Таамія (ta’amiya) – єгипетська страва, яка вважається прабатьком всім відомого фалафеля.
Інгредієнти
Порції: –+
- Садові боби (Фава) 250 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Цибуля-шалот 2 шт.
- Кріп ½ пучка
- Петрушка 1 шт.
- Кінза 1 шт.
- Часник 6 зубців
- Харчова сода 1 ч. л.
- Сіль 2 ч. л.
- Мелений кумін 2 ст. л.
- Мелений коріандр 1 ч. л.
- Кайенський перець ¼ ч. л.
- Кунжут насіння 3 ст. л.
- Борошно пшеничне 1 ст. л.
- Рослинна олія для смаження
Кроки
- Замочити садові боби на ніч (або принаймні протягом 8 годин) у великій мисці з водою.
- Наступного дня злити воду та подрібнити боби у кухонному комбайні до отримання однорідної маси. Перекласти у велику миску.
- У блендері подрібнити цибулю, часник, петрушку, кінзу, кріп та цибулю-шалот до консистенції пасти.
- Додати цю пасту до бобової маси та перемішати.
- Додати кмин, коріандр, кайенський перець, сіль, борошно і добре перемішайте. Якщо тісто занадто м’яке, додайте більше борошна по чайній ложці за раз, поки воно не стане досить густим, щоб сформувати кульки.
- Додати харчову соду безпосередньо перед смаженням. Добре перемішати.
- Нагріти велику сковороду з олією.
- Сформувати маленькі кулі розміром з м’яч для пінг-понгу, трохи сплюснути їх з обох боків і обваляти в насінні кунжуту.
- Акуратно викласти кульки у гарячу олію, залишаючи простір між ними.
- Обсмажити, доки одна сторона не стане золотисто-коричневою, близько 4-5 хвилин. Потім перевернути та обсмажити з іншого боку ще 1-2 хвилини.
- Вийняти і викласти на паперовий рушник. Таамія має бути хрустким зовні та м’яким усередині.
Подавати гарячим чи теплим у тарілці чи піті з різними салатами та добавками.