Рецепти швидких і смачних пісних супів на Великий піст 2020

пісні супи
Час приготування: 45 хв

У 2020 році початок Великого посту припадає на 2 березня. Завдяки різноманітним рецептам пісних супів швидкого приготування в період стриманості теж можна смачно харчуватися.

РОЗСОЛЬНИК

Пісний варіант цього супу не менш смачний, ніж з м’ясом. Для різноманітності неодмінно варто спробувати його приготувати.

Інгредієнти:

  • квасоля – 1 склянка;
  • картопля – 3 шт.;
  • солоні огірки – 4-5 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • вода – 2 літри;
  • томатна паста – 1 ст. л.;
  • сіль, цукор, перець – за смаком;
  • олія соняшникова – 3 ст. л.;
  • приправи і зелень – за смаком.

Приготування:

  • Ретельно промиваємо квасолю, заливаємо водою так, щоб вона повністю покрила боби і залишаємо на 4-6 годин, а краще на ніч. На наступний день варимо приблизно 20-30 хвилин (залежно від сорту).

  • Очищену, промиту картоплю нарізаємо скибочками, з’єднайте з квасолею.

  • Очищаємо, промиваємо овочі. Нарізану цибулю обсмажуємо до прозорості на олії. Відправляємо на сковорідку терту моркву. Додаємо томатну пасту, перемішуємо, тушкуємо пару хвилин. Перекладаємо в каструлю.

  • Дрібно нарізаємо або пропускаємо через тертку солоні огірки, тушкуємо в сковороді. Щоб надати першу більш кислуватий смак, за бажанням можна додати трохи розсолу.

  • Викладаємо в ємність до інших компонентів, додаємо улюблені приправи і дрібно посічену свіжу зелень.
  • Розсольник готовий до подачі на стіл. Для пом’якшення смаку можна порційно додати в суп трохи сметани.

РИСОВИЙ СУП

Відсутність м’яса – ось що відрізняє рецепти пісних супів від тих, що ми готуємо в повсякденності. За рахунок цього перші страви готуються швидко і виходять не менш смачними і ароматними. На Великий піст це те, що потрібно.

Інгредієнти:

  • рис – 80 г;
  • картопля – 3 шт.;
  • томат – 1 шт.;
  • перець болгарський – 0,5 шт.;
  • моркву і ріпчасту цибулю – по 1 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • зелень свіжа – пучок;
  • томатна паста – 0,5 ст. л.;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • перець чорний і запашний горошком – за смаком;
  • коріандр мелений – 1 щіпка;
  • сушений корінь петрушки – щіпка;
  • сіль – за смаком;
  • рослинна олія – 3-4 ст. л.

Приготування:

  • Промиваємо рис, замочуємо на годину-півтора в теплій кип’яченій воді.
  • Овочі промиваємо, очищаємо, ріжемо невеликими кубиками все, крім моркви – її подрібнюємо на тертці. Всі компоненти обсмажуємо до рум’яного кольору на рослинній олії. Додаємо томатну пасту, перемішуємо, продовжуємо процес ще хвилину.

  • Нарізаємо картоплю кубиками, кладемо в каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння. Додаємо зажарку, перчимо, солимо, кидаємо лавровий лист, інші спеції і рис.

  • Готуємо на помірному вогні приблизно 10-15 хвилин. Перед самим виключенням відправляємо в каструлю з ароматним пісним супом подрібнену зелень і пропущений через прес часник.

Смачне перше блюдо на Великий піст, приготоване по швидкому рецепту, саме час розливати по тарілках і подавати до столу.

РИБНИЙ СУП

Просте на перший погляд страва, що володіє неймовірно ніжним смаком, до того ж вона легка і поживне.

Інгредієнти:

  • сьомга (черевця) – 500 г;
  • картопля – 2-3 шт. середнього розміру;
  • цукіні (підійде і молодий кабачок) – 200 г;
  • цибулю ріпчасту і моркву – по 1 шт.;
  • селера кореневої – 50 г;
  • рис – 1 пакет або стакан;
  • томатна паста – 3 ст. л.;
  • вода (або рибний бульйон) – 2,5 л.;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • перець чорний, сіль, свіжа зелень – за смаком.

Приготування:

  • Відварюємо рис до готовності (приблизно 15-20 хвилин).
  • Наливаємо в каструлю воду або бульйон, додаємо спеції.
  • Промиваємо, очищаємо овочі. Цукіні ріжемо шматочками, селеру і моркву – брусочками, картопля – кубиками.

  • Рибу, очищену від шкірки і плавників, теж дрібно нарізаємо.

  • На рослинній олії до напівготовності пасеруємо моркву і селеру, змішуємо з томатною пастою, тушкуємо до тих пір, поки овочі не стануть м’якими.

  • У киплячий бульйон кладемо картоплю, як тільки суп знову закипить, варимо близько 10 хвилин.
  • Практично одночасно додаємо рибу і засмажку. Даємо страви закипіти, проварюємо ще близько 5 хвилин додаємо цукіні.

  • За пару хвилин до готовності кидаємо відварений рис і лавровий лист. Тушкуємо суп кілька хвилин. Вимикаємо, закриваємо кришкою, даючи першому настоятися. При подачі прикрашаємо дрібно нарізаною свіжою зеленню.

БОРЩ

У кого немає в арсеналі рецепту і борщів зелених, запасайтеся і готуйте. Це дуже смачне перше блюдо.

Інгредієнти:

  • вода – 2 літри;
  • цибулю ріпчасту і моркву – по 1 шт.;
  • картопля – 5 шт.;
  • буряк – 1 шт.;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • сіль, перець – за смаком;
  • томатна паста – 3 ст. л.;
  • рослинна олія – 50 мл

Приготування:

  • Овочі очищаємо, промиваємо. Дрібними кубиками нарізаємо цибулю, відправляємо на сковорідку, обсмажуємо до прозорості.

  • Моркву пропускаємо через крупну тертку, відправляємо до цибулі, продовжуємо пасеровку, іноді помішуючи, запобігаючи підгорянню.

  • Нарізану кубиками картоплю кидаємо у воду.

  • Поки картопля вариться, натираємо буряк і додаємо до цибулі і моркви. Приправляємо томатною пастою, тушкуємо на повільному вогні до м’якості компонентів.
  • Викладаємо в каструлю з картоплею, приправляємо спеціями. Після вимкнення плити даємо страві настоятися, розливаємо по тарілках.

Додавання маслин без кісточок додасть пісного супу, приготовленого по швидкому рецепту, особливу родзинку. Смачна страва ідеально підходить на Великий піст 2020 року.

ЩІ ПО-МОНАСТИРСЬКИ

Споконвічно російське блюдо можна приготувати по-різному. На м’ясному бульйоні, із свіжої або квашеної капусти з грибами, як у нашому випадку.

Інгредієнти:

  • гриби свіжі або сушені – 50 г;
  • цибулина – 2 шт.;
  • капуста квашена – 200 г;
  • олія – 125 мл;
  • борошно – 1 ст. л.;
  • часник – 2-3 зубчики.

Приготування:

  • Так як всі складові практично готові, починаємо з лука – очищаємо, промиваємо, нарізаємо кубиками і обсмажуємо на рослинній олії до золотистого кольору.

  • До нього додаємо квашену капусту, попередньо злегка віджавши, щоб прибрати зайву рідину. Тушкуємо до м’якості капусти.

  • Заздалегідь замочені гриби відварюємо, якщо вони дрібні – залишаємо як є. Великі виймаємо, нарізаємо і відправляємо назад в каструлю. Туди ж викладаємо вміст сковороди.

  • На ту ж сковороду додаємо борошно, пасеруємо протягом 1 хвилини, вливаємо невелику кількість бульйону і відправляємо в суп.
  • Солимо, перчимо за смаком. Для жирності можна додати рослинну олію.
  • Перед самою подачею кладемо в тарілку щойно видавлений часник.

Ті, хто воліє перше страву більш густої консистенції, можуть додати в нього моркву і картоплю. Смаку ці овочі точно не зіпсують.

ГРИБНИЙ СУП З ПЕРЛОВКОЮ

Побоювання стосовно того, що на Великий піст можна залишитися голодним, абсолютно безпідставні. Існує безліч рецептів супів та інших пісних страв. Виходить швидко і смачно. У більшості випадків господині готують грибний суп просто з картоплею або вермішеллю, ми додаємо перловку.

Інгредієнти:

  • гриби різних сортів – 500 г;
  • крупа перлова – ½ склянки;
  • картопля – 4 бульби середнього розміру;
  • моркву і цибулю – по 1 шт.;
  • свіжа зелень – 1 пучок;
  • масло вершкове – 5 ст. л.;
  • олія соняшникова – 1 ст. л.;
  • сіль, перець та інші улюблені приправи – за смаком.

Приготування:

  • Промиваємо перловку, заливаємо водою, додаємо лавровий лист, доводимо до кипіння, знімаємо піну, що утворилася, варимо на повільному вогні.
  • Овочі очищаємо, промиваємо. Цибулю і картоплю нарізаємо кубиками, моркву натираємо на дрібній тертці. Гриби промиваємо, нарізаємо будь-яким зручним способом, дрібно рубаємо зелень.

  • Обсмажуємо на рослинному і вершковому маслі цибулю, додаємо моркву, перемішуємо, продовжуємо процес пасерування ще хвилин 10.

  • Відварюємо гриби, додаємо до засмажки, тушкуємо на помірному вогні, викладаємо в каструлю до перловки. Солимо, перчимо, пробуємо на смак, при необхідності додаємо спеції, перемішуємо. В останню чергу додаємо зелень.

  • Залишаємо суп настоятися під закритою кришкою.

  • Швидко і смачно приготувати перше на Великий піст може кожен. В допомогу рецепти пісних супів.

ГОРОХОВИЙ СУП

Приготувати перше блюдо з горохом можна по-різному. З копченостями, ковбасою або на м’ясному бульйоні. Ми пропонуємо пісний варіант.

Інгредієнти:

  • горох – 4 склянки;
  • картопля – 5 шт.;
  • моркву і цибулю – по 1 шт.;
  • вода – 3 літри;
  • сіль, перець та інші спеції – за смаком;
  • рослинна олія – 3 ст. л.;
  • кріп – 1 пучок.

Приготування:

  • Старанно промитий горох заливаємо водою, додаємо трохи солі, відварюємо.

  • Очищаємо овочі, промиваємо. Цибулю нарізаємо кубиками, моркву пропускаємо через тертку, викладаємо на сковорідку, обсмажуємо на рослинній олії.

  • Картоплю, нарізану кубиками, додаємо до гороху, перемішуємо, продовжуємо варити 20 хвилин.

  • Додаємо зажарку, спеції і дрібно посічену свіжу зелень, перемішуємо.
  • Смачний пісний суп по цьому рецепту готується швидко. Страва ідеально підходить на Великий піст 2020 року.

СУП З ДОМАШНЬОЮ ЛОКШИНОЮ

Приготування простої дієтичної страви не займе багато часу. Згідно з рецептурою, овочі будемо класти в суп без попереднього пасерування. Домашню локшину можна замінити звичайною.

Інгредієнти:

  • картопля – 4 шт.;
  • цибулю і моркву – по 1 шт.;
  • вермішель – 3 ст. л.;
  • рослинна олія – 2 ч. л.;
  • сіль, спеції – за смаком;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • вода – 2 літри;
  • зелень – за смаком.

Приготування:

  • Підготовлену картоплю нарізаємо шматочками, кладемо в каструлю, заливаємо водою, ставимо на вогонь. Після закипання знімаємо піну, додаємо подрібнену ріпчасту цибулю.

  • Солимо, продовжуємо варити близько 10 хвилин.
  • Тим часом очищаємо моркву, промиваємо, нарізаємо соломкою або подрібнюємо на тертці. Додаємо в пісний суп. Продовжуємо варити до готовності картоплі.

  • Додаємо вермішель і спеції, перемішуємо. Після закипання першого страви готуємо його ще 10 хвилин. Даємо настоятися при закритій кришці.

  • У пошуках швидких рецептів на Великий піст 2020 року неодмінно варто звернути увагу на вермішелевий суп. Виходить дуже смачно.

У пошуках швидких рецептів на Великий піст 2020 року неодмінно варто звернути увагу на вермішелевий суп. Виходить дуже смачно.

СУП З ГАЛУШКАМИ

З-за присутності вареного тіста пісний суп виходить дуже ситним та смачним. Готується швидко. На Великий піст 2020 блюдо підійде в самий раз.

Інгредієнти:

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • масло рослинне – 3 ст. л.;
  • борошно – 1 склянка.;
  • картопля – 7 шт.;
  • сіль – за смаком;
  • перець болгарський – 1 шт.

Приготування:

  • Готуємо овочі, чистимо, промиваємо. Кубиками нарізаємо цибулю, тремо на дрібній тертці моркву.
  • Робимо обжарку на рослинній олії, спочатку відправляємо в сковороду цибулю, як тільки він набуде прозорий відтінок, додаємо моркву.

  • Картоплю нарізаємо кубиками або брусочками, в залежності від особистих уподобань. Заливаємо водою, відварюємо.
  • Очищаємо болгарський перець від насіння, нарізаємо дрібними кубиками, додаємо в сковороду до цибулі і моркви. Тушкуємо все разом хвилини 3.

  • Приступаємо до приготування тіста. Борошно солимо, перчимо, вливаємо трохи соняшникової олії і 100 г води.
  • Замішуємо тісто. Скачуємо в ковбаску, ріжемо на шматочки, ліпимо кульки. Кожен злегка прорізаємо, надаючи галушкам форму.

  • Акуратно, по одній штуці, закидаємо їх у бульйон. Обережно перемішуємо вміст каструлі. Готовність галушок визначається спливанням їх на поверхню.
  • Саме час додати першу страву овочеву заправу. Проварюємо ще 5 хвилин, закриваємо кришкою, даючи пісного супу настоятися.

  • Згідно з рецептом, додаємо зелень безпосередньо перед подачею на стіл.

Перше страву з галушками ідеально підходить на Великий піст 2020 року. Виходить дуже швидко і смачно.

В період утримання з раціону необхідно виключити продукти тваринного походження. Але це не означає, що харчування має бути бідним.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь