Пісне меню – це не тільки несмачна їжа. Під час посту можна готувати корисні і смачні страви. І в цьому ви зможете переконатися, якщо загляньте в нашу скарбничку рецептів на кожен день.
Пісні млинці з бананом і яблуками
У пісне меню можна включити смачні оладки з яблуками і бананом. Рецепт такої страви ідеально підходить на кожен день під час посту для ситного і корисного сніданку.
Інгредієнти:
- 1 банан;
- 1 велике яблуко;
- 250 мл мінеральної води;
- 2 ст. л. цукру;
- щіпка ваніліну;
- 0,5 пакетика розпушувача;
- 200 г борошна.
Приготування:
- Беремо солодкий і можна навіть перезрілий банан, нарізаємо його кружечками, а потім в мисці розминаємо звичайною виделкою.
- Тепер до банану підсипаємо цукор, сіль, ванілін і розпушувач, а також для пишноти тесту вливаємо газовану мінеральну воду.
- Слідом просіваємо борошно і добре все вимішуємо.
- Далі в тісто кладемо нарізане невеликими шматочками яблуко і ще раз перемішуємо до однорідності.
- Розігріваємо сковороду, змащуємо її рослинною олією і смажимо оладки з двох боків до рум’яної апетитної скоринки.
Готові оладки при бажанні подаємо з будь-яким джемом, варенням або медом. Випічка виходить дуже смачною і ніжною, і ніхто навіть не здогадається, що оладки пісні.
Картопляні зрази з грибами під грибним соусом
Це ідеальне блюдо на кожен день під час посту. Такий рецепт варто включити в пісне меню, адже зрази виходять смачними та поживними.
Інгредієнти:
- 700 г картоплі;
- гриби;
- 200 г цибулі;
- 4,5 ст. л. борошна;
- 1 ч. л. куркуми;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Очищену картоплю відварюємо до готовності, в кінці додаємо сіль і для кольору куркуму.
- Дрібними шматочками нарізаємо гриби і цибулю, обсмажуємо з додаванням солі і перцю до випаровування всієї рідини.
- Зварену картопля остуджуємо і перетворюємо на пюре. Після підсипаємо 2 ст. ложки борошна і ретельно вимішуємо.
- З картопляної маси ліпимо корж, кладемо на неї грибну начинку, защипуємо краю, формуємо зразу, і паніруємо в борошні.
- Обсмажуємо зрази на сковороді з гарячою рослинною олією по 2-3 хвилини з кожного боку до золотистого кольору.
- Залишилися гриби з цибулею пересипаємо на сковороду, додаємо 0,5 ст. ложки борошна, обсмажуємо протягом 1 хвилини.
- Після вливаємо склянку теплої води і тушкуємо до загустіння.
- Зрази викладаємо на порційне блюдо, поливають грибним соусом і при бажанні посипаємо свіжою зеленню. Для начинки можна використовувати будь-які гриби, навіть сушені, тільки попередньо їх потрібно вимочити у воді. Соус можна готувати не тільки для подачі зраз, він також підходить для макаронів, гречки і рису.
Пісні щі з свіжої капусти
Щі зі свіжої капусти – поширене блюдо, яке також можна готувати під час посту. Для рецепту можна взяти як свіжу, так і квашену капусту. Незважаючи на те, що тут не використовується м’ясо, щі виходять дуже смачними і наваристими, чудове блюдо для пісного меню на кожен день.
Інгредієнти:
- 200 г білокачанної капусти;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 3-4 картоплі;
- 1 банку квасолі;
- 2-3 ст. л. томатної пасти;
- 2-3 зубчики часнику;
- 2-3 ст. л. рослинної олії;
- невеликий пучок кропу;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Каструлю з водою ставимо на вогонь, і поки рідина закипає, картоплю чистимо і ріжемо невеликими брусочками.
- Капусту подрібнюємо тонкою соломкою.
- У киплячу воду засипаємо картоплю.
- Слідом додаємо капусту і після повторного закипання варимо овочі протягом 15-20 хвилин.
- В цей час з допомогою терки подрібнюємо моркву і малими шаткуємо кубиками цибулю.
- Після на сковороді з гарячою рослинною олією пасеруємо до прозорості цибулю. Потім засипаємо до нього моркву і додаємо томатну пасту. Всім любителям гостренького можна покласти кілька колечок перцю чилі.
- Томатно-овочеву заправу тушкуємо протягом 10 хвилин, а потім перекладаємо її в каструлю з картоплею і капустою. Після закипання проварюємо 2-3 хвилини і за смаком додаємо сіль.
- Тепер у щі висипаємо консервовану квасолю і чекаємо закипання.
- Потім додаємо дрібно посічену зелень і зубчики часнику, перемішуємо і знімаємо щі з вогню. Перед подачею даємо трохи часу настоятися під кришкою.
- Щі подаємо з пісними пампушками або скибочками свіжого хліба. Якщо в родині хтось не дотримується посту, м’ясо можна відварити окремо, а потім додати його в тарілку при подачі.
Пісний плов з грибами і перловкою
У пісне меню обов’язково потрібно включати страви з круп, так як в них багато вітамінів, яких потребує організм під час посту. Пропонуємо рецепт дуже смачного і поживного плову на кожен день з грибами і перловкою.
Інгредієнти:
- 2 склянки перлової крупи;
- 2 великі цибулини;
- 2 великі моркви;
- 500 г печериць;
- рослинна олія;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Перловку перебираємо і промиваємо до чистої води, щоб змити з крупи пил і крохмаль, тоді плов вийде розсипчастим.
- Промиту крупу висипаємо на суху сковороду і обсмажуємо протягом декількох хвилин.
- Після крупу пересипаємо в каструлю, заливаємо крутим окропом, накриваємо кришкою і залишаємо на 1-1,5 години.
- В цей час шаткуємо кубиками цибулю.
- Тонкою соломкою нарізаємо моркву.
- Невеликими брусочками подрібнюємо печериці.
- На сковороді з розігрітим маслом 2-3 хвилини обсмажуємо цибулю до прозорості. Потім до цибулі додаємо моркву і смажимо до готовності моркви.
- На окремій сковороді обсмажуємо гриби до випаровування соку.
- З перловки зливаємо рідину. Чисту каструлю ставимо на вогонь, засипаємо в неї обсмажені овочі, гриби, вливаємо склянку води.
- Слідом засипаємо крупу і сіль по смаку, перемішуємо і доводимо плов до готовності протягом 30-40 хвилин.
Ось такий смачний і корисний плов можна готувати у піст, але якщо вам перловка не подобається, то можна використовувати звичний для такої страви рис або просто приготувати гречану кашу з грибами і овочами.
Вівсяна каша
Вівсяну кашу потрібно готувати не тільки під час посту, але і включити її меню на кожен день, адже така страва дуже ситна та поживна. А так як у піст не можна вживати молочні продукти, пропонуємо рецепт пісної, але при цьому дуже смачної каші.
Інгредієнти:
- 1 склянку геркулеса;
- 2 склянки води;
- 2 ч. л. кунжутної пасти;
- 3-4 ч. л. сиропу топінамбура;
- 2, 2 ст. л. кокосового молока;
- ягоди за смаком;
- кориця за смаком;
- сіль за смаком.
Приготування:
- У мисочку відправляємо кунжутну пасту, сироп і 2 ч. ложки кокосового молока, ретельно все перемішуємо.
- У сотейник висипаємо геркулес, вливаємо воду, трохи солі і варимо крупу протягом 40 хвилин з моменту закипання.
- Перекладаємо В тарілку майже вже готову кашу, додаємо до неї 2 ст. л. кокосового молока і будь-які ягоди, наприклад, чорницю. Все перемішуємо.
- Зверху каші викладаємо ще трохи ягід, а також поливаємо масою з тахін, сиропу і молока.
- Посипаємо корицею і подаємо дуже смачну кашу до столу.
- Пасту тахін легко приготувати в домашніх умовах. Для цього кунжутне насіння обсмажуємо на сухій сковороді, а після подрібнюємо в блендері з додаванням невеликої кількості рослинної олії. Якщо немає можливості придбати сироп топінамбура, використовуємо звичайний цукор.
Самса з гарбузом
Самса може бути не тільки з начинкою з м’яса, є й інший варіант узбецького страви, який ідеально підходить для пісного меню на кожен день. Це рецепт дуже смачної самси з гарбузом, яку можна легко і просто приготувати під час посту.
Інгредієнти для тіста:
- 300 мл води;
- 500 г борошна;
- сіль за смаком;
- рослинна олія.
Для начинки:
- 400 г гарбуза;
- 1 велика цибулина;
- 1 ч. л. цукру;
- 1 ч. л. зіри;
- сіль і перець за смаком.
Для змазування:
- 1 ст. л. міцної заварки.
Для посипання:
- кунжут (мак).
Приготування:
- У глибоку миску виливаємо холодну підсолену воду і порційно вводимо борошно, замішуємо круте, але не занадто жорстке тісто. Збираємо його в кулю, загорнути плівкою і даємо йому час відпочити.
- Для начинки беремо вже очищений гарбуз і нарізаємо його невеликими кубиками.
- Також малими кубиками шаткуємо цибулю, пересипаємо його до гарбуза, підсипаємо сіль, перець, додаємо зіру і ложку рослинної олії, перемішуємо.
- Тісто розгортаємо в тонкий пласт, змащуємо рослинною олією і скручуємо в щільний рулет, після ставимо в прохолодне місце на 20 хвилин.
- Потім рулет розрізаємо на шматочки, кожен розгортаємо в коржик, в середину кладемо начинку. Защипуємо краю, тобто формуємо самсу.
- Викладаємо вироби на деко, змащуємо заваркою, посипаємо кунжутним насінням і маком.
- Відправляємо в духовку на 40 хвилин, температура 200 °С. При бажанні самсу за 20 хвилин до готовності можна ще раз змастити заваркою для більш насиченого кольору.
- Для начинки можна взяти гарбуз і картоплю, начинка вийде смачною і ще більш ситної.
Пісний пиріг з абрикосовим варенням
Під час посту, навіть обмежуючи себе в їжі, можна балувати чимось смачним. Пропонуємо рецепт пирога з абрикосовим джемом. Випічка проста, але дуже апетитна, і підходить для пісного меню на кожен день.
Інгредієнти для тіста:
- 160 мл води;
- 120 мл рослинної олії (без запаху);
- 180 г цукру;
- щіпка солі;
- 10 г розпушувача;
- 1 г ваніліну;
- 500 г борошна;
- 400 г варення.
Приготування:
- У миску з цукром вливаємо воду і масло, розмішуємо. Додаємо сіль, ванілін і розпушувач.
- Порціями вводимо борошно і замішуємо м’яке, не липнуче до рук тісто.
- Від тесту відокремлюємо 1/3 частина, відщипуємо від нього шматочки і скачуємо їх у кульки.
- Більшу частину тіста загортаємо у плівку і прибираємо в холодильник на 20 хвилин, а маленькі кульки – в морозилку.
- Охолоджене тісто кладемо у форму, розподіляємо по всій поверхні, формуємо бортики.
- На тісто викладаємо абрикосове варення, а на начинку натираємо прямо на тертці тісто, яке дістали з морозилки.
- Відправляємо пиріг в духовку на 45 хвилин, температура 180 °С. Після випічку охолоджуємо і подаємо до столу. Для начинки необов’язково використовувати тільки абрикосове варення, можна те, що подобається найбільше.
Пісна картопляна запіканка
Пісна картопляна запіканка – це ще одне просте в приготуванні, але дуже смачне і ситне блюдо, яке можна готувати в дні посту.
Інгредієнти:
- 1,2 кг картоплі;
- 300 г печериць;
- 2 помідори;
- 1 цибулина;
- 10 маслин;
- 200 г броколі;
- сіль і спеції за смаком;
- оливкова олія за смаком;
- пісний майонез за смаком.
Приготування:
- Картоплю відварюємо в підсоленій воді до готовності, а потім перетворюємо його в пюре, розбавивши відваром, в якому він варився.
- Печериці шаткуємо пластинами і обсмажуємо до рум’яності на оливковій олії з додаванням солі і спецій.
- У форму викладаємо третю частину картопляного пюре, зверху розкладаємо обсмажені гриби.
- Наступний шар робимо з нарізаного тонкими кільцями цибулі.
- Поверх цибулі викладаємо другу частину пюре, потім розкладаємо нарізані кружальцями помідори і маслини.
- Тепер у форму відправляємо залишилися пюре, яке змащуємо пісним майонезом.
- Поверх картоплі розкладаємо суцвіття брокколі, їх злегка вдавлюємо в пюре.
- Відправляємо запіканку на 20 хвилин у розігріту до 180 °С духовку.
- Таке блюдо можна готувати і в звичайні дні, тоді замість пісного соусу використовуємо оливковий майонез, а зверху запіканку присипаємо тертим сиром.
Ось за таким рецептом можна готувати прості страви щодня під час посту. Але в пісне меню можна включити ще й інші смачні, наприклад, овочеві салати, пироги з картопляної, грибний або з начинкою з капусти, запіканки, вареники та багато іншого.