
- здобну випічку;
- алкоголь;
- кава.
Ще важливе правило, яке не всім мирянам під силу дотримуватися: у піст заборонено переїдати. Незважаючи на те, що доведеться відмовитися від м’яса і молочних продуктів, пісне меню може бути різноманітним, адже в список дозволених продуктів входять:
- овочі (свіжі, консервовані);
- фрукти, в тому числі і сухофрукти;
- ягоди (свіжі, сушені);
- мед, варення;
- горіхи;
- всі види круп;
- пісна випічка;
- житній, зерновий хліб;
- зелень;
- компоти, морси.
У Великий піст випадає три церковні свята – Благовіщення, Лазарева субота, Вербна неділя. В такі дні дозволено приготувати рибу, морепродукти та випити трохи вина.
Пісні страви
Меню для мирян у Великий піст 2021 року включає пісні, але корисні страви, голодувати не можна. На 40 днів по днях можна вибрати прості рецепти різноманітних страв.
Пісний суп з сочевицею
Багато господинь вже змогли оцінити, наскільки сочевиця смачна і корисна. Її можна використовувати для приготування різних страв, у тому числі зварити з неї пісний поживний суп.
Інгредієнти:
- 1 солодкий перець;
- 1 помідор;
- 1 цибулина;
- 1 склянку сочевиці;
- 1 морква;
- 1 бульба картоплі;
- 2 зубчики часнику;
- сіль і перець за смаком;
- зелень.
Приготування:
- Спочатку підготуємо всі овочі: солодкий червоний перець, помідори і цибулю нарізаємо дрібними кубиками.
- З допомогою великої терки подрібнюємо моркву.
- Невеликими кубиками ріжемо, картоплю, після його промиваємо і замочуємо у холодній воді.
- У каструлю вливаємо трохи рослинної олії, закладаємо цибулю разом з томатами, перцем і морквою. Все перемішуємо, тушкуємо овочі 10 хвилин.
- У каструлю з овочами вливаємо гарячу воду, додаємо сіль і перець. Після закипання варимо 5 хвилин.
- Потім засипаємо сочевицю і після повторного закипання варимо 15 хвилин.
- Далі відправляємо картоплю варити 5-7 хвилин.
- Тепер додаємо в суп подрібнений часник і зелень, нагрів вимикаємо і даємо супу настоятися 15 хвилин.
Є різні сорти сочевиці, в цьому рецепті краще використовувати червону. Вона вариться швидко і більш ніжна на смак.
Грибний суп з перловкою
Ще один рецепт першого страви можна включити в пісне меню. Це грибний суп з перловкою, який виходить дуже смачним, густим, ароматним і наваристим. Перловку краще замочити заздалегідь, тоді страва приготується буквально за півгодини.
Інгредієнти:
- 2,5-3 л води;
- 300 г заморожених грибів;
- ½ Склянки перлової крупи;
- 4-5 бульб картоплі;
- ½ Цибулина;
- ½ Моркви;
- пучок зелені (петрушка, кріп);
- сіль і перець за смаком;
- рослинна олія.
Приготування:
- Перловку заливаємо холодною водою і залишаємо на всю ніч або заливаємо окропом і залишаємо на 2 години.
- Крупу відкидаємо на друшляк, зливаємо воду і висипаємо в каструлю.
- Заливаємо чистою водою, доводимо до кипіння, знімаємо піну і варимо при слабкому кипінні.
- У цей час на сковороді з ложкою олії обсмажуємо гриби, які попередньо розморожуємо і нарізаємо.
- Перекладаємо гриби в каструлю до перловки, продовжуємо варити.
- Кубиками нарізаємо картоплю, додаємо в суп, варимо до повної готовності перловки і картоплі, приблизно 30 хвилин.
- У тій же сковороді, де смажилися гриби, розігріваємо трохи олії і обсмажуємо дрібно порізану половинку цибулини.
- Потім до цибулі додаємо дрібно нарізану моркву, обсмажуємо овочі ще пару хвилин.
- Цибулю з морквою перекладаємо в суп і готуємо ще 5-10 хвилин.
- В кінці суп солимо за смаком, додаємо дрібно посічену зелень, вимикаємо вогонь і даємо страві настоятися.
Смачніше й пахучіше суп виходить з лісовими грибами. Варити можна не тільки з заморожених грибів, але з сушених.
Три рецепти швидких пісних салатів
У Великий піст у 2021 році можна готувати страви з будь-яких овочів і бобів, наприклад, смачні і корисні салати. Пропонуємо кілька рецептів, які можна включити в меню по днях на 40 днів для мирян.
Салат 1
- 150 г квасолі (консервованої);
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 2 маринованих огірка;
- сіль за смаком;
- рослинна олія.
Приготування:
- Дрібними кубиками шаткуємо цибулю, подрібнюємо на тертці сиру моркву.
- У сковороді розігріваємо трохи рослинної олії, обсмажуємо цибулю до прозорості. Потім додаємо моркву і смажимо до м’якості овочів.
- До остиглих овочів додаємо білу консервовану квасолю.
- Слідом додаємо нарізані кубиками огірки.
- Салат підсолюємо, заправляємо олією.
Квасоля обов’язково потрібно включити в пісне меню, так як боби багаті рослинним білком.
Салат 2
- 150 г квасолі (консервованої);
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 2-3 шматочка чорного хліба;
- зелень кінзи і петрушки;
- 1 зубчик часнику;
- жменя волоських горіхів;
- рослинна олія;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Дрібними кубиками подрібнюємо цибулю пропускаємо через тертку моркву.
- Скибочки чорного хліба нарізаємо, як на сухарики.
- Обсмажуємо цибулю з морквою до м’якості.
- Поки овочі остигають, на сковороді розігріваємо трохи олії і обсмажуємо хліб. При бажанні сухарики можна трохи підсолити.
- Білу квасолю проціджуємо і перекладаємо до овочів.
- Слідом додаємо порізану зелень, дрібно подрібнені горіхи.
- Пропускаємо через прес часник, підсипаємо сіль і перець за смаком, кладемо сухарики. Перемішуємо, заправляємо салат олією.
Для салату можна використовувати і червону консервовану квасолю, але з білими бобами салат виходить більш ніжним на смак.
Салат 3
- 500 г свіжої капусти;
- 150 г кукурудзи (консервованої);
- 1-2 свіжого огірка;
- пучок зеленої цибулі;
- рослинна олія;
- сіль за смаком;
- лимонний сік.
Приготування:
- Капусту дрібно шаткуємо, підсолюємо і легко перетираємо руками до появи соку.
- Консервовану кукурудзу проціджуємо і пересипаємо до капусти.
- Слідом кладемо нарізані кубиками свіжі огірки і подрібнений зелений лук.
- Присмачую салат лимонним соком і заправляємо рослинною олією.
Білокачанну капусту можна замінити пекінською і додати в салат будь-які інші овочі, наприклад, солодкий перець, томати.
Пісні котлети
Пісні котлети – можливість зробити меню в піст різноманітним, смачним і корисним. Такі котлети готують з самих різних інгредієнтів. Пропонуємо одразу кілька варіантів – з капусти, сочевиці і рисові котлети під грибним соусом.
З капусти
- 800 г капусти;
- 2 цибулини;
- 1-2 моркви;
- 2 ст. л. манної крупи;
- 6 ст. л. пшона;
- сіль і перець за смаком;
- 50 г панірувальних сухарів;
- зелень кропу;
- 2-3 ст. рослинної олії.
Приготування:
- Шматочками нарізаємо білокачанну капусту відварюємо її протягом 2 хвилин в підсоленій воді.
- Попередньо також у підсоленій воді відварюємо пшоно.
- Капусту остуджуємо і пропускаємо через м’ясорубку.
- За допомогою дрібної терки подрібнюємо моркву.
- В миску з капустою відправляємо морква, пшоно, дрібно нарізану цибулю, а також подрібнену зелень, манку, сіль і перець за смаком.
- Все добре вимішуємо і залишаємо отриманий фарш на 15 хвилин.
- З фаршу формуємо котлети, паніруємо в сухарях, кладемо на деко з пергаментом і відправляємо в духовку на 30 хвилин, температура 180 °С.
В паніровку з сухарів можна додати трохи рослинної олії, так котлети виходять ще смачнішими.
З червоної сочевиці
- 1 склянку червоної сочевиці;
- 1 морква;
- 1 картопля;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- зелень;
- 0,5 ч. л. солі;
- 1 ч. л. куркуми;
- 0,5 ч. л. мускатного горіха;
- 0,5 ч. л. чорного перцю;
- панірувальні сухарі;
- кунжут;
- рослинна олія.
Приготування:
- Попередньо відварюємо сочевицю протягом 10 хвилин, потім воду зливаємо і остуджуємо.
- Дрібно шаткуємо цибулю і пасеруємо до рум’яного кольору в невеликій кількості олії.
- Шматочками нарізаємо відварну картоплю і моркву. Дрібно подрібнюємо зубчики часнику.
- За допомогою блендера перетираємо сочевицю до стану пюре.
- Аналогічним чином чинимо з картоплею та морквою.
- З’єднуємо маси, додаємо цибулю, кладемо часник, сіль, перець, мускатний горіх і куркуму. В кінці додаємо дрібно нарізаний кріп, а також перемелені вівсяні пластівці, манку або борошно. Перемішуємо.
- Ліпимо з фаршу котлети і паніруємо в сухарях, змішаних з кунжутом.
- Смажимо котлети в невеликій кількості олії до рум’яності.
Котлети можна запекти в духовці, тоді фарш вийде більш в’язким.
З рису під грибним соусом
- 1 склянку рису;
- 1,5 ч. л. солі;
- 70 мл рослинної олії;
- панірувальні сухарі.
Для соусу:
- 300 г грибів;
- 1 цибулина;
- 100 г родзинок;
- 100 р кедрових горішків;
- 1 ст. л. борошна;
- 40 мл рослинної олії;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Висипаємо В каструльку промитий рис, заливаємо його 3 склянками води, солимо і ставимо на вогонь на 25 хвилин.
- Поки крупа вариться, дрібно подрібнюємо цибулю і шаткуємо пластинками гриби.
- У сотейнику з розігрітим маслом обсмажуємо до рум’яного кольору цибулю, в процесі обжарювання ріпчастий овоч солимо за смаком.
- Цибулю викладаємо, а в сотейнику також до рум’яності смажимо гриби.
- До грибів підсипаємо борошно, перемішуємо і повертаємо цибулю, вливаємо воду.
- Тепер у сотейник відправляємо кедрові горішки, родзинки. Соус солимо, перчимо, даємо йому покипіти 5 хвилин і вимикаємо вогонь.
- Зварений рис охолодити, потім ліпимо з нього котлети і обсмажуємо в невеликій кількості олії по 2 хвилини з кожного боку.
- Готові рисові котлети подаємо з грибним соусом і свіжою зеленню.
Щоб з рису було зручніше формувати котлети, потрібно додати трохи рослинної олії.
Ніжна картопляна запіканка з грибами
У піст можна готувати картопляні запіканки з різними начинками, наприклад, з грибами. Незважаючи на те, що пісне блюдо, воно виходить ситним, дуже смачним і ароматним.
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі;
- 400 г печериць;
- 150 г цибулі;
- 6 ст. л. рослинної олії;
- сіль, суміш перців за смаком;
- сушений часник за смаком;
- хмелі-сунелі за смаком;
- червона паприка за смаком.
Приготування:
- Печериці нарізаємо пластинками і викладаємо на суху сковорідку, обсмажуємо до випаровування рідини.
- Потім до грибів вливаємо 2 ст. ложки олії і додаємо нарізану цибулю чвертькільцями. Смажимо до легкого зарум’янювання. В кінці гриби солимо і перчимо.
- Картоплю відварюємо до готовності і товкачем розминаємо в пюре.
- У картопляне пюре вливаємо 2 ст. ложки олії і всипаємо хмелі-сунелі, перемішуємо.
- Форму змащуємо маслом, злегка присипаємо панірувальними сухарями. Викладаємо половину картопляного пюре і рівномірно розподіляємо.
- Зверху розкладаємо гриби з цибулею, посипаємо начинку сушеним часником і закриваємо другою частиною картопляного пюре.
- Поверхню майбутньої запіканки змащуємо рослинною олією, виделкою робимо візерунок і посипаємо червоною паприкою.
- Відправляємо запіканку в духовку на 20-25 хвилин, температура 200 °С.
Замість хмелі-сунелі в картопляне пюре можна додати каррі для яскравості кольору, смаку і нотки пікантності.
Пісний плов з грибами
В меню для мирян на Великий піст 2021 року можна включити таке блюдо, як плов. Варіантів приготування дуже багато, можна вибирати рецепти по днях на всі 40 днів. Наприклад, готувати плов з овочами, сухофруктами, капустою, нутом або з грибами.
Інгредієнти:
- 150 г печериць;
- 300 г рису;
- 1 цибулина;
- 2 моркви;
- 70 г нуту;
- 100 г родзинок;
- 1 ст. л. солі;
- 70 мл рослинної олії;
- 1 ст. л. приправи для плову;
- 500 мл води.
Приготування:
- Дрібними кубиками подрібнюємо цибулю, а ось моркву нарізаємо великими брусочками, так її смак буде більш насиченим.
- Також великими пластинками шаткуємо печериці.
- У казані або глибокій сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо до напівготовності гриби.
- Додаємо до печериць цибулю, трохи солі і смажимо кілька хвилин.
- Потім додаємо моркву і обсмажуємо ще кілька хвилин.
- Гриби з овочами посипаємо приправою, перемішуємо.
- Викладаємо добре промитий ізюм і нут, який потрібно попередньо замочити на ніч.
- Засипаємо рис, що залишилася сіль, заливаємо гарячою водою.
- Тушкуємо плов під кришкою протягом 20-25 хвилин.
У цієї приправи для плову обов’язково повинна бути зіра, саме вона надає такої страви східний колорит.
Пісний вишневий пиріг
Для мирян необов’язково дотримуватися суворого посту, як у монастирі, головне, щоб страви були пісними. Тому іноді можна побалувати себе випічкою. Рецептів дуже багато, наприклад, дуже смачний вишневий пиріг.
Інгредієнти:
- 270 г борошна;
- 70 г цукру (+ 3 ст. л.);
- 6 ст. л. води;
- 7 ст. л. рослинної олії;
- сіль;
- сода;
- 500 р вишні;
- 1 ст. л. картопляного крохмалю;
- 70 г мигдальної муки.
Приготування:
- У миску просіваємо 200 г борошна, додаємо дрібку солі, 2 ст. л. цукру, вливаємо 6 ст. л. води і 2 ст. л. рослинної олії.
- Починаємо замішувати, потім на кінчику ножа додаємо соду і вимішуємо тісто. Обертаємо плівкою і ставимо в прохолодне місце на 1 годину.
- З вишні виймаємо кісточки, відкидаємо на сито, а потім змішуємо з ложкою цукру і картопляним крохмалем.
- У миску всипаємо залишилася пшеничне борошно разом з мигдальною, а також додаємо 70 г цукру і вливаємо 2 ст. л. олії. Все перемішуємо.
- Тісто розкачуємо, перекладаємо у форму, формуємо бортики.
- Злегка присипаємо борошном, викладаємо начинку і закриваємо її мигдальною посипкою.
- Відправляємо пиріг в духовку на 40 хвилин, температура 180 °С.
Якщо немає мигдальної муки, то третю частину можна заморозити, а потім потерти на тертці поверх начинки.
Як виявилося, меню на 40 днів для мирян у Великий піст 2021 року може бути різноманітним, смачним і корисним. І головне, пам’ятати, що піст — не тільки очищення тіла, але і душі, а також боротьба зі спокусами і спокусами.