Закарпаття – чудовий край. Яка там дивовижна природа, і люди дуже гостинні. А як вони готують! Пальчики оближеш. Коли я там бувала, потрапила на свято. Господарі посадили мене за стіл і почали пригощати різними домашніми смаколиками. Найбільше мені запам’яталися закарпатські голубці. Вони там вважаються однією з основних страв на застілля.
Головна особливість місцевих голубців – їх розмір. Чим вони менші, тим краще. Готувати їх вміє практично кожна господиня. Цікаво і те, що рис в начинці сирий. Незважаючи на це варяться голубчики менше півгодини. Не знаю, в чому секрет, можливо, справа у великій кількості овочів, але страва виходить фантастично смачною.
Як приготувати закарпатські голубці
- Капуста білокачанна 4 шт.
- Рис білий 500 гр.
- Свинячий фарш 500 гр.
- Цибуля ріпчаста 5 шт.
- Морква 2 шт.
- Перець болгарський 1 шт.
- Помідор 2 шт.
- Смалець 2 ст. л.
- Паприка 3 ч. л.
- Томатна паста 1 ст. л.
- Кріп ¼ пучка
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Приправа для м’яса
- Розтопіть більшу частину смальцю на сковороді і обсмажте нарізану дрібно цибулю до прозорості. Наріжте болгарський перець кубиками і додайте до цибулі, смажте 2-3 хвилини.
- Натріть моркву на дрібній тертці і відправте в сковороду, смажте ще 2-3 хвилини. Потім покладіть смалець, що залишився, паприку і подрібнені помідори. Готуйте пару хвилин.
- Промийте рис кілька разів, після чого змішайте його з фаршем і засмажкою. Всипте сіль, перець і приправу, перемішайте до однорідності. Додайте рубану зелень і ще раз добре перемішайте.
- З невеликої капусти виріжте качани. Закип’ятіть в каструлі воду і опустіть овоч в окріп, накрийте кришкою і залиште на 2 хвилини, щоб пропарилася. Потім розберіть на окремі листя. Ті що стали м’якше, вийміть з каструлі. Зріжте з кожного листка ущільнення.
- Розділіть великі листи на 2-3 частини і загорніть в них начинку будь-яким зручним способом. Голубці повинні бути невеликими і добре тримати форму. Викладіть голубці в каструлю по колу в кілька шарів, посоліть.
- Розведіть томатну пасту в невеликій кількості води і залийте голубці отриманим соусом. Додайте в каструлю гарячої води, щоб вона доходила до середини верхнього ряду, накрийте тарілкою, доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні 25 хвилин.
Так як на Закарпатті звикли готувати на велику сім’ю, начинки для голубців буде багато. Ви можете пропорційно зменшити всі інгредієнти або заморозити частину начинки. Я так робила, дуже зручно. Коли потрібно, дістала з морозилки і накрутила свіжих голубчиків. А як ви готуєте це блюдо?