Прості і смачні рецепти святкових пісних страв

Всі звикли, що свято належить зустрічати з великою кількістю ситних закусок з майонезом. Напередодні Великого Посту актуальною буде добірку смачних пісних страв на святковий стіл за простими рецептами з фото.

Різотто з овочами

Потрібно дотримуватися тонкощі, які роблять крупу особливо смачною. Так, рис не перед варінням промивають і обов’язково обсмажують в олії перед додаванням бульйону або води.

Також при приготуванні можна використовувати як заморожені напівфабрикати, так і свіжі овочі, попередньо проварені до напівготовності.

Необхідні продукти:

  • 1 ст. круглого рису;
  • 1 середня морквина;
  • 2 стиглих томатів;
  • 1 невелика ріпчаста цибулина;
  • 1-2 часникових зубки;
  • 150 г замороженої або свіжої стручкової квасолі;
  • 100 г зеленого горошку;
  • 150 г суцвіть броколі;
  • 3 ст. л. оливкової або будь-якого іншого рафінованої олії;
  • 80 мл сухого білого вина;
  • кухонна сіль і мелений чорний перець – за смаком та бажанням.

Як готувати:

  • Цибулину дрібно нашаткувати. Обсмажити шматочки на розігрітій рослинній олії.
  • Поки сковорода робить свою справу, очистити часникові часточки, їх розчавити плоскою стороною ножа і відправити до цибулі.

  • Моркви нарізати дрібними шматочками. Викласти до зажарки і перемішати. Зменшити вогонь до мінімального, щоб морква не підгоріла.
  • Як тільки масло на сковорідці отримає колір від коренеплоду, стане жовтуватим, висипати сюди ж крупу. Перемішати і витримати до прозорості рисак.

  • Влити вино, тримати на вогні, поки напій не випарується повністю.
  • За цей час помідори дрібно нашаткувати. Відправити на сковорідку до рису, поперчити і посолити за смаком.
  • Влити до загальної маси 300 мл гарячої води, перемішати. Залишити на плиті під кришкою на 10 хвилин.

  • Додати з інтервалом в 10 хвилин інші овочі – квасоля, брокколі і горошок, щоразу перемішуючи різотто.

Дати настоятися хвилин 15 після приготування, подавати до святкового столу просту і смачну пісну страву можна самостійно, а можна доповнити різними салатами. За цим рецептом з фото частування вистачить на сім’ю з 4-х осіб

Горохові котлети

Бобові не даремно вважаються замінниками м’яса, за вмістом білка вони нічим не поступаються продуктам тваринного походження. За цим рецептом з фото можна приготувати смачне і просте блюдо на святковий стіл напередодні Великого Посту.

Необхідні продукти:

  • 2 ст. сухого гороху;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • 2 середніх морквини;
  • 6 ст. л. рафінованої рослинної олії;
  • кухонна сіль – за смаком;
  • 6 ст. л. манної крупи;
  • 2-3 часникових зубчиків;
  • 3 ст. питної води.

Як готувати:

  • Замочити горох з вечора в холодній воді. Попередньо варто перебрати його від сміття.

  • Кілька разів боби промити у холодній проточній воді. Залити окропом, поставити на вогонь. Варити до готовності бобів, періодично знімаючи піну.
  • Поки готується основа для котлет, очистити цибулю і моркву. Коренеплід натерти на тертці з малими отворами. Цибулину нашаткувати дрібними кубиками.
  • Обсмажити в розігрітій рослинній олії до м’якості по черзі.

  • Очищений часник розчавити ножем і дрібно порубати, відправити на сковорідку. Через кілька хвилин вимкнути вогонь, дати овочам повністю охолонути.
  • До цього часу боби повністю розваряться, перетворившись в густе пюре. Його треба посолити і поперчити за смаком.

  • Засмажку змішати і горохове пюре, додати сюди ж манку.

  • Готову масу відставити убік на чверть години, щоб крупа увібрала в себе вологу.
  • Розігріти олію на сковорідці з товстим дном. Формувати з горохового фаршу котлети середньої величини і смажити їх з двох боків до рум’яної скоринки, як показано на фото до рецепту.
  • Подавати смачне і просте пісна страва до святкового столу можна з грибним соусом або рисовим гарніром.

Пісні голубці з гречкою і грибами

В пост таке просте блюдо на святковому столі виглядає особливо апетитно. За рецептом з фото смачне частування приготувати нескладно, його родзинка – використання пекінської капусти замість білокочанного овоча.

Необхідні продукти:

  • 1 головка пекінської капусти;
  • 2 ст. готової зеленої крупи;
  • 2 середніх морквини;
  • 4 ріпчатих цибулини;
  • 300 гр. свіжих або заморожених грибів;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • 1 ст. томатного соусу без добавок;
  • кухонна сіль, мелений чорний перець і насіння коріандру – за смаком і бажанням.

Як готувати:

  • Попередньо відварити гречку до готовності, дати їй охолонути.
  • У качана капусти зрізати тверду основу на 6-7 див, злегка притиснути долонею і прокатати по столу. Так листя відстануть один від одного.
  • Акуратно розібрати головку, злегка відбити молоточком ущільнені місця.
  • Скласти листя в каструлю, залити окропом на 10 хвилин. Відкинути заготовку на сито, дати стекти воді і охолодити при кімнатній температурі.
  • Відварити до готовності лісові гриби, при необхідності нарізати їх великими шматочками.
  • Обсмажити добавку на рослинній олії, відправити в кашу.
  • Очищену цибулю нашаткувати середніми кубиками, підготовлену моркву натерти на крупній тертці.

  • Розділити овочі для засмажки на 2 рівні частини.
  • Посмажити половину цибулі та моркви на рослинній олії, заправити спеціями. Другу частину засмажки змішати з томатною пастою і соусом.
  • Для начинки змішати яйця з морквою та цибулею, пасерованими без томатної заправки.
  • На дно підходящої вогнетривкої каструлі викласти кілька ложок томатної заправки.

  • Згорнути голубці, як показано на фото до рецепту, щільно укласти в підготовлену ємність.

  • Зверху знову промазати томатною заправкою. Таким чином наповнити каструлю вщерть. Останньою частиною заправки з томатами накрити голубці.

  • Відправити каструлю, накривши блюдо кришкою, в духовку на 40 хвилин. При температурі 180 градусів вода може випаруватися, тому час від часу варто заглядати в каструлю і при необхідності підливати рідину невеликими порціями.

Подавати просту і смачну пісну страву до святкового столу можна відразу.

Грибна солянка

Взимку на святковий стіл можна поставити просте і ситне блюдо, яке зігріє душу і тіло в холодний морозний день. Рецепт з покроковим фото підкаже, як приготувати ситне частування легко і просто.

Необхідні продукти:

  • 300 г печериць або глив;
  • 50 г сушених білих грибів;
  • по 1 шт. свіжої моркви і ріпчастої цибулі;
  • 3 ст. л. томатної пасти;
  • 1 банка маслин без кісточок;
  • 3 солоних огірка;
  • 2 ч. л. пшеничного борошна;
  • по 3 шт. лаврового листа і зубців часнику;
  • 1 пучок свіжої зелені, мелений чорний перець і сіль – за смаком та бажанням;
  • 2 л питної або фільтрованої води;
  • рослинна олія – для смаження овочів.

Як готувати:

  • Попередньо замочити сушені боровики на годину в холодній воді, відварити до готовності.

  • Очистити моркву і цибулю, коренеплід натерти на крупній тертці. Ріпчасту овоч нашаткувати дрібними кубиками, відправити в розігріту олію на сковорідку.
  • Сюди ж додати морквяну стружку, підсмажити до розм’якшення.
  • Змішати з овочами томатну пасту, прогріти близько 5 хвилин.

  • Вмішати в зажарку борошно, прогріти на маленькому вогні близько години. Влити кілька ложок грибного бульйону і довести до кипіння, перемішуючи час від часу.
  • Очистити від лушпиння часнику, розчавити його плоскою стороною ножа, дрібно порубати. Відправити заготовку в окрему сковорідку з розігрітою рослинною олією. Сюди ж через хвилину додати відварені гриби разом з промитими і порізаними печерицями (вешенкой). Тримати на маленькому вогні без кришки, поки не випарується вся рідина.
  • Томатну заправку викласти в каструлю для варива, сюди ж додати солоні огірки, шинковані дрібними кубиками або тонкими півкільцями.

  • Довести до кипіння, викласти в загальну ємність гриби і приправи зі спеціями.
  • Проварити близько 10 хвилин при слабкому нагріванні.
  • Дрібними колечками маслини порізати, з’єднати з іншими компонентами.
  • Після закипання витримати на повільному вогні ще хвилину і вимкнути плиту.

  • Вийняти лаврові листочки з супу, накрити кришкою і дати настоятися близько півгодини.

Подавати цю смачну пісну страву на святковий стіл, прикрасивши його дрібно нарубаними молодими пір’ям лука, як показано на фото до рецепту.

Лимонний пісний пиріг

В якості добавки до простого тіста в цьому рецепті з покроковими фото використовується курага. Тому перш ніж готувати смачну страву на святковий стіл, сухофрукти бажано замочити в окропі хоча б на півгодини.

Необхідні продукти:

  • 1 склянку пшеничного борошна вищого сорту;
  • 4 ст. л. рафінованої олії;
  • 1 великий лимон;
  • 2 жмені волоських горіхів без шкарлупи;
  • 6 шт. кураги;
  • 1/2 ч. л. харчової соди;
  • 0,5 ст. фільтрованої води.

Як готувати:

  • Пропарені абрикоси вийняти з води і нарізати дрібними кубиками.

  • Натерти на тертці з дрібними отворами жовту шкірку лимона. Видавити в ємність для тіста сік половини цитруса. Сюди ж влити воду і відміряти рослинну олію. Додати цедру, всипати цукор, ретельно розмішати.
  • Соду відміряти в муку просіяти все разом до решти інгредієнтів. Замісити тісто.

  • Змастити відповідну форму для випічки рослинною олією, викласти тісто. Розрівняти поверхню заготовки зворотною стороною великої ложки.
  • Висипати зверху горіхи упереміш з курагою, злегка увібгати їх в м’яку основу.

  • Випікати ароматне і смачне блюдо на святковий стіл з пісних продуктів в духовці при температурі 180 градусів до появи рум’яної скоринки.

Частування, спечене за цим рецептом з покроковими фото, нарізати порційними шматочками і присипати просіяного цукровою пудрою.

Фруктові мафіни

Абсолютно новий, незаяложений варіант приготування десерту, підходить для святкового столу. Ніжні, ароматні кекси по цьому рецепту з покроковими фото особливо подобаються малюкам з-за шматочків персика в солодкому, повітряному тесті.

Необхідні продукти:

  • 250 р пшеничного борошна;
  • 250 г консервованих персиків;
  • 100 г цукру;
  • 100 мл рафінованої рослинної олії;
  • 2 с. л. розпушувача;
  • 1 ч. л. ванільного цукру або щіпка чистої спеції;
  • 0,5 год .л. кухонної солі.

Як готувати:

  • В спеціальні формочки вкласти паперові гофровані вставки, щоб мафіни можна було легко вийняти з посуду.
  • Дістати половинки фруктів з компоту, розбити їх блендером в пюре. Влити сюди ж масло, віночком розбити масу до однорідності.

  • В окрему миску просіяти борошно, змішану з розпушувачем. Сюди ж відправити сіль і ванільний цукор, зробити в сухій масі невелике поглиблення.

  • Вливаючи персикове пюре тонкою цівкою в ямку в борошні, замісити тісто. Воно не повинно бути крутим.
  • Наповнити формочки заготівлею до половини.

  • Відправити кекси в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів, на 20-25 хвилин.
  • При подачі ласощі можна присипати просіяного цукровою пудрою.

Ситні млинці на мінеральній воді

Таке апетитні ласощі можна їсти з медом або варенням. А можна нафарширувати млинці смаженими грибами з картоплею або гречаною кашею з цибулею і морквою.

Необхідні продукти:

  • 1 склянку пшеничного борошна;
  • третина ч. л. кухонної солі;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 550 мл будь-якої газованої води;
  • 3-5 ст. л. рафінованої олії.

Як готувати:

  1. Змішати віночком до підходящої миски сухі інгредієнти.
  2. Вливати тонкою цівкою в миску газовану воду, швидко перемішуючи масу виделкою або спеціальним пристосуванням, можна використовувати ручний міксер на малих обертах.
  3. Додати сюди ж рослинну олію, знову перемішати тісто ложкою до однорідності. Дати масі відстоятися близько півгодини.
  4. Нагріти млинцеву сковорідку чи чавунний посуд з товстим дном на вогні, змастити її невеликою кількістю рослинної олії.
  5. Ополоником виливати тісто на розігріту поверхню, повертаючи її в різні сторони, щоб рівномірно розподілити тісто.
  6. Перевернути виріб на інший бік, коли краї підрум’яняться.
  7. Через 30 хвилин перекласти млинець на тарілку.

Наступні порції готувати таким же чином, тільки сковорідку змащувати вже не потрібно.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь