Смачні рецепти під час Великого посту щодня

Час приготування: 30 хв

Пісне меню – це не тільки несмачна їжа. Під час посту можна готувати корисні і смачні страви. І в цьому ви зможете переконатися, якщо загляньте в нашу скарбничку рецептів на кожен день.

Пісні млинці з бананом і яблуками

У пісне меню можна включити смачні оладки з яблуками і бананом. Рецепт такої страви ідеально підходить на кожен день під час посту для ситного і корисного сніданку.

Інгредієнти:

  • 1 банан;
  • 1 велике яблуко;
  • 250 мл мінеральної води;
  • 2 ст. л. цукру;
  • щіпка ваніліну;
  • 0,5 пакетика розпушувача;
  • 200 г борошна.

Приготування:

  • Беремо солодкий і можна навіть перезрілий банан, нарізаємо його кружечками, а потім в мисці розминаємо звичайною виделкою.

  • Тепер до банану підсипаємо цукор, сіль, ванілін і розпушувач, а також для пишноти тесту вливаємо газовану мінеральну воду.

  • Слідом просіваємо борошно і добре все вимішуємо.

  • Далі в тісто кладемо нарізане невеликими шматочками яблуко і ще раз перемішуємо до однорідності.

  • Розігріваємо сковороду, змащуємо її рослинною олією і смажимо оладки з двох боків до рум’яної апетитної скоринки.

Готові оладки при бажанні подаємо з будь-яким джемом, варенням або медом. Випічка виходить дуже смачною і ніжною, і ніхто навіть не здогадається, що оладки пісні.

Картопляні зрази з грибами під грибним соусом

Це ідеальне блюдо на кожен день під час посту. Такий рецепт варто включити в пісне меню, адже зрази виходять смачними та поживними.

Інгредієнти:

  • 700 г картоплі;
  • гриби;
  • 200 г цибулі;
  • 4,5 ст. л. борошна;
  • 1 ч. л. куркуми;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • Очищену картоплю відварюємо до готовності, в кінці додаємо сіль і для кольору куркуму.
  • Дрібними шматочками нарізаємо гриби і цибулю, обсмажуємо з додаванням солі і перцю до випаровування всієї рідини.

  • Зварену картопля остуджуємо і перетворюємо на пюре. Після підсипаємо 2 ст. ложки борошна і ретельно вимішуємо.
  • З картопляної маси ліпимо корж, кладемо на неї грибну начинку, защипуємо краю, формуємо зразу, і паніруємо в борошні.

  • Обсмажуємо зрази на сковороді з гарячою рослинною олією по 2-3 хвилини з кожного боку до золотистого кольору.

  • Залишилися гриби з цибулею пересипаємо на сковороду, додаємо 0,5 ст. ложки борошна, обсмажуємо протягом 1 хвилини.

  • Після вливаємо склянку теплої води і тушкуємо до загустіння.
  • Зрази викладаємо на порційне блюдо, поливають грибним соусом і при бажанні посипаємо свіжою зеленню. Для начинки можна використовувати будь-які гриби, навіть сушені, тільки попередньо їх потрібно вимочити у воді. Соус можна готувати не тільки для подачі зраз, він також підходить для макаронів, гречки і рису.

Пісні щі з свіжої капусти

Щі зі свіжої капусти – поширене блюдо, яке також можна готувати під час посту. Для рецепту можна взяти як свіжу, так і квашену капусту. Незважаючи на те, що тут не використовується м’ясо, щі виходять дуже смачними і наваристими, чудове блюдо для пісного меню на кожен день.

Інгредієнти:

  • 200 г білокачанної капусти;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 3-4 картоплі;
  • 1 банку квасолі;
  • 2-3 ст. л. томатної пасти;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 2-3 ст. л. рослинної олії;
  • невеликий пучок кропу;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Каструлю з водою ставимо на вогонь, і поки рідина закипає, картоплю чистимо і ріжемо невеликими брусочками.

  • Капусту подрібнюємо тонкою соломкою.

  • У киплячу воду засипаємо картоплю.
  • Слідом додаємо капусту і після повторного закипання варимо овочі протягом 15-20 хвилин.
  • В цей час з допомогою терки подрібнюємо моркву і малими шаткуємо кубиками цибулю.
  • Після на сковороді з гарячою рослинною олією пасеруємо до прозорості цибулю. Потім засипаємо до нього моркву і додаємо томатну пасту. Всім любителям гостренького можна покласти кілька колечок перцю чилі.

  • Томатно-овочеву заправу тушкуємо протягом 10 хвилин, а потім перекладаємо її в каструлю з картоплею і капустою. Після закипання проварюємо 2-3 хвилини і за смаком додаємо сіль.

  • Тепер у щі висипаємо консервовану квасолю і чекаємо закипання.

  • Потім додаємо дрібно посічену зелень і зубчики часнику, перемішуємо і знімаємо щі з вогню. Перед подачею даємо трохи часу настоятися під кришкою.

  • Щі подаємо з пісними пампушками або скибочками свіжого хліба. Якщо в родині хтось не дотримується посту, м’ясо можна відварити окремо, а потім додати його в тарілку при подачі.

Пісний плов з грибами і перловкою

У пісне меню обов’язково потрібно включати страви з круп, так як в них багато вітамінів, яких потребує організм під час посту. Пропонуємо рецепт дуже смачного і поживного плову на кожен день з грибами і перловкою.

Інгредієнти:

  • 2 склянки перлової крупи;
  • 2 великі цибулини;
  • 2 великі моркви;
  • 500 г печериць;
  • рослинна олія;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Перловку перебираємо і промиваємо до чистої води, щоб змити з крупи пил і крохмаль, тоді плов вийде розсипчастим.

  • Промиту крупу висипаємо на суху сковороду і обсмажуємо протягом декількох хвилин.
  • Після крупу пересипаємо в каструлю, заливаємо крутим окропом, накриваємо кришкою і залишаємо на 1-1,5 години.
  • В цей час шаткуємо кубиками цибулю.

  • Тонкою соломкою нарізаємо моркву.

  • Невеликими брусочками подрібнюємо печериці.

  • На сковороді з розігрітим маслом 2-3 хвилини обсмажуємо цибулю до прозорості. Потім до цибулі додаємо моркву і смажимо до готовності моркви.

  • На окремій сковороді обсмажуємо гриби до випаровування соку.
  • З перловки зливаємо рідину. Чисту каструлю ставимо на вогонь, засипаємо в неї обсмажені овочі, гриби, вливаємо склянку води.

  • Слідом засипаємо крупу і сіль по смаку, перемішуємо і доводимо плов до готовності протягом 30-40 хвилин.

Ось такий смачний і корисний плов можна готувати у піст, але якщо вам перловка не подобається, то можна використовувати звичний для такої страви рис або просто приготувати гречану кашу з грибами і овочами.

Вівсяна каша

Вівсяну кашу потрібно готувати не тільки під час посту, але і включити її меню на кожен день, адже така страва дуже ситна та поживна. А так як у піст не можна вживати молочні продукти, пропонуємо рецепт пісної, але при цьому дуже смачної каші.

Інгредієнти:

  • 1 склянку геркулеса;
  • 2 склянки води;
  • 2 ч. л. кунжутної пасти;
  • 3-4 ч. л. сиропу топінамбура;
  • 2, 2 ст. л. кокосового молока;
  • ягоди за смаком;
  • кориця за смаком;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • У мисочку відправляємо кунжутну пасту, сироп і 2 ч. ложки кокосового молока, ретельно все перемішуємо.

  • У сотейник висипаємо геркулес, вливаємо воду, трохи солі і варимо крупу протягом 40 хвилин з моменту закипання.
  • Перекладаємо В тарілку майже вже готову кашу, додаємо до неї 2 ст. л. кокосового молока і будь-які ягоди, наприклад, чорницю. Все перемішуємо.

  • Зверху каші викладаємо ще трохи ягід, а також поливаємо масою з тахін, сиропу і молока.

  • Посипаємо корицею і подаємо дуже смачну кашу до столу.
  • Пасту тахін легко приготувати в домашніх умовах. Для цього кунжутне насіння обсмажуємо на сухій сковороді, а після подрібнюємо в блендері з додаванням невеликої кількості рослинної олії. Якщо немає можливості придбати сироп топінамбура, використовуємо звичайний цукор.

Самса з гарбузом

Самса може бути не тільки з начинкою з м’яса, є й інший варіант узбецького страви, який ідеально підходить для пісного меню на кожен день. Це рецепт дуже смачної самси з гарбузом, яку можна легко і просто приготувати під час посту.

Інгредієнти для тіста:

  • 300 мл води;
  • 500 г борошна;
  • сіль за смаком;
  • рослинна олія.

Для начинки:

  • 400 г гарбуза;
  • 1 велика цибулина;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 1 ч. л. зіри;
  • сіль і перець за смаком.

Для змазування:

  • 1 ст. л. міцної заварки.

Для посипання:

  • кунжут (мак).

Приготування:

  • У глибоку миску виливаємо холодну підсолену воду і порційно вводимо борошно, замішуємо круте, але не занадто жорстке тісто. Збираємо його в кулю, загорнути плівкою і даємо йому час відпочити.

  • Для начинки беремо вже очищений гарбуз і нарізаємо його невеликими кубиками.

  • Також малими кубиками шаткуємо цибулю, пересипаємо його до гарбуза, підсипаємо сіль, перець, додаємо зіру і ложку рослинної олії, перемішуємо.

  • Тісто розгортаємо в тонкий пласт, змащуємо рослинною олією і скручуємо в щільний рулет, після ставимо в прохолодне місце на 20 хвилин.

  • Потім рулет розрізаємо на шматочки, кожен розгортаємо в коржик, в середину кладемо начинку. Защипуємо краю, тобто формуємо самсу.

  • Викладаємо вироби на деко, змащуємо заваркою, посипаємо кунжутним насінням і маком.
  • Відправляємо в духовку на 40 хвилин, температура 200 °С. При бажанні самсу за 20 хвилин до готовності можна ще раз змастити заваркою для більш насиченого кольору.

  • Для начинки можна взяти гарбуз і картоплю, начинка вийде смачною і ще більш ситної.

Пісний пиріг з абрикосовим варенням

Під час посту, навіть обмежуючи себе в їжі, можна балувати чимось смачним. Пропонуємо рецепт пирога з абрикосовим джемом. Випічка проста, але дуже апетитна, і підходить для пісного меню на кожен день.

Інгредієнти для тіста:

  • 160 мл води;
  • 120 мл рослинної олії (без запаху);
  • 180 г цукру;
  • щіпка солі;
  • 10 г розпушувача;
  • 1 г ваніліну;
  • 500 г борошна;
  • 400 г варення.

Приготування:

  • У миску з цукром вливаємо воду і масло, розмішуємо. Додаємо сіль, ванілін і розпушувач.

  • Порціями вводимо борошно і замішуємо м’яке, не липнуче до рук тісто.

  • Від тесту відокремлюємо 1/3 частина, відщипуємо від нього шматочки і скачуємо їх у кульки.

  • Більшу частину тіста загортаємо у плівку і прибираємо в холодильник на 20 хвилин, а маленькі кульки – в морозилку.
  • Охолоджене тісто кладемо у форму, розподіляємо по всій поверхні, формуємо бортики.

  • На тісто викладаємо абрикосове варення, а на начинку натираємо прямо на тертці тісто, яке дістали з морозилки.

  • Відправляємо пиріг в духовку на 45 хвилин, температура 180 °С. Після випічку охолоджуємо і подаємо до столу. Для начинки необов’язково використовувати тільки абрикосове варення, можна те, що подобається найбільше.

Пісна картопляна запіканка

Пісна картопляна запіканка – це ще одне просте в приготуванні, але дуже смачне і ситне блюдо, яке можна готувати в дні посту.

Інгредієнти:

  • 1,2 кг картоплі;
  • 300 г печериць;
  • 2 помідори;
  • 1 цибулина;
  • 10 маслин;
  • 200 г броколі;
  • сіль і спеції за смаком;
  • оливкова олія за смаком;
  • пісний майонез за смаком.

Приготування:

  • Картоплю відварюємо в підсоленій воді до готовності, а потім перетворюємо його в пюре, розбавивши відваром, в якому він варився.

  • Печериці шаткуємо пластинами і обсмажуємо до рум’яності на оливковій олії з додаванням солі і спецій.

  • У форму викладаємо третю частину картопляного пюре, зверху розкладаємо обсмажені гриби.

  • Наступний шар робимо з нарізаного тонкими кільцями цибулі.

  • Поверх цибулі викладаємо другу частину пюре, потім розкладаємо нарізані кружальцями помідори і маслини.

  • Тепер у форму відправляємо залишилися пюре, яке змащуємо пісним майонезом.
  • Поверх картоплі розкладаємо суцвіття брокколі, їх злегка вдавлюємо в пюре.

  • Відправляємо запіканку на 20 хвилин у розігріту до 180 °С духовку.
  • Таке блюдо можна готувати і в звичайні дні, тоді замість пісного соусу використовуємо оливковий майонез, а зверху запіканку присипаємо тертим сиром.

Ось за таким рецептом можна готувати прості страви щодня під час посту. Але в пісне меню можна включити ще й інші смачні, наприклад, овочеві салати, пироги з картопляної, грибний або з начинкою з капусти, запіканки, вареники та багато іншого.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь