Всі звикли, що свято належить зустрічати з великою кількістю ситних закусок з майонезом. Напередодні Великого Посту актуальною буде добірку смачних пісних страв на святковий стіл за простими рецептами з фото.
Різотто з овочами
Потрібно дотримуватися тонкощі, які роблять крупу особливо смачною. Так, рис не перед варінням промивають і обов’язково обсмажують в олії перед додаванням бульйону або води.
Також при приготуванні можна використовувати як заморожені напівфабрикати, так і свіжі овочі, попередньо проварені до напівготовності.
Необхідні продукти:
- 1 ст. круглого рису;
- 1 середня морквина;
- 2 стиглих томатів;
- 1 невелика ріпчаста цибулина;
- 1-2 часникових зубки;
- 150 г замороженої або свіжої стручкової квасолі;
- 100 г зеленого горошку;
- 150 г суцвіть броколі;
- 3 ст. л. оливкової або будь-якого іншого рафінованої олії;
- 80 мл сухого білого вина;
- кухонна сіль і мелений чорний перець – за смаком та бажанням.
Як готувати:
- Цибулину дрібно нашаткувати. Обсмажити шматочки на розігрітій рослинній олії.
- Поки сковорода робить свою справу, очистити часникові часточки, їх розчавити плоскою стороною ножа і відправити до цибулі.
- Моркви нарізати дрібними шматочками. Викласти до зажарки і перемішати. Зменшити вогонь до мінімального, щоб морква не підгоріла.
- Як тільки масло на сковорідці отримає колір від коренеплоду, стане жовтуватим, висипати сюди ж крупу. Перемішати і витримати до прозорості рисак.
- Влити вино, тримати на вогні, поки напій не випарується повністю.
- За цей час помідори дрібно нашаткувати. Відправити на сковорідку до рису, поперчити і посолити за смаком.
- Влити до загальної маси 300 мл гарячої води, перемішати. Залишити на плиті під кришкою на 10 хвилин.
- Додати з інтервалом в 10 хвилин інші овочі – квасоля, брокколі і горошок, щоразу перемішуючи різотто.
Дати настоятися хвилин 15 після приготування, подавати до святкового столу просту і смачну пісну страву можна самостійно, а можна доповнити різними салатами. За цим рецептом з фото частування вистачить на сім’ю з 4-х осіб
Горохові котлети
Бобові не даремно вважаються замінниками м’яса, за вмістом білка вони нічим не поступаються продуктам тваринного походження. За цим рецептом з фото можна приготувати смачне і просте блюдо на святковий стіл напередодні Великого Посту.
Необхідні продукти:
- 2 ст. сухого гороху;
- 1 ріпчаста цибулина;
- 2 середніх морквини;
- 6 ст. л. рафінованої рослинної олії;
- кухонна сіль – за смаком;
- 6 ст. л. манної крупи;
- 2-3 часникових зубчиків;
- 3 ст. питної води.
Як готувати:
- Замочити горох з вечора в холодній воді. Попередньо варто перебрати його від сміття.
- Кілька разів боби промити у холодній проточній воді. Залити окропом, поставити на вогонь. Варити до готовності бобів, періодично знімаючи піну.
- Поки готується основа для котлет, очистити цибулю і моркву. Коренеплід натерти на тертці з малими отворами. Цибулину нашаткувати дрібними кубиками.
- Обсмажити в розігрітій рослинній олії до м’якості по черзі.
- Очищений часник розчавити ножем і дрібно порубати, відправити на сковорідку. Через кілька хвилин вимкнути вогонь, дати овочам повністю охолонути.
- До цього часу боби повністю розваряться, перетворившись в густе пюре. Його треба посолити і поперчити за смаком.
- Засмажку змішати і горохове пюре, додати сюди ж манку.
- Готову масу відставити убік на чверть години, щоб крупа увібрала в себе вологу.
- Розігріти олію на сковорідці з товстим дном. Формувати з горохового фаршу котлети середньої величини і смажити їх з двох боків до рум’яної скоринки, як показано на фото до рецепту.
- Подавати смачне і просте пісна страва до святкового столу можна з грибним соусом або рисовим гарніром.
Пісні голубці з гречкою і грибами
В пост таке просте блюдо на святковому столі виглядає особливо апетитно. За рецептом з фото смачне частування приготувати нескладно, його родзинка – використання пекінської капусти замість білокочанного овоча.
Необхідні продукти:
- 1 головка пекінської капусти;
- 2 ст. готової зеленої крупи;
- 2 середніх морквини;
- 4 ріпчатих цибулини;
- 300 гр. свіжих або заморожених грибів;
- 1 ст. л. томатної пасти;
- 1 ст. томатного соусу без добавок;
- кухонна сіль, мелений чорний перець і насіння коріандру – за смаком і бажанням.
Як готувати:
- Попередньо відварити гречку до готовності, дати їй охолонути.
- У качана капусти зрізати тверду основу на 6-7 див, злегка притиснути долонею і прокатати по столу. Так листя відстануть один від одного.
- Акуратно розібрати головку, злегка відбити молоточком ущільнені місця.
- Скласти листя в каструлю, залити окропом на 10 хвилин. Відкинути заготовку на сито, дати стекти воді і охолодити при кімнатній температурі.
- Відварити до готовності лісові гриби, при необхідності нарізати їх великими шматочками.
- Обсмажити добавку на рослинній олії, відправити в кашу.
- Очищену цибулю нашаткувати середніми кубиками, підготовлену моркву натерти на крупній тертці.
- Розділити овочі для засмажки на 2 рівні частини.
- Посмажити половину цибулі та моркви на рослинній олії, заправити спеціями. Другу частину засмажки змішати з томатною пастою і соусом.
- Для начинки змішати яйця з морквою та цибулею, пасерованими без томатної заправки.
- На дно підходящої вогнетривкої каструлі викласти кілька ложок томатної заправки.
- Згорнути голубці, як показано на фото до рецепту, щільно укласти в підготовлену ємність.
- Зверху знову промазати томатною заправкою. Таким чином наповнити каструлю вщерть. Останньою частиною заправки з томатами накрити голубці.
- Відправити каструлю, накривши блюдо кришкою, в духовку на 40 хвилин. При температурі 180 градусів вода може випаруватися, тому час від часу варто заглядати в каструлю і при необхідності підливати рідину невеликими порціями.
Подавати просту і смачну пісну страву до святкового столу можна відразу.
Грибна солянка
Взимку на святковий стіл можна поставити просте і ситне блюдо, яке зігріє душу і тіло в холодний морозний день. Рецепт з покроковим фото підкаже, як приготувати ситне частування легко і просто.
Необхідні продукти:
- 300 г печериць або глив;
- 50 г сушених білих грибів;
- по 1 шт. свіжої моркви і ріпчастої цибулі;
- 3 ст. л. томатної пасти;
- 1 банка маслин без кісточок;
- 3 солоних огірка;
- 2 ч. л. пшеничного борошна;
- по 3 шт. лаврового листа і зубців часнику;
- 1 пучок свіжої зелені, мелений чорний перець і сіль – за смаком та бажанням;
- 2 л питної або фільтрованої води;
- рослинна олія – для смаження овочів.
Як готувати:
- Попередньо замочити сушені боровики на годину в холодній воді, відварити до готовності.
- Очистити моркву і цибулю, коренеплід натерти на крупній тертці. Ріпчасту овоч нашаткувати дрібними кубиками, відправити в розігріту олію на сковорідку.
- Сюди ж додати морквяну стружку, підсмажити до розм’якшення.
- Змішати з овочами томатну пасту, прогріти близько 5 хвилин.
- Вмішати в зажарку борошно, прогріти на маленькому вогні близько години. Влити кілька ложок грибного бульйону і довести до кипіння, перемішуючи час від часу.
- Очистити від лушпиння часнику, розчавити його плоскою стороною ножа, дрібно порубати. Відправити заготовку в окрему сковорідку з розігрітою рослинною олією. Сюди ж через хвилину додати відварені гриби разом з промитими і порізаними печерицями (вешенкой). Тримати на маленькому вогні без кришки, поки не випарується вся рідина.
- Томатну заправку викласти в каструлю для варива, сюди ж додати солоні огірки, шинковані дрібними кубиками або тонкими півкільцями.
- Довести до кипіння, викласти в загальну ємність гриби і приправи зі спеціями.
- Проварити близько 10 хвилин при слабкому нагріванні.
- Дрібними колечками маслини порізати, з’єднати з іншими компонентами.
- Після закипання витримати на повільному вогні ще хвилину і вимкнути плиту.
- Вийняти лаврові листочки з супу, накрити кришкою і дати настоятися близько півгодини.
Подавати цю смачну пісну страву на святковий стіл, прикрасивши його дрібно нарубаними молодими пір’ям лука, як показано на фото до рецепту.
Лимонний пісний пиріг
В якості добавки до простого тіста в цьому рецепті з покроковими фото використовується курага. Тому перш ніж готувати смачну страву на святковий стіл, сухофрукти бажано замочити в окропі хоча б на півгодини.
Необхідні продукти:
- 1 склянку пшеничного борошна вищого сорту;
- 4 ст. л. рафінованої олії;
- 1 великий лимон;
- 2 жмені волоських горіхів без шкарлупи;
- 6 шт. кураги;
- 1/2 ч. л. харчової соди;
- 0,5 ст. фільтрованої води.
Як готувати:
- Пропарені абрикоси вийняти з води і нарізати дрібними кубиками.
- Натерти на тертці з дрібними отворами жовту шкірку лимона. Видавити в ємність для тіста сік половини цитруса. Сюди ж влити воду і відміряти рослинну олію. Додати цедру, всипати цукор, ретельно розмішати.
- Соду відміряти в муку просіяти все разом до решти інгредієнтів. Замісити тісто.
- Змастити відповідну форму для випічки рослинною олією, викласти тісто. Розрівняти поверхню заготовки зворотною стороною великої ложки.
- Висипати зверху горіхи упереміш з курагою, злегка увібгати їх в м’яку основу.
- Випікати ароматне і смачне блюдо на святковий стіл з пісних продуктів в духовці при температурі 180 градусів до появи рум’яної скоринки.
Частування, спечене за цим рецептом з покроковими фото, нарізати порційними шматочками і присипати просіяного цукровою пудрою.
Фруктові мафіни
Абсолютно новий, незаяложений варіант приготування десерту, підходить для святкового столу. Ніжні, ароматні кекси по цьому рецепту з покроковими фото особливо подобаються малюкам з-за шматочків персика в солодкому, повітряному тесті.
Необхідні продукти:
- 250 р пшеничного борошна;
- 250 г консервованих персиків;
- 100 г цукру;
- 100 мл рафінованої рослинної олії;
- 2 с. л. розпушувача;
- 1 ч. л. ванільного цукру або щіпка чистої спеції;
- 0,5 год .л. кухонної солі.
Як готувати:
- В спеціальні формочки вкласти паперові гофровані вставки, щоб мафіни можна було легко вийняти з посуду.
- Дістати половинки фруктів з компоту, розбити їх блендером в пюре. Влити сюди ж масло, віночком розбити масу до однорідності.
- В окрему миску просіяти борошно, змішану з розпушувачем. Сюди ж відправити сіль і ванільний цукор, зробити в сухій масі невелике поглиблення.
- Вливаючи персикове пюре тонкою цівкою в ямку в борошні, замісити тісто. Воно не повинно бути крутим.
- Наповнити формочки заготівлею до половини.
- Відправити кекси в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів, на 20-25 хвилин.
- При подачі ласощі можна присипати просіяного цукровою пудрою.
Ситні млинці на мінеральній воді
Таке апетитні ласощі можна їсти з медом або варенням. А можна нафарширувати млинці смаженими грибами з картоплею або гречаною кашею з цибулею і морквою.
Необхідні продукти:
- 1 склянку пшеничного борошна;
- третина ч. л. кухонної солі;
- 1 ст. л. цукру;
- 550 мл будь-якої газованої води;
- 3-5 ст. л. рафінованої олії.
Як готувати:
- Змішати віночком до підходящої миски сухі інгредієнти.
- Вливати тонкою цівкою в миску газовану воду, швидко перемішуючи масу виделкою або спеціальним пристосуванням, можна використовувати ручний міксер на малих обертах.
- Додати сюди ж рослинну олію, знову перемішати тісто ложкою до однорідності. Дати масі відстоятися близько півгодини.
- Нагріти млинцеву сковорідку чи чавунний посуд з товстим дном на вогні, змастити її невеликою кількістю рослинної олії.
- Ополоником виливати тісто на розігріту поверхню, повертаючи її в різні сторони, щоб рівномірно розподілити тісто.
- Перевернути виріб на інший бік, коли краї підрум’яняться.
- Через 30 хвилин перекласти млинець на тарілку.
Наступні порції готувати таким же чином, тільки сковорідку змащувати вже не потрібно.